Lomailu vanhempien kanssa – ihanaa vai inhottavaa? Kuva: Shutterstock
Lomailu vanhempien kanssa – ihanaa vai inhottavaa? Kuva: Shutterstock

Yhdessä perheen kanssa matkustaminen on ihan parasta – varsinkin, kun ottaa huomioon pari asiaa.

Lapsuuden ensimmäiset matkat ovat monille rakkaita muistoja. Automatkat mummolaan, muut kotimaanreissut ja ulkomaanlomat – niiden taika ei häivy mielestä kovin helposti.

Mutta miltä tuntuu matkustaa aikuisena lomalle omien vanhempien kanssa?

Moni tekee yhteisreissuja jatkuvasti, eikä pidä isän ja äidin seuraa sen kummallisempana kuin muidenkaan matkakumppanien. Jotkut taas eivät ole suostuneet matkustamaan vanhempiensa kanssa sitten teinivuosien.

Kaikki lähtee hyvästä suunnitelmasta ja siitä asenteesta, että matkustaminen on aina hauskaa – ja vanhempien kanssa ehkä vielä hauskempaa!

Kunhan nyt pääsette ensin samalle lennolle tai muuhun kulkuneuvoon yhdessä.

”Tärkein sääntö onnistuneelle matkalle on erilliset hotellihuoneet.”

 1. Kunnioita vanhempiesi mielipiteitä
  Toinen haluaa ehkä kiertää uimarantoja, ja toinen on enemmän kiinnostunut museoista. Ok, se tiedetään, joten joko saa varata matkan? Ei!
  Saatat olla nuorempi ja näppärämpi käyttämään varausjärjestelmiä, mutta lomaa ei kannata varata, ennen kuin olet puhunut vanhempiesi kanssa heidän mielipiteistään.
  Keskustelkaa etukäteen kohteesta, majoituksesta ja aktiviteeteistä.Yrittäkää löytää edes muutama yhteinen mielenkiinnon kohde.
  Ja älä lykkää loman varaamista illan viimeiseksi puuhaksi; yritä hoitaa homma sellaisena aikana ja paikassa, josta saat helposti vanhempasi kiinni, jos ensisijainen suunnitelmanne ei enää onnistukaan. Mikään ei ärsytä enempää kuin halpojen lentojen varamaatta jättäminen yöllä sen vuoksi, ettei tiedä nukkuvan äidin sosiaaliturvatunnusta. Seuraavana päivänä hinnat voivat olla pompahtaneet tuplaksi.
 2. Varaa erilliset huoneet – aina
  Tärkein edellytys onnistuneelle matkalle on erilliset hotellihuoneet tai jopa erilliset mökit. Vaikka hotellihuoneen sängyn jakaminen esimerkiksi äidin kanssa ei ole useimmille mikään ongelma, totuus on, että jokainen osapuoli kokee reissun rennommaksi ja muutenkin onnistuneemmaksi silloin, kun ei ole joutunut nukkumaan samassa huoneessa koko reissun ajan.
  Harvalla aikuisella lapsella ja vanhemmalla on samanlainen unirytmi. Toinen haluaa ehkä kierrellä iltaisin vielä uuden paikan nähtävyyksiä, kun taas toinen pomppaa mieluummin ylös sängystä heti aamuauringon noustessa. Yhteisen matkan onnistuminen ei tarkoita yhdessä olemista 24/7!
 3. Ota paljon kuvia myös vanhemmistasi
  Kuljetko kamera kädessä reissuillasi? Jos otat yleensäkin paljon kuvia matkoiltasi, valokuvaa entistä enemmän silloin, kun reissaat vanhempiesi kanssa.
  Vanhemmilla ei välttämättä ole aina itsellään uutta puhelinta tai halua käyttää sitä lomalla. Kun ottaa kuvia, joissa vanhemmat näkyvät, ikuistaa samalla matkamuistoja heille.
  Kauniita maisema- ja katukuvia ehtii ottaa myöhemminkin – jos haluaa ottaa kuvia ilman, että vanhemmat poseeraavat jokaisessa kuvassa. Kiva on ottaa myös sellaisia kuvia, joissa on itse mukana.
  Yhteisiä lomatunnelmia on mukavampi muistella myöhemmin, kun kuvissa on koko poppoo.
 4. Nauti matkastasi
  Pidä aina mielessäsi matkan tarkoitus. Olet reissussa vanhempiesi kanssa, ja haluat varmasti tutustua lomakohteeseenkin. Molemmat asiat ovat tärkeitä, mutta yhteistä aikaa vanhempien kanssa on ehkä vaikeampi järjestää enää uudelleen.

Kerro kokemuksiasi

Millaisia matkoja sinä olet tehnyt vanhempiesi kanssa? Oletko tehnyt havaintoja, miten matkat sujuvat paremmin äidin ja isän seurassa? Vai miten reissunne ovat menneet? Kerro kokemuksiasi alla olevassa tekstikentässä nimettömänä.
Me Naiset saattaa käyttää lukijoiden kommentteja jutun tekemiseen.  

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kysely

Matkustatko vanhempiesi kanssa?

Kyllä, se on hauskaa!
Kyllä, se on hauskaa!
66.6%
En – miksi pitäisi?
En – miksi pitäisi?
33.3%
Ääniä yhteensä: 6

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

 1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
 2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
 3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.