Megastar teki neitsytmatkansa Tallinnasta Helsinkiin sunnuntaina. Kuva: Tallink Silja
Megastar teki neitsytmatkansa Tallinnasta Helsinkiin sunnuntaina. Kuva: Tallink Silja

Eilen sunnuntaina liikennöintinsä aloittanut Megastar kutsuu laivamatkaajaa tuhlaamaan rahansa jo ennen kuin pääsee maihin.

Tallinkin uusi Megastar on elämys, johon muut Tallinnan-lautat eivät pysty vuosiin. Tietenkin: alus on upouusi, hieno ja  maksoi 230 miljoonan euroa, mikä ei ole taskuraha millekään Itämeren laivayhtiölle. Viking käytti oman tilaisuutensa rakennuttamalla Gracen, joka on liikennöinyt nyt neljä vuotta Turusta Tukholmaan.

Ja miten Tallink saa Megastariin laittamansa rahat takaisin? Harva enää on valmis maksamaan laivamatkastaan muutamaa kymppiä enempää, joten tavoite on tietenkin saada matkailija käyttämään rahojaan mahdollisimman paljon laivalla.

Megastarilla se onkin tehty mukavaksi toimenpiteeksi. Kahdessa tunnissa ei edes ehdi suorittaa ja shopata sitä kaikkea, mitä laivaan on saatu mahtumaan. Alus on myös sen verran luksus, että matkailijalle tulee helposti olo, että täällä on helppo nostaa itsensä arjen kaurapuurojen yläpuolelle.

Laivan pääsuunnittelija Samuli Hintikka kiinnitti paljon huomiota Megastarin valaistukseen ja sen tuomiin tunnelmiin. Kuva: Katja Sipilä
Laivan pääsuunnittelija Samuli Hintikka kiinnitti paljon huomiota Megastarin valaistukseen ja sen tuomiin tunnelmiin. Kuva: Katja Sipilä

Tallink palkkasi laivan sisätilojen suunnittelijaksi palkitun Vertti Kiven yrityksen dSign Vertti Kivi & Con, jonka Samuli Hintikasta tuli laivan pääsuunnittelija. Hintikka tiimeineen tekikin laivasta viihtyisän kulutuskeskuksen eli valoisan, avaran ja logistisesti fiksun: mikään käytävä ei johda umpikujaan, vaan uuteen paikkaan, jossa voi ostaa jotain. Koska piti ottaa myös huomioon työmatkalaiset ja omaa rauhaa arvostavat porukat, kuluttajaa ei ohjailla räikeästi vaan hyvällä fiiliksellä eteenpäin.

Aulasta se alkaa

Kaikki alkaa siitä, kun astuu sisään laivaan. Eipä tässä tunne tulleensa Tallinnan-lautalle vaan ison skandinaavisen design-hotellin aulaan. Tila on matala mutta avara, ja sen päässä näkyy valtava houkutteleva istuskeluryhmä, ja onpa sopivasti juuri kahvilakin siinä vieressä. Aurinko siivilöityy sisään laivan molempien kylkien puolelta – valoilmiö, jota ei ole ennen Tallinnan-laivoilla nähty. On vaaleaa pintaa, tummaa ja vaaleaa puuta, graafista kuviota harmaan ja mustan sävyisissä villakankaisissa kokolattiamatoissa, erikoisia lamppuja ja upotettuja ledejä.

Mustavalkoiseen pukeutuja mätsäytyy helposti laivan sisustukseen. Kuva: Katja Sipilä
Mustavalkoiseen pukeutuja mätsäytyy helposti laivan sisustukseen. Kuva: Katja Sipilä

Ja entäs buffet sitten? Yhä trendikäs avokeittiö, mustaa metallia, tiskien yllä yrttiruukkuja. Tilaa on, mutta jos ruokailijoita on vähän, osan tilasta voi sulkea, jotta kukaan ei tuntisi oloaan orvoksi tai väärään paikkaan eksyneeksi. Yksi osa buffasta on eristetty lasiseinillä: siellä on á la carte. Se ei ole kaukana buffetista vissistä syystä:

– Matkustaja voi sitten buffet-ravintolaan tullessaan katsoa, että hei, mennään sittenkin tuonne Chef's kitcheniin, Hintikka selvitti Megastarin lehdistötilaisuudessa.

