Charles Darwin teki kuuluisaksi syrjäiset Tyynenmeren saaret. Galápagoksen ensimmäinen elämys on turkoosinvihreä vesi. Entä seuraava?

Charles Darwin teki kuuluisaksi syrjäiset Tyynenmeren saaret.

Ensimmäinen elämys Galápagoksella on huikaisevan turkoosinvihreä vesi. Olemme juuri saapuneet Baltran lentokentälle ja ylitämme pikkuruisella lautalla kapeaa Itabacan salmea Santa Cruzin saarelle.

Matka jatkuu paikallisbussilla saarten pääkaupunkiin Puerto Ayoraan. Nousemme Fragataan, joka on kotimme viiden seuraavan vuorokauden ajan. Matkalla käymme Charles Darwin -keskuksessa tutustumassa saarten suojeluohjelmiin ja tapaamassa yksinäistä Georgea, lajinsa viimeistä jättiläiskilpikonnaa.

Darwinin lohikäärmeet

Etenemme polulla oppaan perässä hiljaa, sillä hyvällä tuurilla voimme nähdä vilaukselta harvinaisen kirkkaanpunaisen pikkulinnun, rubiinityrannin. Eikä aikaakaan, kun vihreässä lehvästössä erottuu iloisen punainen pilkku.

Seuraavalle saarelle, Españolaan, seilaamme yön aikana. Española on tunnettu punertavanahkaisista meri-iguaaneista, jotka keräävät lämpöä aurinkoisella hiekalla. Suurimmat niistä ovat noin metrin mittaisia. Meri-iguaani oli ensimmäinen Charles Darwinin Galápagoksella kohtaama eläin. Hän nimitti niitä dragoneiksi, lohikäärmeiksi, ja luuli niiden olevan myrkyllisiä.

Jättiläiskilpikonnia emme saarella kohtaa. Ne ovat sukupuuton partaalla. 1800-luvulla niitä metsästettiin lihan takia, minkä lisäksi saarelle tuodut vuohet söivät niiden ravinnon.

Merileijonien taivas

Viiden vuorokauden risteilymme lähestyy loppuaan. Lähestymme Baltran kupeessa olevaa North Seymouria.

Parin tunnin kävelyretki on elämys. Punertavan värisessä louhikossa meitä tervehtii pullea maaiguaani, ja nousevan auringon säteet valaisevat fregattilintujen pesiä matalissa pensaikoissa. Sinijalkasuulien pesät maassa erottuvat valkoisista ympyröistään, ja untuvikot oikovat siipiään emon tiukassa valvonnassa. Merileijonat ja meri-iguaanit lämmittelevät raukean näköisinä rannalla aamuauringossa.

Matkatietoa Galápagossaarilta

- Sijainti: Tyynellämerellä päiväntasaajan tuntumassa noin tuhat kilometriä Ecuadorin rannikolta länteen.
- Pinta-ala noin 7 900 m², asukasluku noin 40 000.
- Ilmasto: tammi-kesäkuu lämmin ja kostea, heinä-joulukuu kuiva ja viileä.
- Aikaero Suomeen: Galápagos -8 tuntia, Ecuador -7 tuntia.

Teksti: Marja-Liisa Kinturi
Kuva: Tari Oksanen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2009

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.