Kiertomatka Etelä-Afrikassa kuljettaa viidakosta vuorille ja rannoilta savannille. Upea matka päättyy kahden meren väliin, Kapkaupunkiin.

Matka alkaa Johannesburgista ja jatkuu kohti Mpumalangan provinssia, joka on kuuluisa upeasta luonnostaan ja rikkaasta eläinkannastaan. Toisena aamuna lähdemme kohti Krugerin kansallispuistoa, joka on Etelä-Afrikan suurin luonnonpuisto. Illalla auringon laskiessa lähdemme kävelyretkelle viidakkoon. Yhtäkkiä oppaan lampun valokiila osuu loistavan vihreisiin silmiin: leijona! Se makailee kaikessa rauhassa noin viidenkymmenen metrin päässä ja tuijottaa meitä. Tuntuu oudolta nähdä viidakon valtias näin läheltä.

Vaellus vuorilla

Krugerista reittimme jatkuu Swazimaahan, joka on pieni itsenäinen kuningaskunta. Sieltä suuntaamme Intian valtameren rannalle St. Lucian pikkukaupunkiin. Aamuvarhaisella auringon noustessa lähdemme kohti Lesothoa ja yli kolmen ja puolen kilometrin korkeuteen kohoavia Lohikäärmevuoria. Vaikka seutu näyttää Jumalan hylkäämältä, yllättävän monet matkailijat löytävät tiensä näihin korkeuksiin. Alueella on hienoja vaellusreittejä, ja ratsastaakin voi.

Kohti merta

Varhain aamulla sumu haihtuu riekaleina auringon tieltä. Edessä on ajomatka Durbaniin, josta lennämme etelärannikolle Port Elizabethiin. Aamulla matkamme jatkuu rannikkotietä eli Garden Routea pitkin kohti Kapkaupunkia. Poikkeamme muun muassa rannikkovuorille ja tutustumme Tsitsikamman kansallispuistoon sekä pieneen Oudtshoornin kaupunkiin, joka on Etelä-Afrikan strutsituotannon keskus. Kapkaupunkiin saavumme auringon laskiessa. Heti aamusta lähdemme ajelemaan kohti Hyväntoivonniemeä. Meri ärjyy niemen kärjen, Cape Pointin molemmin puolin. Toisella puolella Intian valtameri on 22-asteista, mutta Atlantin lämpötila on vain neljätoista astetta. Illalla nousemme Signal Hillille katselemaan Kapkaupungin valoja. Näkemistäni kaupungeista tämä on ehdottomasti yksi kauneimmista: vuoret kohoavat taustalla ja ympärillä kimaltelee meri.

Teksti ja kuva: Seppo Lampila

Turvallisesti Etelä-Afrikassa

* Kaupungissa: Pidä käsilaukku kiinni ja arvoesineet piilossa tai majapaikan tallelokerossa. Kamerat ja puhelimet ovat kuumaa tavaraa. Älä kanna suurta rahamäärää mukanasi. Älä liiku yksin iltaisin. Kaupunkien pahamaineisille alueille ja hökkelikyliin ei pidä mennä omin päin.
* Jos vuokraat auton, älä liiku yksin ja vältä pimeällä liikkumista. Älä ota kyytiin tuntemattomia. Pidä ovet lukossa ja ikkunat kiinni.
- Marjo Turunen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.