Puolan Gdanskissa yhdistyvät ranta- ja kaupunkiloman parhaat puolet. Viikonlopussa ehtii hyvin niin biitsille, solidaarisuusmuseoon kuin vanhankaupungin kahviloihinkin.

Solidaarisuuden takia tietenkin!” vastaavat lukiolaiset Zofia Szafranska, 19, ja Magdalena Liebocka, 18, kysymykseen, miksi Pohjois-Puolan Gdanskiin kannattaisi tulla vierailulle.
Tytöt siemailevat olutta sympaattisen Cafe Szafan alakerrassa Gdanskin vanhankaupungin laitamilla.

Vieressä lojuu paksuja kirjoja. Musiikkilukion abiturienttien ei auta kuin lukea baarissakin.

Zofia ja Magdalena eivät olleet vielä syntyneetkään, kun kaupungin telakalla alkoi 1980-luvulla kuohua. Gdanskissa syntyi Solidaarisuus-ammattiyhdistysliike, joka sysäsi alulle kommunismin murenemisen koko itäisessä Euroopassa.
Mielenkiintoinen sattuma on, että aivan Gdanskin ulkopuolelta alkoi myös toinen maailmansota. Historian kerrostumia keskiaikaisen hansakaupungin kaduilta ei tarvitse kauan etsiä.

Juuri sopivasti nähtävää

Gdansk on oiva viikonloppukohde. Suuresta satamasta huolimatta se on kaikkea muuta kuin harmaa teollisuuskeskus. Kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa lähes kokonaan, mutta se on restauroitu tyylikkäästi entiseen loistoonsa. Pastellinsävyisten talojen reunustamilla kaduilla voi hyvin aistia, millaista elämä oli vauraassa hansakaupungissa aikoinaan.

Vanhankaupungin saa nopeasti haltuun jalan. Sen sydämestä löytyy muun muassa maailman suurin tiilestä tehty katedraali Marian kirkko. Vuonna 1502 valmistuneessa jylhässä pyhäkössä ihminen tuntee oman pienuutensa. Kirkkoon mahtuu 25 000 ihmistä.

Nähtävyyksiä ei ole vanhassakaupungissa kuitenkaan niin paljon, etteikö vierailija ehtisi hyvällä omallatunnolla myös istahtamaan kahville tai maistamaan kaupungissa valmistettuja makeisia karkkikauppaan.

Huokeita illallisia

Tekstylia-kahvilan seinällä on iso ompelukone. Ennen tässä avarassa tilassa sijaitsi ompelutavaraliike.

– Tekstylia on ehdottomasti kaupungin paras kahvila, sanovat taideaineita paikallisessa yliopistossa opiskelevat Jowita Cisweska, 23, ja Kasia Karbinska, 23.

Kahvilan listalta löytyy niin aamupalaa, lounasta kuin kirjava teevalikoimakin. Hinnat ovat kaupungissa edullisia mutta vaihtelevat sen verran, että vertailu kannattaa.

Gourmet-turistin mekka Gdansk ei ole. Tyylikäs ravintola Czerwone Drzwi tarjoaa illanistujaisiin mainiot puitteet, mutta ruokalistan puolalaiset antimet ovat vaatimattomia makuelämyksiä. Kaksi illastaa viinien kera ravintolassa alle kolmellakymmenellä eurolla.

Ostoksensa puolalaiset tykkäävät hoitaa kauppakeskuksissa.
Jowita ja Kasia suosivat kaupungin kahta suurta ostoskeskusta Madisonia ja Baltyckaa.

– Erityisesti tykkäämme käydä Reserved-vaatekaupassa ja intialaisessa ravintolassa Masala Madisonissa, tytöt vinkkaavat.

Vanhassakaupungissa on vähän erikoisliikkeitä, jollei oteta lukuun meripihkakoruja myyviä pikkukauppoja, joita on joka nurkalla.

Juhlat Sopotissa

Useamman päivän matkaa suunnittelevan kannattaa suunnata myös lähikaupunkeihin Sopotiin ja Gdyniaan. Aivan Gdanskin
kyljessä sijaitsevaan Sopotiin pääsee Gdanskin keskustasta parissakymmenessä minuutissa, Gdyniaan matka kestää noin neljäkymmentä minuuttia.

Kaikki kolme kaupunkia sijaitsevat vierekkäin Itämeren rannalta, joten hiekkarantaa riittää kymmeniä kilometrejä. Rannat ovat siistejä ja puhtaita.

