Puolan Gdanskissa yhdistyvät ranta- ja kaupunkiloman parhaat puolet. Viikonlopussa ehtii hyvin niin biitsille, solidaarisuusmuseoon kuin vanhankaupungin kahviloihinkin.

Solidaarisuuden takia tietenkin!” vastaavat lukiolaiset Zofia Szafranska, 19, ja Magdalena Liebocka, 18, kysymykseen, miksi Pohjois-Puolan Gdanskiin kannattaisi tulla vierailulle.
Tytöt siemailevat olutta sympaattisen Cafe Szafan alakerrassa Gdanskin vanhankaupungin laitamilla.

Vieressä lojuu paksuja kirjoja. Musiikkilukion abiturienttien ei auta kuin lukea baarissakin.

Zofia ja Magdalena eivät olleet vielä syntyneetkään, kun kaupungin telakalla alkoi 1980-luvulla kuohua. Gdanskissa syntyi Solidaarisuus-ammattiyhdistysliike, joka sysäsi alulle kommunismin murenemisen koko itäisessä Euroopassa.
Mielenkiintoinen sattuma on, että aivan Gdanskin ulkopuolelta alkoi myös toinen maailmansota. Historian kerrostumia keskiaikaisen hansakaupungin kaduilta ei tarvitse kauan etsiä.

Juuri sopivasti nähtävää

Gdansk on oiva viikonloppukohde. Suuresta satamasta huolimatta se on kaikkea muuta kuin harmaa teollisuuskeskus. Kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa lähes kokonaan, mutta se on restauroitu tyylikkäästi entiseen loistoonsa. Pastellinsävyisten talojen reunustamilla kaduilla voi hyvin aistia, millaista elämä oli vauraassa hansakaupungissa aikoinaan.

Vanhankaupungin saa nopeasti haltuun jalan. Sen sydämestä löytyy muun muassa maailman suurin tiilestä tehty katedraali Marian kirkko. Vuonna 1502 valmistuneessa jylhässä pyhäkössä ihminen tuntee oman pienuutensa. Kirkkoon mahtuu 25 000 ihmistä.

Nähtävyyksiä ei ole vanhassakaupungissa kuitenkaan niin paljon, etteikö vierailija ehtisi hyvällä omallatunnolla myös istahtamaan kahville tai maistamaan kaupungissa valmistettuja makeisia karkkikauppaan.

Huokeita illallisia

Tekstylia-kahvilan seinällä on iso ompelukone. Ennen tässä avarassa tilassa sijaitsi ompelutavaraliike.

– Tekstylia on ehdottomasti kaupungin paras kahvila, sanovat taideaineita paikallisessa yliopistossa opiskelevat Jowita Cisweska, 23, ja Kasia Karbinska, 23.

Kahvilan listalta löytyy niin aamupalaa, lounasta kuin kirjava teevalikoimakin. Hinnat ovat kaupungissa edullisia mutta vaihtelevat sen verran, että vertailu kannattaa.

Gourmet-turistin mekka Gdansk ei ole. Tyylikäs ravintola Czerwone Drzwi tarjoaa illanistujaisiin mainiot puitteet, mutta ruokalistan puolalaiset antimet ovat vaatimattomia makuelämyksiä. Kaksi illastaa viinien kera ravintolassa alle kolmellakymmenellä eurolla.

Ostoksensa puolalaiset tykkäävät hoitaa kauppakeskuksissa.
Jowita ja Kasia suosivat kaupungin kahta suurta ostoskeskusta Madisonia ja Baltyckaa.

– Erityisesti tykkäämme käydä Reserved-vaatekaupassa ja intialaisessa ravintolassa Masala Madisonissa, tytöt vinkkaavat.

Vanhassakaupungissa on vähän erikoisliikkeitä, jollei oteta lukuun meripihkakoruja myyviä pikkukauppoja, joita on joka nurkalla.

Juhlat Sopotissa

Useamman päivän matkaa suunnittelevan kannattaa suunnata myös lähikaupunkeihin Sopotiin ja Gdyniaan. Aivan Gdanskin
kyljessä sijaitsevaan Sopotiin pääsee Gdanskin keskustasta parissakymmenessä minuutissa, Gdyniaan matka kestää noin neljäkymmentä minuuttia.

Kaikki kolme kaupunkia sijaitsevat vierekkäin Itämeren rannalta, joten hiekkarantaa riittää kymmeniä kilometrejä. Rannat ovat siistejä ja puhtaita.

Sopot on päivisin rauhallinen rantakaupunki, joka herää eloon öisin. Hyviä bileitä janoavan kannattaa lähteä etsimään niitä
ennemmin Sopotista kuin aikaisin yöpuulle käyvästä Gdanskista.

Ennen toista maailmansotaa Sopot oli yksi Euroopan suosituimmista rantakohteista. Nostalgista tunnelmaa rannalle tuo 1927 valmistunut tyylikäs Grand Hotel, jonka sviiteissä ovat nukkuneet muun muassa Marlene Dietrich, Greta Garbo ja Hitler.

Sopotissa voi pistäytyä myös terveys- ja kauneushoidoissa, joita kaupungista on saatavilla useista paikoista.

Lentäen tai laivalla

  • Finncomm aloitti juuri suorat lennot Helsingistä Gdanskiin. Lento kestää pari tuntia. Meno-paluu kesällä noin 200–300 euroa.
  • Gdanskiin pääsee myös Turusta halpalentoyhtiö Wizz Airin siivillä. Edestakaiset lennot saattaa saada alle sadalla eurolla.
  • Finnlinesillä on laivayhteys Helsingistä Gdanskin naapuriin Gdyniaan kolmesti viikossa molempiin suuntiin. Merimatka kestää 19,5 tuntia. Kesällä laivamatka maksaa aikuiselta 83, nuorelta 33 ja lapselta 17 euroa. Hytti maksaa reilut pari sataa euroa.
  • Novotel Gdansk Centrumissa kahden hengen huone maksaa noin 70 euroa yöltä. Huokeammin voi nukkua esimerkiksi lähellä Sopotin uimarantaa sijaitsevassa Villa Sart -vierasmajassa, jossa huone maksaa 28 euroa yöltä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.