Tunnelmointia Moikan rannalla Pietarissa. Kuva: MV Photos
Tunnelmointia Moikan rannalla Pietarissa. Kuva: MV Photos

Pietari on trendikäs, yllättävä – ja juuri nyt edullinen. Maista modernia slaavikeittiötä, piristä mieltä laatumanikyyrillä ja osta tuliaisiksi vaikka paikallista huippumuotia.

Ruplan kurssi on parissa vuodessa menettänyt lähes puolet arvostaan, joten nyt niukkakin matkabudjetti riittää itänaapurin metropolissa. Poimimme parhaat vinkit luksuslomalle.

1. Hanki huipputrendikäs look

Pietarissa kauneushoitoloita on joka kadunkulmassa, mutta hyvän paikan löytäminen on usein arpapeliä. Yksi vinkki toimii: hyvät kauneussalongit puhdistavat työvälineet asiakkaan nähden.

Vaikka taloustilanne on tiukka, venäläiset naiset teettävät kynsihoidon kerran tai kahdesti kuussa – aiemmin kynnet laitettiin kuntoon viikoittain. Muodikasta on tehdä liukuvärjätty geelilakkaus, joka maksaa halvimmillaan alle 15 euroa.

Yksi vinkki toimii: hyvät kauneussalongit puhdistavat työvälineet asiakkaan nähden.

Edullisimmillaan esimerkiksi manikyyrin voi Pietarissa teettää kahdeksalla eurolla, mutta lakat voivat olla huonolaatuisia.

Takuuvarma valinta: Birdie

Olipa kerran parturiliike Chop-Chop, joka ei ottanut naisia asiakkaikseen. Halukkaita olisi kuitenkin ollut niin paljon, että parturin taiteellinen johtaja Kolja Riš loi Pietariin erikseen naisille tarkoitetun kampaamon. Näin syntyi Birdie.

Birdie on pomminvarma valinta. Siellä työntekijöiden hiusmalleissa näkyvät Pietarin trendit: Alisa Šipilovalla on siniset saparot, Irina Mihailjukovalla luonnollinen pitkä polkka ja Marija Makarovalla vaaleat lyhyet hiukset, niska mustaksi värjätty ja singlattu.

 


Kampaamo Birdie panostaa luonnollisuuteen. Alisa Šipilova leikkaa hiukset.

 

Kampaajat tekevät työnsä hiljaa – niin hiljaa, että kesken hiustenleikkuun voisi vaikka nukahtaa – ja taustalla soi pehmeä elektroninen musiikki.

Täällä värjäykseen ja muotoiluun käytetään italialaisia Davinesin tuotteita, jotka on nyt Venäjällä muotia. Niiden valmistuksessa panostetaan uusiutuvaan energiaan ja luonnon raaka-aineisiin. Tuontituotteiden takia hinnat Birdiessä ovat kalliimpia kuin Pietarissa halvimmillaan. Mutta ovat ne edelleen kohtuullisia: hiustenleikkaus maksaa 26 euroa, värjäys alkaen 45 euroa, kampaus 20 euroa.

Manikyyrin saa 16 eurolla ja pedikyyrin 26 eurolla. Myös käsi- ja jalkahoidoissa tavoitellaan luonnollista lopputulosta.

– Geelilakkauksia emme tee, torppaa Marija Makarova.

Kampaamo Birdie, os. Nevski prospekt 84, sisäpihan perällä. Avoinna joka päivä 12–22.

Bongaa nämä helmet:

Kauneushoitola Buklja. Vaikka Buklja on lanseerannut itsensä retrokampaamona, se noudattaa asiakkaan modernimpiakin toiveita. Ketjun neljä hoitolaa sijaitsevat kaikki kätevästi keskustassa. Hiustenleikkuu alkaen 13 euroa, manikyyri alkaen 7 euroa.

Ulitsa Lomonosova 26, avoinna klo 10–22.

Sauna Mytninskie bani. Venäjällä on muotia vaalia terveyttä perinteisin keinoin. Yli sata vuotta vanhan puulämmitteisen saunan löylyt vievät murheet ja stressin mennessään. Nykyajan kauneuspalvelut on rakennettu saunan kylkeen. Hiustenleikkuu sekä kynsi- ja jalkahoidot alkaen neljä euroa. Sauna 3–4 euroa/tunti.

Ulitsa Mytninskaja 17–19, avoinna klo 8–22, kiinni ke–to.

Kampaamo Hairfucker. Erikoisvärjäyksiä kaikissa sateenkaaren väreissä. Lisäksi persoonallisia meikkauksia. Hiustenleikkuu 13–60 euroa.

Ulitsa Kazanskaja 7, avoinna klo 12–21.

