Belgian helmi hemmottelee vierailijaa kanavanäkymillä, kasvisruualla ja hurjilla bileillä.

Paljasjalkaiset naiset ovat nostaneet nojatuolit jalkakäytävälle, avanneet pullon kuohuviiniä ja istahtaneet aurinkoon. 
Roos Vandekerckhove on tekstiilitaiteilija ja kutoo vimmalla nytkin. Daphne D’Hondt on ammattiyhdistyksen lakimies, mutta nyt ystävät suunnittelevat kesäohjelmaansa. Kumpikaan ei aio lähteä kotikaupungistaan minnekään.

– Gentissä on kaikki, mitä ihminen tarvitsee, Roos sanoo.
Se on totta. Gent on Belgian neljänneksi suurin – asukasmäärältään noin Espoon kokoinen – kaupunki, mutta harva matkailija tietää siitä mitään. Suurin osa turisteista suuntaa syömään simpukoita EU-mekkaan Brysseliin, ajelemaan kanavaveneillä söpöön Bruggeen tai tutkimaan muotia Antwerpeniin.

Jopa matkaopassarja Lonely Planetin tekijät ihmettelevät Gentin tuntemattomuutta. ”Gent on rikollisen ylenkatsottu kaupunki”, he kirjoittivat ja nostivat viime vuonna kaupungin koko maailman seitsemänneksi parhaaksi lomakaupungiksi New Yorkin, Tangerin, Tel Avivin, Wellingtonin, Valencian ja Iquitosin jälkeen.

Ujo älykkö

Katunäkymiä ei ainakaan voi moittia. Komeita katedraaleja toisensa perään, viehättäviä aukioita ja katukahviloita. Talot ovat mukavan matalia ja uskomattoman koristeellisia: entisajan kivenhakkaajia ei käy kateeksi. Autot on häädetty keskustasta ja kadut pyhitetty kiireettömälle tallustelulle.

Jos Gent olisi ihminen, se olisi vaatimaton ja vähän ujo älykkö, joka ei kehuskele saavutuksillaan vaan käy taukoa¬matta teatterissa ja musiikkikeikoilla ja antaa roposensa katusoittajalle.

Vähän sellainen kuin Simon Turner. Brittimies muutti Belgiaan puolisonsa Christopher Josephin kanssa viisi vuotta sitten. Miehet ovat teatteriammattilaisia ja suunnittelivat ensin asettuvana Brysseliin, mutta Gent vei voiton.

– Gent on viehättävä ja rento kaupunki, ja täällä on valtavan vireä kulttuurielämä, Simon sanoo.

Bongattuaan komean jugendtalon miehet perustivat siihen kahvilan ja yläkertaan pienen majatalon nimeltä Simon Says. Gentissä ei tarvitse majailla ketjuhotellissa, koska kaupungissa on loputon määrä tällaisia kodikkaita bed & breakfast -paikkoja.
Gentin erityisluonne johtuu historiasta. Keskiajalla Gent oli Pariisin jälkeen Euroopan toiseksi suurin kaupunki. Myöhemmin siitä tuli eurooppalaisen villakangasteollisuuden keskus ja tehdastyöläisten kotikaupunki. Gent onkin yhä Belgian vasemmistolaisin kaupunki. Pormestari toivottaa kaikki ulkomaalaiset tervetulleeksi ja kehittelee työpaikkoja pitkäaikaistyöttömille.

Simon Saysin terassilla istuvat Eline Herbiet ja kaimansa Eline Verbauwhede ovat kaupunkinsa suvaitsevaisesta ja
kapinallisesta asenteesta ylpeitä.

– Belgiallahan meni puolitoista vuotta ennen kuin se onnistui kokoamaan nykyisen hallituksen. Sillä pääsee jo Guinnesin ennätysten kirjaan. Voitimme jopa Irakin, Eline V huomauttaa.

– Muissa kaupungeissa hallituksen puutetta surkuteltiin, me Gentissä järjestimme ennätyksestä ison kansanjuhlan, Eline H kertoo hekottaen.

Juhli tai pakene

Gentiläiset rakastavat juhlia. Kesän jokaisena lauantaina yksi kaupunginosa järjestää katukekkerit: bändit soittavat kaduilla, väki tanssii ja naukkailee halpoja juomia. Varsinainen festivaali alkaa heinäkuun 14. päivänä. Vuodesta 1843 asti järjestetty Gentse Feesten mullistaa koko kaupungin. Paikalliset ottavat kymmenen päivän loman osallistuakseen juhliin – tai lähtevät evakkoon ja vuokraavat kotinsa muualta tuleville, sillä viime vuonna kaupunkiin pakkautui satojatuhansia vierailijoita.
Kadut muuttuvat konserttilavoiksi ja teatterinäyttämöiksi. Katukeittiöt leviävät kaikkialle, olut virtaa ja porukka tanssii aamuun asti.

Mutta juuri nyt on ihanan hiljaista. Kaariholvi johdattaa vanhan kivitalon sisäpihalle. Jostain kantautuu gregoriaanista kirkkolaulua.

Kahvilaravintola Stepe & Oase on yksi Gentin piilopaikoista, ja auki vain aurinkoisina viikonloppuina. Suihkulähteen ympärillä leviää villi puutarha. Kaikki pöydät, penkit ja puuovet on tuotu Afganistanista ennen sotaa.

Pöytäseurueet nautiskelevat kuumaa kaakaota, tulista luomuvokkia ja erilaisia kakkuja.

– Harva gentiläinenkään tietää meistä. Me haluamme nauttia elämästä rauhassa ilman liiallista asiakasryntäystä, myyjä sanoo silmää vinkaten.

Kasvissyöjät ovat Gentissä innoissaan. Kaupungin asukaslukuun nähden vegepaikkoja on enemmän kuin missään muualla koko Euroopassa.

Edith Bols tietää syyn. Hän on palvellut gentiläisiä luomuruokakauppa Pandassa 21 vuotta. Sinä aikana valikoima ja asiakasmäärä on moninkertaistunut. Nytkin Edith pakkaa piknikille suuntaavien asiakkaiden kasseihin tuoretiskistään hummustahnaa, spelttisuklaakakkua ja villiyrttipiirakkaa.

– Gentin asukkaat ovat välitöntä väkeä. Ruokavallankumous alkoi opiskelijoista, jotka alkoivat vaatia puhdasta, lisäaineetonta ruokaa, Edith sanoo.

Ja koska kaupunki on niin viihtyisä, valmistumisen jälkeen useimmat opiskelijat jäivät. Moni tekee säännöllisesti vapaaehtoistöitä ympäristön ja heikko-osaisten puolesta.

Vapaa ilmapiiri on aina houkuttanut Gentiin myös taiteilijoita, vapaa-ajattelijoita ja aktivisteja. Siinä on Gentin salaisuus: yhteisöllisyyteen, radikaaliuteen ja arjen hullutteluun ohjaava myönteinen kierre.

Miten pääsee?

- Brysselin lentokentältä tulee Gentiin 45 minuutissa.

- Antwerpenistä junamatka kestää alle tunnin, Pariisista reilu kaksi ja Amsterdamista kolme

- Gentiläiset puhuvat hollantia – ja erinomaista englantia, toisin kuin väki Belgian ranskankielisillä alueilla

- Gentin kotimajoittajat ja viehättävät majatalot voittavat perushotellin mennen tullen. Varaa majoitus etukäteen: www.bedandbreakfast-gent.be

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.