Sopot on päivisin rauhallinen rantakaupunki, joka herää eloon öisin. Hyviä bileitä janoavan kannattaa lähteä etsimään niitä
ennemmin Sopotista kuin aikaisin yöpuulle käyvästä Gdanskista.

Ennen toista maailmansotaa Sopot oli yksi Euroopan suosituimmista rantakohteista. Nostalgista tunnelmaa rannalle tuo 1927 valmistunut tyylikäs Grand Hotel, jonka sviiteissä ovat nukkuneet muun muassa Marlene Dietrich, Greta Garbo ja Hitler.

Sopotissa voi pistäytyä myös terveys- ja kauneushoidoissa, joita kaupungista on saatavilla useista paikoista.

Lentäen tai laivalla

  • Finncomm aloitti juuri suorat lennot Helsingistä Gdanskiin. Lento kestää pari tuntia. Meno-paluu kesällä noin 200–300 euroa.
  • Gdanskiin pääsee myös Turusta halpalentoyhtiö Wizz Airin siivillä. Edestakaiset lennot saattaa saada alle sadalla eurolla.
  • Finnlinesillä on laivayhteys Helsingistä Gdanskin naapuriin Gdyniaan kolmesti viikossa molempiin suuntiin. Merimatka kestää 19,5 tuntia. Kesällä laivamatka maksaa aikuiselta 83, nuorelta 33 ja lapselta 17 euroa. Hytti maksaa reilut pari sataa euroa.
  • Novotel Gdansk Centrumissa kahden hengen huone maksaa noin 70 euroa yöltä. Huokeammin voi nukkua esimerkiksi lähellä Sopotin uimarantaa sijaitsevassa Villa Sart -vierasmajassa, jossa huone maksaa 28 euroa yöltä.

Vielä 10 vuotta sitten Islanti kärvisteli surkeassa jamassa, nyt maa on kaikkien huulilla.  Islannin presidentin puoliso Eliza Reid vinkkaa, millaisin keinoin Suomikin nostetaan maailmankartalle.

Islannin presidentti puolisoineen on vierailulla Suomessa. Sillä välin kun presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson keskusteli Suomen ja Islannin välisistä suhteista, Islannin matkailun suurlähettilääksi nimitettyllä presidentin puolisolla Eliza Reidillä oli aikaa puhua Islannin matkailusta. 

Me Naiset käytti tilaisuuden hyväkseen ja selvitti, mitä opittavaa Suomella voisi olla Islannilta. Pieni pohjoinen maa onnistui nimittäin nousemaan jaloilleen kaikkean aikojen lamasta muun muassa brändäämällä maansa uudelleen.

Nyt korvat höröllä siellä Arkadianmäellä, sillä näillä vinkeillä Suomesta tehdään maailman napa. Suomi nousuun!

1. Islannin presidenttikin sen tietää: Suomi on maailman turvallisin maa

– Aviomieheni on sanonut, että Suomi on maailman turvallisin maa. Älkää aliarvioiko Suomen turvallisuutta ja rauhallisuutta, sillä maailmalla turvalliset ja rauhalliset matkakohteet ovat maailmalla in. Aina kun käyn Yhdysvalloissa puhumassa Islannista matkakohteena, muistan painottaa, kuinka rauhallinen maa on kyseessä, Kanadassa kasvanut Reid muistuttaa. 

Eliza Reidin kaulaa koristaa näyttävä kaulakoru, joka on islantilaista designia. Pöydällä oleva laukku on erityinen kalannahalla koristeltu käsilaukku. Tulisikohan suomalaisista oravannahkalaukuista hitti maailmalla? Kuva: Susanna Koivisto 

2. Suomessa on muitakin paikkoja kuin Helsinki ja Rovaniemi

Suomessa kaksi ylivoimaisesti houkuttelevinta matkakohdetta ovat Helsinki ja Rovaniemi, näihin kahteen panostetaan. Suomi on kuitenkin niin paljon muutakin! Islannissa on panostettu siihen, että matkailijoita tulisi tasaisesti ympäri maata. Islanti on jaettu seitsemään alueeseen, joista jokaista markkinoidaan turisteille. Reid itse on suuntaamassa seuraavaksi Turkuun Suomen-vierailullaan. 

3. Panostakaa englannin kieleen ja olkaa pirun hyviä futiksessa 

– Suomessa puhutaan todella hyvää englantia, ja sillä on iso merkitys turismille, Reid sanoo.

Myös Islannissa puhutana hyvää englantia – ja sen lisäksi siellä ollaan aika kovia jalkapallossa. Islanti ottaa kaiken irti osallistumisestaan maailmanmestaruuskisoihin ja kutsuu myös muita maita kannattamaan #TeamIcelandia. 