2. Shoppaa ainutlaatuisia asuja

Pietarissa on nykyään joukko aktiivisia suunnittelijoita ja uusia paikallisia brändejä, joita saattaa löytää myös isoista kauppakeskuksista. Nyky-designissa arvostetaan käsityötä, ainutlaatuisia yksittäiskappaleita ja luonnonmateriaaleja. Pietarilaiset suosivat klassisia, selkeitä leikkauksia, väritys on usein simppelisti mustaa, harmaata ja valkoista.

Nyky-designissa arvostetaan käsityötä, ainutlaatuisia yksittäiskappaleita ja luonnonmateriaaleja.

Kansainvälisten ketjujen hinnat ovat samoja tai hieman kalliimpia kuin Suomessa, joten paikallisten tuotteiden ostaminen kannattaa.

Takuuvarma valinta: Luuk

Kellarikauppa Luuk kokoaa saman katon alle venäläisen designin helmiä. Puoti tarjoaa yksinkertaisia asukokonaisuuksia niille, jotka haluavat vaatteiltaan monikäyttöisyyttä.

– Nykytrendi on, että asujen tulee sopia töihin, mutta koruja ja asusteita lisäämällä niistä pitää saada helposti näyttäviä kokonaisuuksia teatteri-iltaan tai ravintolaillalliselle, myymäläpäällikkö Katja Lutsenko sanoo.

 


Luukin myymäläpäällikkö Katja Lutsenko esittelee hittitakin.

 

Lutsenko esittelee villakangastakkia, jossa on pussimainen muoto, syvä kaula-aukko ja hitusen liian lyhyet hihat. Hintaa on 235 euroa, mutta...

– Kaikki haluavat sellaisen, Lutsenko toteaa.

Luukin edustajat käyvät bongailemassa Etelä-Koreassa aasialaisten suunnittelijoiden uniikkikappaleita, joilla on omat faninsa. Suosittuja ovat myös georgialaiset käsityönä tehdyt kengät. Esimerkiksi LNB-studion harmaissa nahkakengissä on leveät korot ja paksut pohjat – ja hintaakin 320 euroa. Koska tuontituotteet ovat venäläisille kalliita, asiakkaat haluaa rahalle vastinetta.

– Aiempaa mieluummin etsitään jotain todella erikoista, Lutsenko selittää.

Luuk, Gribojedovin kanava 74, avoinna joka päivä klo 11–23.

Bongaa nämä helmet:

Arny Prathin laukut. Yksi pietarilaisen Arny Prathin suosituimmista tuotteista on pieni, neliskulmainen käsilaukku. Helpoiten sen löytää merkin puodista kauppakeskus Galerejasta. Hinnat alkaen 35 euroa.

Kauppakeskus Galereja, Ligovski prospekt 30 A 2. kerros, avoinna joka päivä klo 10–23.

Kulttuuritila Tkatši. Vanhaan kutomoon remontoidussa kulttuuritilassa venäläiset suunnittelijat myyvät tuotteitaan. Luovan luokan kokoontumispaikka.

Naberežnaja Obvodnogo kanala 60, avoinna noin klo 10–20 joka päivä kaupasta riippuen.

Tatyana Parfionova. Tunnetuimpia pietarilaissuunnittelijoita, jonka iltapuvut ovat oikeita taideteoksia. Rakkaus luontoon näkyy käsin kirjailtuina koirien, perhosten ja apinoiden kuvina. T-paita maksaa huokeimmillaan 70 euroa. Hintakattoa ei iltapuvuissa taida olla.

Nevski prospekt 51, avoinna klo 12–20.

3. Syö erinomaisesti

Pietarissa on edullista syödä hyvin. Paremmassakin paikassa saa 15 eurolla alkuruuan, pääruuan ja viinilasillisen. Trendikkäintä on istua ravintolanpöytään tyylikkään rosoisessa paikassa, jossa menu perustuu oman kokin vankkaan näkemykseen.

Venäläistä keittiötä uudistavia ruokapaikkoja avataan jatkuvasti.

Koska Venäjällä talouskasvu junnaa ja inflaatio jyllää, huokeat street food -paikat ja neuvostomalliset ruokalat pursuavat paikallisia, kun taas turistien suosimissa kalliissa viinibaareissa on väljempää.

Turistilla on mistä valita, sillä kaupungin ravintolakulttuuri on viime vuosina kehittynyt huimasti. Venäläistä keittiötä uudistavia ruokapaikkoja avataan jatkuvasti, ja takavuosien suosikki sushi on jäänyt taka-alalle. Kalan laatu vaihtelee länsiruuan tuontikiellon takia, mutta muuten ravintolat ovat pystyneet pitämään tasonsa.

