Autonrengasliiton kesärengastutkimuksen mukaan henkilö- ja pakettiautojen renkaiden yleiskunto on hieman hiipunut.

Autonrengasliiton kesärengastutkimuksen mukaan henkilö- ja pakettiautojen renkaiden yleiskunto on hieman hiipunut.

Syksyn 2010 rengasratsioissa huonorenkaisia autoja oli 13,8 prosenttia eli 0,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellissyksynä. Renkaat ajetaan useimmiten huomaamatta kehnoon kuntoon, sillä huonoilla renkailla ajavista vain joka neljäs tiedostaa renkaidensa kunnon.

Henkilö- ja pakettiautojen kesärenkaiden kuntoa on tutkittu Suomessa syksystä 1997 lähtien Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin järjestämien rengasratsioiden yhteydessä.

Rengasratsioita on pidetty 180 eri paikkakunnalla ja vuosittain kaikissa 20 maakunnassa. Kattava tutkimusaineisto mahdollistaa myös alueellisen vertailun sekä renkaiden kuntokehityksen seurannan paikkakunta- ja maakuntakohtaisesti.

Viime syksynä tarkastettiin 11 865 autoa 73 paikkakunnalla. Tämän syksyn Rengasratsia-kampanja järjestetään tällä viikolla 36. Tiedotuspainotteisen kampanjan tueksi poliisi ja Autonrengasliiton asiantuntijat tarkastavat tien päällä henkilö- ja pakettiautojen renkaita viidessä seutukunnassa eri puolilla Suomea.

Kaksi kolmesta ajaa turvasuosituksen mukaan

Huonorenkaisten (urasyvyydeltään 0--2 mm) autojen osuus on vähentynyt 13 vuodessa 24,4:stä 13,8 prosenttiin. Laittomilla (alle 1,6 mm) kesärenkailla ajavien osuus on laskenut 8,7:stä nykyiseen 2,5 prosenttiin.

Turvasuosituksen (vähintään 4 mm) mukaisilla kesärenkailla ajaa syksyisin jo 68,3 prosenttia autoilijoista. Syksyllä 1997 vastaava luku oli 54,5 %.

Autokantaan suhteutettuna Manner-Suomessa on syksyisin noin 440 000 huonoilla kesärenkailla varustettua henkilö- ja pakettiautoa. Huonorenkaisten autojen määrä on vähentynyt 1990-luvun lopulta yli 80 000 autolla, vaikka samanaikaisesti autokanta on kasvanut lähes 50 prosenttia nykyiseen 3,2 miljoonaan henkilö- ja pakettiautoon.

Suhteellisesti eniten huonokuntoisia renkaita tavataan nuorilla 18--24-vuotiailla kuljettajilla ja vanhoissa autoissa. Nuorten autoissa lähes joka neljännessä oli viime syksynä alla huonokuntoiset renkaat. Nuoret ajavat keskimääräistä kolmisen vuotta vanhemmilla autoilla, mikä osaltaan selittää huonorenkaisten autojen korkeaa osuutta.

Huonorenkaisten autojen osuudet vaihtelivat maakunnittain 6--20 prosenttiin. Alueelliset erot näyttävät kasvaneen taloustaantuman myötä. Maakuntavertailussa kunnostautuivat tällä kertaa Pohjanmaa, Etelä-Karjala ja Kanta-Häme. Kehnoimmilla renkailla ajettiin Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla.

Paineet ja rengastyypit syynissä

Muutamalla paikkakunnalla tarkastettiin viime syksynä urasyvyyksien ohella rengastyyppi ja rengaspaineet. Yhteensä 2 083 auton otoksessa talvirenkaita tavattiin 4,8 prosentilla autoilijoista, kun vielä syksyllä 2006 osuus oli kymmenisen prosenttia.

Nastattomat talvirenkaat ovat täysin laillisia kesäkaudellakin, mutta niitä ei suositella ympärivuotiseen käyttöön.

Viime syksynä 9,5 prosentilla autoista todettiin suuria paine-eroja (vähintään 0,5 bar) saman akselin renkaissa. Autoilijoista 43,3 prosenttia oli tarkistanut rengaspaineet suosituksen mukaisesti viimeisen kuukauden aikana. Peräti joka neljäs kuljettaja ei ollut muistanut mitata paineita keväisen renkaanvaihdon jälkeen.

www.autonrengasliitto.fi

www.rengasratsia.fi

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.