4. Älkää ottako kaikkea niin vakavasti 

Suomalaiset voisivat ottaa mallia Islannin mainoskampanjoista. Esimerkiksi Islannin design-viikkoja mainostetaan maailman suurimpana design-festivaalina maailmassa – ja loppuun toki lisätään, että asukaslukuun suhteutettuna. 

– Huumori on yksi islantilaisten vahvuuksista, Reid kertoo. 

5. Panostakaa kestäviin arvoihin

Islanti on ottanut omiksi matkailuarvoikseen kestävyyden, suvaitsevaisuuden, ystävällisyyden, sukupuolten välisen tasa-arvon ja luonnon kunnioittamisen. Islantilaisten tavoitteena on, että turismista olisi hyötyä sekä islantilaisille että vierailijoille. Islanti on myös lanseerannut sitoumuksen, jonka hyväksymällä matkailijat lupaavat mm. olla pissaamatta luontoon. 

6. Suomi on jo oikeastaan aika ihana! 

–  Rakastan suomalaista designia. Viime matkallani Suomeen ostin mekon Marimekolta ja pidän siitä todella. Eilen kävin Suomen Design-museossa yhdessä Jenni Haukion kanssa, kertoo Reid rakkaudestaan Suomeen. 

Promote Icelandin Inga Hlín Pálsdóttir kauhistelee kysymystä, mitä Suomen tulisi tehdä eri tavalla. 

– Ei yhtään mitään! Me ihailemme Suomea valtavasti ja kun aloimme itse panostaa turismiin Islannissa, haimme inspiraatiota Rovaniemestä. 

Mummo

6 neuvoa, joiden avulla Suomesta tehdään maailman suosituin maa – Islannin ykkösnainen vinkkaa

Suomi on todella ihana maa hyvä paikka asua.Meille Espoo on koti jossa viihtyy ja harrastusmahdollisuuksia löytyy.Sekä rantoja kesäpäivien viettämiseen.Nyt on saatu viellä kaupunkipyörät jonka saa vuokrattua pienellä korvaMummouksella.Näin pääsee tutustumaan laajemmalti nähtävyyksiin myös Helsingin puolella.Yksi asia täällä Espoossa on huolestuttavaa kun lenkkeillään paljon Roskaaminen.Meillä on kyllä roskapönttöjä joka puolella asianmukaisesti.Siitä ei ole kyse vaan ollaan huomattu lastenen ja...
Lue kommentti

F1-toimittaja Mervi Kallio on aina valmis vielä yhteen äkkilähtöön.

To travel is to live lukee F1-toimittaja Mervi Kallion, 40, käsikorussa, eikä suotta. F1-toimittajalle kertyy vuodessa lähes 200 matkapäivää. Aikaisemmin lentoemäntänä työskennelleelle Merville matkustaminen on elämäntapa, ja hän rakastaa erityisesti ex tempore -lähtöjä.

Lentoemäntäaikoihin Mervi saattoi päättää usein illalla puhelimessa ystävänsä kanssa ottaa seuraavaksi päiväksi lennot Tukholmaan tai Lontooseen. Äkkilähtöjä edesauttoivat edulliset henkilökuntahinnat.

– Ehkä älyttömin mielijohde oli lähtö Bostoniin. Meillä oli vain kolme päivää aikaa, joista kaksi ehdimme olla paikan päällä. Kroppani reagoi lentoihin ja aikaeroon vahvasti. Olin aivan täynnä nestettä, ja perillä toivuimme aikaerosta lähinnä hotellissa makoillen.

Puoliso, jonka kanssa Mervi on ollut yhdessä 26 vuotta, tykkäisi suunnitella ja lyödä lomakohteita lukkoon hyvissä ajoin. Yhteisten vuosien aikana lomia on tehty molempien toiveiden mukaan.

– Kynnys nopeisiin lähtöihin saattaa olla minulla matalampi, koska matkustan työkseni. Lähteminen on helppoa, sillä meillä ei ole lapsia. Toisaalta viihdyn myös kotona, ja minulle riittää usein tietoisuus siitä, että voisin lähteä, jos haluaisin. Se tuo elämään vapauden tunteen.

”Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa.”

Mervi on matkustanut 72 maassa. Aina kun mahdollista, hän valitsee hotellin, jossa on kuntosali tai lähellä tenniskentät. Mervi käy lomillaan myös usein katsomassa tennistä. Lontoossa Wimbledonin ja Yhdysvalloissa US Open -turnaukset ovat tulleet tutuiksi paikan päällä.

