Gardajärvi ympäristöineen tarjoaa puuhaa surffaamisesta vuorikiipeilyyn - tai lekotteluloman rannoilla ja katukahviloissa. Milloin sinne kannattaa mennä? Sopiiko seutu autoilijoille?

Gardajärvi ympäristöineen tarjoaa puuhaa surffaamisesta vuorikiipeilyyn - tai lekotteluloman rannoilla ja katukahviloissa.

Keskikesän helteet eivät ole Gardalla niin paahteisia kuin Välimeren saarilla, eikä virkistävä ukkoskuurokaan ole harvinainen. Järvellä puhkuva tuuli viilentää ilmaa mukavasti. Myös keväällä ja syksyllä riittää lämpöä, joskin säätila saattaa silloin muuttua nopeasti. Talvella Gardajärvi luovuttaa lämpöä ympäristöönsä, minkä ansiosta oleanterit, klematikset, bougainvilleat ja sypressit viihtyvät rannan läheisyydessä. Järven pohjoisosan vuoristoisuus muuttaa kasvillisuuden kuitenkin nopeasti alppimaisemmaksi. Ylhäällä vuorilla sää vaihtuu nopeasti ja ilma on selvästi viileämpi kuin alhaalla järven tuntumassa.

Garda käy autoilijoille

Automatkailijalle Garda ympäristöineen sopii hyvin. Lomakaudella rantatie on ruuhkainen, mutta silloin saa toisaalta rauhassa nauttia komeista vuorimaisemista.

Itäranta on länsipuolta suositumpi. Pittoreskit Italian väreissä hehkuvat kylät, hotellit ja oliivitarhat seuraavat nauhamaisesti toisiaan. Missä tahansa kylässä voi pysähtyä, mutta itärannalla suosituin lienee Malcesine.

Risteily kuuluu ohjelmaan

Ehdottomasti miellyttävin tapa siirtyä paikasta toiseen ovat järvellä risteilevät laivat. Sesonkiaikana vuoroja ajetaan melko tiheään. Laivalla voi mennä etappi kerrallaan tai purjehtia runsaassa neljässä tunnissa koko järven päästä päähän Rivasta Sirmioneen.

Skootterin ja polkupyörän vuokraaminen on suosittua, mutta tiet ovat paikoitellen kapeat, joten varovaisuus on paikallaan.

Suurin osa Gardajärven suomalaisista turisteista saapuu kotimaisten matkanjärjestäjien valitsemiin hotelleihin. Omatoimisetkin löytävät itselleen yösijan melko vaivattomasti, tosin ruuhka-aikana järvinäkymän saaminen on kiven alla. Monet hotellit ovat mukavia perheyrityksiä, joissa palvelu on ystävällistä.

Seisakkeita Gardajärven ympärillä

Riva:
Järven pohjoisosassa sijaitseva Riva sopii majapaikaksi, josta on hyvä tehdä päiväretkiä eri puolille Gardaa.

Torbole:
Pienen kylän palvelut ovat monipuoliset ja majapaikkoja on runsaasti. Täällä on järven paras surffausranta.

Malcesine:
Kaupungin keskiaikainen tunnelma ja hyvä sijainti ovat tehneet Malcesinesta suositun lomapaikan.

Sirmione:
Järven eteläosan helmi. Hintataso on hieman korkeampi kuin muualla Gardan alueella.

Desenzano:
Gardan kohteista suurin ja vilkkain. Se on myös laivaliikenteen pääteasema.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.