Puolan Gdanskissa yhdistyvät ranta- ja kaupunkiloman parhaat puolet. Viikonlopussa ehtii hyvin niin biitsille, solidaarisuusmuseoon kuin vanhankaupungin kahviloihinkin.

Solidaarisuuden takia tietenkin!” vastaavat lukiolaiset Zofia Szafranska, 19, ja Magdalena Liebocka, 18, kysymykseen, miksi Pohjois-Puolan Gdanskiin kannattaisi tulla vierailulle.
Tytöt siemailevat olutta sympaattisen Cafe Szafan alakerrassa Gdanskin vanhankaupungin laitamilla.

Vieressä lojuu paksuja kirjoja. Musiikkilukion abiturienttien ei auta kuin lukea baarissakin.

Zofia ja Magdalena eivät olleet vielä syntyneetkään, kun kaupungin telakalla alkoi 1980-luvulla kuohua. Gdanskissa syntyi Solidaarisuus-ammattiyhdistysliike, joka sysäsi alulle kommunismin murenemisen koko itäisessä Euroopassa.
Mielenkiintoinen sattuma on, että aivan Gdanskin ulkopuolelta alkoi myös toinen maailmansota. Historian kerrostumia keskiaikaisen hansakaupungin kaduilta ei tarvitse kauan etsiä.

Juuri sopivasti nähtävää

Gdansk on oiva viikonloppukohde. Suuresta satamasta huolimatta se on kaikkea muuta kuin harmaa teollisuuskeskus. Kaupunki tuhoutui toisessa maailmansodassa lähes kokonaan, mutta se on restauroitu tyylikkäästi entiseen loistoonsa. Pastellinsävyisten talojen reunustamilla kaduilla voi hyvin aistia, millaista elämä oli vauraassa hansakaupungissa aikoinaan.

Vanhankaupungin saa nopeasti haltuun jalan. Sen sydämestä löytyy muun muassa maailman suurin tiilestä tehty katedraali Marian kirkko. Vuonna 1502 valmistuneessa jylhässä pyhäkössä ihminen tuntee oman pienuutensa. Kirkkoon mahtuu 25 000 ihmistä.

Nähtävyyksiä ei ole vanhassakaupungissa kuitenkaan niin paljon, etteikö vierailija ehtisi hyvällä omallatunnolla myös istahtamaan kahville tai maistamaan kaupungissa valmistettuja makeisia karkkikauppaan.

Huokeita illallisia

Tekstylia-kahvilan seinällä on iso ompelukone. Ennen tässä avarassa tilassa sijaitsi ompelutavaraliike.

– Tekstylia on ehdottomasti kaupungin paras kahvila, sanovat taideaineita paikallisessa yliopistossa opiskelevat Jowita Cisweska, 23, ja Kasia Karbinska, 23.

Kahvilan listalta löytyy niin aamupalaa, lounasta kuin kirjava teevalikoimakin. Hinnat ovat kaupungissa edullisia mutta vaihtelevat sen verran, että vertailu kannattaa.

Gourmet-turistin mekka Gdansk ei ole. Tyylikäs ravintola Czerwone Drzwi tarjoaa illanistujaisiin mainiot puitteet, mutta ruokalistan puolalaiset antimet ovat vaatimattomia makuelämyksiä. Kaksi illastaa viinien kera ravintolassa alle kolmellakymmenellä eurolla.

Ostoksensa puolalaiset tykkäävät hoitaa kauppakeskuksissa.
Jowita ja Kasia suosivat kaupungin kahta suurta ostoskeskusta Madisonia ja Baltyckaa.

– Erityisesti tykkäämme käydä Reserved-vaatekaupassa ja intialaisessa ravintolassa Masala Madisonissa, tytöt vinkkaavat.

Vanhassakaupungissa on vähän erikoisliikkeitä, jollei oteta lukuun meripihkakoruja myyviä pikkukauppoja, joita on joka nurkalla.

Juhlat Sopotissa

Useamman päivän matkaa suunnittelevan kannattaa suunnata myös lähikaupunkeihin Sopotiin ja Gdyniaan. Aivan Gdanskin
kyljessä sijaitsevaan Sopotiin pääsee Gdanskin keskustasta parissakymmenessä minuutissa, Gdyniaan matka kestää noin neljäkymmentä minuuttia.

Kaikki kolme kaupunkia sijaitsevat vierekkäin Itämeren rannalta, joten hiekkarantaa riittää kymmeniä kilometrejä. Rannat ovat siistejä ja puhtaita.

Sopot on päivisin rauhallinen rantakaupunki, joka herää eloon öisin. Hyviä bileitä janoavan kannattaa lähteä etsimään niitä
ennemmin Sopotista kuin aikaisin yöpuulle käyvästä Gdanskista.

Ennen toista maailmansotaa Sopot oli yksi Euroopan suosituimmista rantakohteista. Nostalgista tunnelmaa rannalle tuo 1927 valmistunut tyylikäs Grand Hotel, jonka sviiteissä ovat nukkuneet muun muassa Marlene Dietrich, Greta Garbo ja Hitler.

Sopotissa voi pistäytyä myös terveys- ja kauneushoidoissa, joita kaupungista on saatavilla useista paikoista.

Lentäen tai laivalla

  • Finncomm aloitti juuri suorat lennot Helsingistä Gdanskiin. Lento kestää pari tuntia. Meno-paluu kesällä noin 200–300 euroa.
  • Gdanskiin pääsee myös Turusta halpalentoyhtiö Wizz Airin siivillä. Edestakaiset lennot saattaa saada alle sadalla eurolla.
  • Finnlinesillä on laivayhteys Helsingistä Gdanskin naapuriin Gdyniaan kolmesti viikossa molempiin suuntiin. Merimatka kestää 19,5 tuntia. Kesällä laivamatka maksaa aikuiselta 83, nuorelta 33 ja lapselta 17 euroa. Hytti maksaa reilut pari sataa euroa.
  • Novotel Gdansk Centrumissa kahden hengen huone maksaa noin 70 euroa yöltä. Huokeammin voi nukkua esimerkiksi lähellä Sopotin uimarantaa sijaitsevassa Villa Sart -vierasmajassa, jossa huone maksaa 28 euroa yöltä.