– Pidän aina matkalaukussa työmatkoilla kuminauhoja, joilla voin jumpata hotellihuoneessa, Mervi kertoo.

Ulkomaille Mervi reissaa yleensä joko miehensä tai kavereiden kanssa. Yksin hän matkustaa vapaalla ainoastaan Lappiin hiihtämään. Kaamoksen aikaan Levillä päivä on lyhyt.

– Tykkään käydä Lapissa tammikuussa, kun on ihan pimeää. Valon vähäisyys tuo rauhan. Siitä tulee automaattisesti fiilis, että ei ole kiire mihinkään.

TÄRKEINTÄ ON TUNNELMA

F1-toimittajan työssään Mervi on nähnyt jetset-juhlia maailmantähtien veneillä Monacossa. Yksityisessä, lentokoneita vuokraavassa yrityksessä, Mervi toimi lentoemäntänä valtionpäämiehille ja yritysjohtajille ja päätyi näkemään myös Siperian pieniä kyliä.

Joihinkin työkaupunkeihin hän palaa lomillaan uudelleen, esimerkiksi ikisuosikkeihinsa New Yorkiin ja Chicagoon.

– Chicago, Tuulten kaupunki, tuntuu rennolta, mutta hallittavalta. New Yorkin voi kokea aina eri tavalla. Minulle tärkeintä ei ole kaupungissa jokin yksittäinen nähtävyys tai säätila, vaan se, mikä fiilis paikasta jää. Vähän sama kuin ihmisten kanssa: et muista tarkalleen, mitä he ovat sanoneet, mutta muistat sen, millainen fiilis heistä jää.

Mervi haluaa aistia lomillaan mahdollisimman paljon myös paikallista elämää, kunhan hotelli ja urheilumahdollisuudet ovat kunnossa.

– Turistinähtävyyksiin joutuu aika usein pettymään. Olin esimerkiksi pitkään odottanut pääseväni Niagaran putouksille, mutta paikka olikin luonnonmonumentin sijaan kuin sirkus ja täynnä hotelleja ja ravintoloita. Olin myös kuullut paljon hyvää Montrealista, mutta minua se ei sykähdyttänyt.

Mervi toivoo, että voisi vielä palata Sydneyyn tai Melbourneen, joissa hän lomaili tänä talvena ennen F1-koitosta viikon.

– On oikeastaan hassuakin, että päädyin vasta nyt ensimmäistä kertaa lomalle Australiaan. Rakastuin leppoisaan fiilikseen ja ihmisiin, jotka ovat suunnattoman rentoja ja aidompia kuin vaikka amerikkalaiset.

Myös Merviä moni kaveri kuvailee helpoksi tyypiksi ja yllättyy, kun tämä saattaa olla matkakaverina tarvittaessa vaativa. Mervi arvostaa lomillaan hotelleja, joissa on kauniita yksityiskohtia ja hyvä aamiainen.

– Rakastan syödä pitkään aamiaista, juoda kahvia ja vain istua aamiaishuoneessa lukemassa paikallisia lehtiä. Satsaan hyviin hotelleihin, ja joku kaveri onkin nimittänyt minua sen takia kermaperseeksi. Entisenä asiakaspalvelijana aistin nopeasti, jos vaikka hotellihenkilökunta ei ole aidosti kiinnostunut asiakkaasta.

Seuraavan kerran Mervi reissaa pidemmälle lomamatkalle elokuussa, kun F1-sirkus jää tauolle. Kohde ei ole vielä tiedossa.

– Ennen halusin lomalla aina mahdollisimman kauas. Nykyään tykkään lomailla kesäisin Euroopassa. Santorini ja Capri ovat toivelistallani.

Mervi vinkkaa upeimmat lenkkimaisemat

  1. Monacon rannoilla, reitti Fonvielleen. Kaunein paikka, jossa olen lenkkeillyt. Siellä juostessa mietin aina, että tänne haluan vielä joskus lomalle.
  2. Central Parkissa lenkkeillessä tunnen olevani aina kuin elokuvassa. Lensin sinne usein lentoemäntänä ja ihmettelin joka kerta, että eilen olin Helsingissä ja nyt täällä juoksemassa.
  3. Madeiran levada-polkujen varrella avautuvat upeat maisemat myös paikallisiin kyliin.

40-vuotias urheilutoimittaja, joka kiertää MTV Sportin formulatoimittajana.

Työskennellyt 17 vuotta lentoemäntänä ja opiskellut työn ohella urheilujournalistiikkaa.

Asuu puolisonsa kanssa Helsingissä.