Hänelläkin on liian pitkä otsatukka suomalaiseen passikuvaan. Kuva: Shutterstock
Hänelläkin on liian pitkä otsatukka suomalaiseen passikuvaan. Kuva: Shutterstock

”Passikuvassa ei ole tarkoitus esiintyä edukseen, siitä täytyy voida tunnistaa suihkunraikkaanakin”, sanoo Poliisihallituksen ylitarkastaja.

Huomasin viikonloppuna, että tarvitsen nopeasti uuden passin. Olin varannut pikamatkan maahan, jossa passin pitää olla voimassa kuusi kuukautta lähdön jälkeen. Nykyisessä passissani oli kuitenkin voimassaoloaikaa jäljellä enää viisi kuukautta.

Etsin heti lähimmän passikuvia ottavan paikan ja ehdin sunnuntai-iltana viimeisillä minuuteilla kuvattavaksi. Yleensä passikuvien ottaminen on kestänyt korkeintaan viisi minuuttia, mutta tällä kertaa homma venyi monta kertaa pidemmäksi.

Syynä oli otsatukkani. Samana päivänä siistitty otsatukkani oli valokuvaajan mielestä liian pitkä: se ylettyi keskelle kulmakarvojani. Kuvaaja ei suostunut ottamaan kuvaa, ennen kuin otsatukka oli siirretty kokonaan sivuun.

Siispä otsahiukset piti nostaa pois kulmakarvojen päältä ja sivuhiukset työntää tarpeeksi pitkälle taakse, että poskipäät ja korvat näkyvät kokonaan. Kuvaaja kertoi, ettei hän halunnut ottaa sitä riskiä, että kuvani hylättäisiin.

Mitä ihmettä? Minulla oli jopa pidempi otsatukka edellisessä passikuvassani viisi vuotta aiemmin. Nyt jouduin katsomaan kameraan puoleen otsaan ulottuvassa otsiksessa ja mielestäni muutenkin hassussa kampauksessa. Tiedän, että passikuva ei ole mikään Tinder-profiilikuva, mutta oudolta tuntui silti. Tunnistettaisiinko minua tuossa lookissa edes passintarkastuksessa?

9 kysymystä ylitarkastajalle

Biopassien aikakaudella kuvien ottaminen näyttää olevan erittäin vakavaa puuhaa. Ei otsatukkaa eikä sivutukkaa – kappas kun ei kalju kaikille. Miksi ihmeessä passikuvissa on tällaisia sääntöjä?

Poliisihallituksen ylitarkastaja Kari Kanto vastasi yhdeksään kysymykseen passikuvasta.

”Passikuvista hylätään nykyään noin 0,1 prosenttia.”