Takuuvarma valinta: Hamlet & Jacks

Ravintolakriitikot hehkuttivat Hamlet & Jacksia yhdeksi odotetuimmista uutuuksista Pietarin ravintolamaailmassa. Entisessä kultasepänverstaassa toimiva ravintola avasi ovensa viime vuoden lopulla.

Ravintolan ruokalista on myös englanniksi, eikä annosten nimien kannata antaa hämätä: kalakeitto tarkoittaa lautasen pohjalle koottua asetelmaa, joka muistuttaa merenpohjaa. Annoksen kalatartar on värjätty mustekalan musteella kuin tummiksi kiviksi. Koristeena on valkoisia sieniä, merilevää ja punaisia papuja. Kannusta kaadettu höyryävä kalaliemi viimeistelee annoksen.

 


Natalia ja Roza tulivat lounaalle Hamlet & Jacksiin. ”Vietamme kaiken vapaa-aikamme ravintoloissa ja baareissa.”

 

Sieniravioli taas näyttää lumihangelta, jolle tuuli on kantanut tuhkaa tulivuorenpurkauksesta. Sisältä paljastuu lautasen kokoinen raviolilätty, jonka päällä on vuohenjuustokastiketta. Musta jauhe on purjotuhkaa, joka ratisee mukavasti hampaissa.

Annokset ovat hyviä mutteivät kovin suuria. Lounas maksaa arkisin 440 ruplaa (5,80 euroa), ja siihen kuuluu kaksi annosta alkuruokien, pääruokien ja jälkiruokien joukosta sekä kahvi tai tee. Hinta on näin laadukkaasta ruuasta lähes hävettävän halpa.

 


Hamlet & Jacksin murmanskilainen turska-annos.

 

Ravintolan taustalla on viisi miestä, joiden viinibaari Vinnyi Škaf on myös huippusuosittu. Sen löytää Rubinšteinin kadulta.

Hamlet & Jacks, Volynski pereulok 2, avoinna klo 13–24, lounas klo 13–16. Ainakaan toistaiseksi ravintolassa ei voi maksaa pankkikortilla.

Bongaa nämä helmet:

Bekitzer. Israelilaisia herkkuja ja Lähi-idän naposteltavia huippusuositussa ravintolassa. Annokset 2–7 euroa. Sijaitsee Rubinšteinin kadulla, jossa trendikkäitä ruokapaikkoja on vieri vieressä.

Ulitsa Rubinšteina 40/11, avoinna klo 12–06.

Severjanin. Venäläiseen keittiöön erikoistunut turistiystävällinen ja hyvätasoinen ravintola, joka on sisustettu 1900-luvun alun pietarilaisen kulttuurikodin hengessä. Pääruuat 4–17 euroa.

Stoljarnyi pereulok 18, avoinna klo 12–24.

Ginza – Prjanosti i radosti. Ravintolaketju Ginzalla on Pietarissa yli 40 ravintolaa, joita yhdistää laatutakuu: hinnat ovat keskitasoa kalliimmat, mutta palvelu pelaa, ruoka on tuoretta ja sisustus viihtyisä. Prjanosti i radosti eli Mausteita ja iloja yhdistelee menussaan eurooppalaisia ja kaukasialaisia vaikutteita. Pääruuat 6–16 euroa.

Ulitsa Belinskogo 5, avoinna kellon ympäri.

4. Muista tuliaiset – vaikkapa hirvenmaitoa ja villiyrttejä

Kun on kiire ja pitäisi löytää tuliaisia, Venäjän-matkaajan mieleen tulevat yleensä ensimmäiseksi vodkapullot ja maatuskanuket. Siperialaisia luonnonkasveja ja villiyrttejä hyödyntävä Natura Siberica -kosmetiikka on silloin kiva, erilainen vaihtoehto. Niitä voi löytää putiikista Galereja-ostoskeskuksesta. Ostoskeskus on muutenkin intohimoisen shoppaajan must, sillä siellä voi vierähtää koko päivä. Jo pelkkä hajuvesivalikoima panee pään pyörälle, eikä monia tuoksumerkkejä saa Suomesta lainkaan.

Galereja-ostoskeskus on intohimoisen shoppaajan must.

Venäläistä kirkasta vodkaa ei kannata kokonaan unohtaa tuliaislistalta, sillä jääkylmä ryyppy suolapalojen kera on oiva tapa palata matkatunnelmiin kotona. Suomeen saa tuoda yhden litran väkeviä alkoholijuomia.

Takuuvarma valinta: Natura Siberica

Tyylikkäästi markkinoitu, brändätty ja pakattu Natura Siberica on lähes harvinaisuus: vientiin kelpaava laadukas venäläinen kulutustavara. Merkin suosituimpia tuotteita on hiustenhoitosarja, jossa käytetään Altain vuoristojen tyrniä. Hinnaltaan ne ovat 5–8 euroa.

