Lennolle lähtöä voi helpottaa tekemällä lähtöselvityksen etukäteen ja tuomalla matkatavarat lentoasemalle edellisenä iltana.

Lennolle lähtöä voi helpottaa tekemällä lähtöselvityksen etukäteen ja tuomalla matkatavarat lentoasemalle edellisenä iltana.

Lähtöselvityksen voi tehdä etukäteen netissä, tekstiviestillä tai lentoasemalla sijaitsevilla automaateilla. Finnairin nettisivuilla voi tehdä lähtöselvityksen reittilennoille jopa 36 tuntia ennen lähtöä ja lomalennoille 12 tuntia ennen lomalennon lähtöä.

Ennakkoselvityksen palveluajat voi tarkistaa lentoaseman verkkopalvelusta: http://www.helsinki-vantaa.fi/matkustaminen/talvilomalle

Jos tekee lähtöselvityksen netissä, tekstiviestillä tai automaatilla, matkatavarat voi viedä baggage drop -tiskille. Yksi matkalle lähtevistä perheenjäsenistä voi luovuttaa koko perheen matkatavarat, mikäli hänellä on mukanaan kaikkien lentoliput ja omat matkustusasiakirjansa.

Normaalisti aamulennoille lähtöselvitettävät matkatavarat voi luovuttaa edellisenä iltana klo 20–21.30. Ennen hiihtolomia palveluaikaa on pidennetty, ja kaikille Finnairin seuraavan päivän lennoille tarkoitettuja matkatavaroita otetaan vastaan 17.–19.2. sekä 24.–26.2. klo 17-- 22.
 
Lipusta käy ilmi sallitun matkatavaran määrä: 1PC tarkoittaa yhtä laukkua, jonka paino saa olla enintään 23 kg ja ulkomittojen summa (korkeus+pituus+leveys) korkeintaan 158 cm.

Jos matkustajalla on ruumassa kuljetettava laukku, hänen suksistaan veloitetaan tässä tapauksessa erikseen. Jos hänelle puolestaan on suksien lisäksi vain käsimatkatavaraa, yhdet sukset kuljetetaan veloituksetta. Finnair Plus Platinum- ja Gold-jäsenet saavat kuljettaa yhdet sukset veloituksetta.

Lapsiperheille ja avustusta tarvitseville matkustajille on oma palvelupiste. Lähtöselvitystiski 216 on merkitty special passengers -tekstillä ja tunnuksilla. Palvelupistettä voivat käyttää myös yksin matkustavat lapset saattajineen sekä erityisapua tarvitsevat matkustajat, kuten pyörätuolia käyttävät asiakkaat.

Suuri osa suksien huoltoon tarkoitetuista voiteluaineista ja suksien puhdistusaineista ovat tulenarkuutensa tai myrkyllisyytensä vuoksi kiellettyjä kuljettaa lentokoneessa. Lisätietoja löytyy Liikenteen turvallisuusvirasto TraFin sivulta  www.ilmailuhallinto.fi/useinkysytyt

Matkustajia myös pyydetään saapumaan lentoasemalle kaksi tuntia ennen lähtöä, koska hiihtolomaliikenne voi aiheuttaa ruuhkia Helsinki-Vantaan lentoasemalla etenkin viikonloppuna 18.–20. helmikuuta.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.