 1. Millainen otsatukka passikuvassa saa olla?
  ”Tähän ei voi antaa tarkkaa sääntöä, mutta mitä pidempi ja paksumpi otsatukka on, sitä vähemmän kasvoista näkyy ja sitä vaikeampi luvanhaltijaa on tunnistaa.
  Kulmakarvojen näkymistä ei mainita passikuvavaatimuksissa, mutta jos hiukset ulottuvat kulmakarvojen päälle, kasvoista näkyy todennäköisesti jo liian vähän. Silmien ympäristö on tärkeää pitää näkyvissä.”
 2. Pitääkö korvien näkyä passikuvassa?
  ”Korvien näkymistä ei mainita passikuvavaatimuksissa. Ihmisen korvat ovat yhtä yksilölliset kuin esimerkiksi sormenjäljet, ja edestä otetussa passikuvassa korvien näkeminen auttaa tunnistamista. Aina on siis parempi, jos korvat näkyvät. Vaatimusta siitä ei kuitenkaan ole.”
 3. Saako passikuvassa olla silmälasit?
  ”Kuvassa saa käyttää silmälaseja, mutta niille on annettu tarkkoja sääntöjä: sangat eivät saa miltään osin osua silmän päälle tai edes koskettaa silmän reunaa edestä katsottuna; linsseissä ei saa näkyä yhtään heijastuksia, kuten ei sangoissakaan; sangat eivät saa olla niin paksut, että ne vaikeuttavat kasvonpiirteiden erottumista. Jos linssit ovat pinta-alaltaan kovin pienet, näiden vaatimusten täyttäminen voi olla mahdotonta. Myös valaisu saattaa vaatia kuvaajalta melkoista vaivannäköä, ennen kuin kaikki heijastukset on saatu pois.”
 4. Voiko passikuvassa näkyä pään alueen lävistyksiä tai tatuointeja?
  ”Lävistyksiä ei ole kielletty. Tunnistettavuus on jälleen avainkysymys: lävistyskorut eivät saa peittää kasvoista niin suurta osaa tai sellaisia kohtia, että tunnistaminen vaikeutuu.
  Tatuoinneille ei ole asetettu vaatimuksia. Nehän ovatkin aika pysyvää sorttia ja voivat siksi auttaa tunnistusta, sikäli kun eivät ole tussilla tehtyjä.”
 5. Kuinka paljon passikuvassa saa olla meikkiä?  
  ”Tähän on mahdotonta antaa yksiselitteistä sääntöä. Tunnistettavuus ratkaisee. Passikuvassa ei ole tarkoitus esiintyä edukseen, siitä täytyy voida tunnistaa suihkunraikkaanakin.
  Voimakas kiilto voi olla haitaksi koneelliselle kasvovertailulle, jota käytetään passintarkastusautomaateissa rajoilla, mutta kiillon pois saaminen on enemmänkin kuvaajan ja kuvattavan välinen asia. Kuvaajan taidoista ja välineistä riippuu, kuinka hyvin hän saa kiillon pois.”
  Passiin tuleva kuva saa olla korkeintaan kuusi kuukautta vanha. Kuva: Sanoma-arkisto
  Passiin tuleva kuva saa olla korkeintaan kuusi kuukautta vanha. Kuva: Sanoma-arkisto
 6. Onko passikuvassa muita hius- tai meikkisääntöjä?
  ”Hiukset voivat ulottua kuvan ulkopuolellekin, sillä pään koko kuvassa katsotaan päälaen ja leuankärjen mukaan. Tärkein sääntö on, että hiukset eivät saa peittää tunnistuksen kannalta olennaista osaa päästä.
  Vaatimukset ovat joiltain osin hyvin yksityiskohtaisia, mutta osa on voitu kuvata vain yleisellä tasolla, sillä ihmisten kasvot noudattavat huonosti teknisluonteisia standardeja. Ihmispäiden ja -kasvojen monimuotoisuus valkenee todella, kun katsoo suurin piirtein vakiomallisia passikuvia. Moni voisi yllättyä. Siksi lupavirkailijan ohjenuorana on viime kädessä aina tunnistettavuus, jos johonkin tiettyyn seikkaan ei löydy tarkkaa sääntöä  tai sen soveltaminen on hankalaa. Passikuvan täytyy näyttää sellaiselta, että luvanhakija on siitä ongelmitta tunnistettavissa. Tunnistus ei saa nojata hiustyyliin tai muihin tekijöihin, joita on helppo muuttaa, vaan kasvojen pysyvämpiin piirteisiin. Pysyvimpiä piirteitä ovat kaikki sellaiset, jotka eivät olennaisesti muutu ikääntymisen eikä painonvaihtelujen seurauksena, kuten poskipäät, kulmat, silmät ja nenä.”
 7. Kuinka moni passikuva joutuu hylätyksi?
  ”Passikuvista hylätään nykyään noin 0,1 prosenttia. Laatutaso on hyvä, koska 98 prosenttia kuvista tulee ammattilaisilta ja kuva kulkee koko matkan kamerasta passiin sähköisessä muodossa. Valokuvaajat ovat omaksuneet nykyisen sähköisen toimitustavan hyvin. Eniten hylkäyksiä tulee yksityishenkilöiden ottamista kuvista.”
 8. Mitkä aiheuttavat eniten hylkäyksiä?
  ”Viime vuoden yleisimmät hylkäyssyyt:
  a) Silmälasien sangat, hiukset tai varjot peittävät silmiä.
  b) Kasvojen valaisu on epätasainen.
  c) Pää on kuvassa liian suuri eli kuva on asemoitu väärin.”
 9. Miten pitää toimia, jos passikuva hylätään?
  ”Jos hakemus on tehty verkossa, virkailija ilmoittaa hakijalle, että kuva on hylätty, ja pyytää täydentämään hakemusta vaatimusten mukaisella kuvalla. Virkailija antaa palautteen sähköisesti suoraan kuvaamolle, joka syötti kuvan poliisin järjestelmään. Jos hakemus on tehty lupatiskillä, menettely on muuten sama, mutta asiakkaalle annetaan hylkäyssyyt tiedoksi paperilomakkeella, jonka voi antaa valokuvaamolle, kun menee uuteen kuvaan. Hylkäykseen ei liity maksuja.”

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

 1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
 2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
 3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.