Lue Vesa Nuotion antamat tähdet Intian Goalle! Mitä kannattaa ostaa ja mistä?

Kun syksy kallistui kohti vuodenvaihdetta, suuntasimme vaimoni Kaarinan kanssa jälleen kerran Intian Goaan. Sinne meitä veti kolme asiaa: tasaisen varma lämpö, värikäs elämänmeno ja ennen muuta itse goalaiset. Heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Hymy on herkässä ja vieraanvaraisuus luontevaa. Taksinkuljettajamme Dickcy Vas vei meidät oma-aloitteisesti Chandoriin tutustumaan vanhaan Menezes-Braganzan ylimyskotiin. Upeat huoneet ovat täynnä 450 vuoden aikana kertyneitä kalleuksia, kuten arvohuonekaluja ja kiinalaista posliinia. Paluumatkalla, kun pysähdyimme kuvaamaan illan väreissä kylpevää maisemaa, ohitse pyöräili hotellimme aamiaistarjoilija Domnick Fernandes. Hän ilahtui nähdessään seurueemme ja pyysi meitä kylään lähellä sijaitsevaan kotiinsa. Tapasimme myös Domnickin vaimon ja lapset ja saimme tuntea itsemme todella tervetulleiksi.

Kaupankäynti kannattaa Goassa, etenkin jos jaksaa tinkiä. Kashmir-villaiset pashminahuivit olivat matkamme hittituotteita. Edulliseen hintaan pääsi kunnon tinkimisen ja teenjuonnin jälkeen. Vaatii tosin luonteenlujuutta pysytellä omassa kannassaan. Taksikuskit vievät toivomusten mukaan ostoksille, mutta tarjoutuvat myös pysähtymään tietyissä suurissa ja hienoissa myymälöissä. Kuskien innon ymmärtää, sillä he saavat jokaisesta paikalle tuodusta asiakkaasta pisteitä. Kun niitä on kertynyt tarpeeksi, heille annetaan etuja, kuten ruokaa ja tavaroita.

Jos tinkiminen tuntuu vaikealta, ostospaikaksi sopii Moborissa sijaitseva Saga-tavaratalo. Sieltä löytyy kohtuuhintaisia laatutuotteita vaatteista koriste-esineisiin. Margaon katettuun markkina-alueeseen kannattaa tutustua aidon tunnelman ja värikkäiden valikoimien vuoksi. Keski-Goassa sijaitsevasta osavaltion pääkaupungista Panajista löytyy Bombay Bazar, jossa on runsaasti tinkimättäkin edullisia kenkiä, paitoja ja muuta tavaraa. Jos kaipaa aitoa markkinatunnelmaa, ääntä, väriä ja hajuja, sitä riittää Pohjois-Goassa, keskiviikkoisin Anjunan hippimarkkinoilla sekä perjantaisin Mapusassa.

Goan tähdet (asteikolla 1-5):

Rannat * * * * *
Kilometrien pituisia, loivasti syveneviä.

Hintataso * * * * *
Goassa tuntee itsensä todella rikkaaksi.

Ruoka * * * *
Tarjolla on intialaista ja myös naapurimaiden keittiöiden värikylläisyyttä annoksissa, joiden mausteisuus vaihtelee lievästä tuliseen.

Ihmiset * * * *
Goalaiset ovat vieraanvaraisia ja ystävällisiä. Rantakaupustelijat saattavat olla piinaavan sinnikkäitä.

Luonto * * *
Moni-ilmeinen. Palmulehtoja, kumpuilevia maisemia.

Teksti ja kuva: Vesa Nuotio

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.