Buffetista saa tietysti laivareissun klassikoita eli kokonaisia katkarapuja. Kuva: Katja Sipilä
Buffetista saa tietysti laivareissun klassikoita eli kokonaisia katkarapuja. Kuva: Katja Sipilä

Sporttibaari haastaa perustuopinryystäjän: Jos tavoitteena on vetäistä kivat nousut ennen rantautumista Tallinnaan, niin mikä on fiilis, kun baarin ovella onkin musta hevonen, jonka päässä on lamppu? Ihanan outoa, mutta toivottavasti teos saa osakseen vain lempeää kohtelua.

Sporttibaari 2.0 eli Victory bar. Kuva: Tallink Silja / Marek Metslaine
Sporttibaari 2.0 eli Victory bar. Kuva: Tallink Silja / Marek Metslaine

Itämeren suurinta ostoskeskusta ei ole hehkutettu turhaan. Se pärjää heittämällä mille tahansa modernille ostoskeskukselle. On valoa, sopivasti blingiä ja luksusta – ja taas tilaa. Pinta-alaa on kahdessa kerroksessa yhteensä 2 800 m² eli kuten Tallink itse vertaa: 11 tenniskentän verran. Leveillä käytävillä pärjää törmäilemättä isossakin shoppaajalaumassa, vaikka ostoskärrytkin ovat tavallista isommat. Kaupan käytävät vain jatkuvat ja jatkuvat, ja sitten on vielä toinen kerros koluttavana: vaatteita, viinaa, mausteita, kosmetiikkaa, koruja – kaikkea tuttua mutta enemmän ja isommin. Mahtaako kahden tunnin laivamatka edes riittää, varsinkin jos haluaa käydä myös jossakin aluksen seitsemästä ravitsemuspisteestä? Kovassa tuiskeessa ei kannata turvautua sinänsä nerokkaaseen itsepalveluun: Kaupan ovelta saa viivakoodiskannerin, jolla voi sitten kätevästi piipata omat ostoksensa sitä mukaan kuin lappaa niitä kärryynsä. Lopuksi ostokset voi maksaa itsepalvelukassalla.

Jos maksaa vähän lisää, auton saa sellaiselle paikalle, että ostoskeskuksesta pääsee suoraan viemään shoppailunsa autoonsa. Kuva: Katja Sipilä
Jos maksaa vähän lisää, auton saa sellaiselle paikalle, että ostoskeskuksesta pääsee suoraan viemään shoppailunsa autoonsa. Kuva: Katja Sipilä

Ja mikä on johtopäätös? Vaihtoehtoja on kaksi:

1. Perusmatkaajasta laiva voi tuntua jopa kiusallisen hienolta. Päähän voi pälkähtää kysymyksiä ja hienoista epävarmuutta: olenko pukeutunut tarpeeksi hienosti, missä kohti laivaa minun kuuluisi olla, etten erottuisi liikaa, olenko oikeassa paikassa?

2. Perusmatkaaja nostaa vaatimustasoaan ja ihmettelee, kuinka kummassa hän vuosia matkustikin monilla synkillä ja ahtailla lautoilla, joissa kengänpohja tarttui lattioiden tahmaan ja istumatilaa oli niin vähän, että kyykistely käytävillä oli ainoa vaihtoehto.

Pikalaiva Megastar

Alus on 212 metriä pitkä.

Laivalle mahtuu 2824 matkustajaa ja 800 autoa.

Liikennöi Tallinnan ja Helsingin väliä, matka-aika 2 tuntia.

Alus teki neitsytmatkansa Tallinnasta Helsinkiin sunnuntaina 29.1.2017.

Käyttää polttoaineenaan LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua. LNG:n ansiosta Megastar ei tuota rikki- tai hiukkaspäästöjä. Eesti Gaas ostaa kaasun Venäjältä Pihkovan tehtaalta.

Laivan kummi on presidentti Tarja Halonen.

As Tallink Groupin toimitusjohtajan Janek Stalmeisterin mukaan Megastarin käyttöikä on hyvinkin 40 vuotta, jopa 50–60 vuotta.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.