 


Luonnontuotteet ovat Venäjällä muotia, tietää Organic Shopin myymäläpäällikkö Irina Roždestvenskaja.

 

– Kun kasveja kerätään, noudatetaan villikasvien keruuta koskevia sääntöjä. Vahvimmat yksilöt jätetään, ja samalle paikalle palataan vasta parin vuoden jälkeen, vakuuttaa Organic Shopin myymäläpäällikkö Irina Roždestvenskaja.

Joissain voiteissa käytetään hirvenmaitoa, joka lypsetään Siperian Kostromassa, Sumorokovin luonnonsuojelualueella.

Ylellisiin ja kalliimpiin tuotteisiin kuuluvat saunatuotteet, jotka kestävät kuumuutta, sekä Kamtšatka-saippuat, -kuorinnat ja -voiteet. Ne sisältävät Venäjän Kaukoidästä, vulkaaniselta Kamtšatkan niemimaalta poimittuja kasveja, ja maksavat 15–20 euroa.

Osalla tuotteista on erilaisia luonnonkosmetiikan sertifikaatteja, kuten Bdih-, Ecocert- tai Icea-sertifikaatti.

Venäjällä arvostetaan puhtaita luonnontuotteita: saunassa iho kuoritaan kahvinpuruilla ja voidellaan hunajalla. Trenditietoisimmat ostavat netistä käsityönä tehtyjä ihovoiteita.

Organic Shop, kauppakeskus Galereja, Ligovski prospekt 30 A, avoinna joka päivä klo 10–23.

Bongaa nämä helmet:

Kauppakeskus DLT. Kauniisti remontoitu Leningradin kauppatalo DLT on yksi Pietarin vanhimmista kauppakeskuksista ja myy nykyään pelkkää luksusta.

Bolšaja Konjušennaja ulitsa 21–23, avoinna klo 10–22.

Jelisejevin herkkukauppa. Kauppa on entisöity vuoden 1903 ylelliseen ulkoasuun ja palvelee nyt pietarilaisten ja matkalaisten herkutteluntarpeita. Pietarilaiset muistelevat, kuinka neuvostoaikana onnisti niitä, joilla oli suhteita kaupan työntekijöihin.

Nevski prospekt 56, avoinna klo 10–23.

Kirjakauppa Dom Knigi. Talo sinänsä on hauska nähtävyys, sillä se on rakennettu alun perin Singerin ompelukoneyhtiötä varten. Rakennus on toiminut kirjakauppana vuoden 1917 lokakuun vallankumouksesta lähtien. Kaupungin parhaat kirjavalikoimat, Pietari-aiheisia matkamuistoja ja perinteikäs kahvio.

Nevski prospekt 28, avoinna klo 9–24.

5. Nuku ihanan oudosti

Millaista hotellia Pietarissa ei ole, sellaista ei tarvita: on vanhoja, arvokkaita luksushotelleja ja kaupungin keskustan hostelleja. Kansainväliset ketjut ovat helppo valinta.

Alkukeväästä hotellit olivat Pietarissa selvästi huokeampia kuin Helsingissä, mutta toukokuusta lähtien hinnat pomppaavat jopa yli kaksinkertaiseksi.

Netin varaussivustojen listauksiin voi luottaa melko hyvin.

Jos yöpyy Vasilinsaarella tai Petrogradin kaupunginosassa, kannattaa muistaa, että Nevajoen ylittävät sillat avataan yöksi laivaliikenteen takia.

Takuuvarma valinta: Hotel Sonja

Hotelli Sonja on napannut nimensä pietarilaiskirjailija Fjodor Dostojevskin romaanista Rikos ja rangaistus. Siellä sisustuksen yksityiskohdat johdattavat kävijän murhatarinan ja moraalipohdintojen mustaan tunnelmaan: Joissain huoneissa katto on epätasainen kuin vankilaloukossa. Matoissa on isoja tummanvioletteja kukkia ja puutuoleihin on veistetty slaavilaisuutta tavoittelevia koristekuvioita.

Täysin dostojevskimaiseen tunnelmaan ei kuitenkaan pääse, sillä jalan alla on kokolattiamatto ja ilmassa tuoksuu kliininen hotelli.

 


Hotelli Sonjan tunnelma kiehtoo mielikuvitusta.

 

Sonja on kuitenkin myös Radisson-ketjun neljän tähden nykyaikainen hotelli, jossa on monta perusasiaa kohdallaan. Kilometrin säteellä hotellista sijaitsee Suomeen lähtevien junien rautatieasema ja pääkatu Nevski prospekt. Huokein kahden hengen huone maksaa noin 70 euroa yöltä, aamiaisen kera 80 euroa.

Aamiainen hotellissa on runsas, minkä lisäksi se tarjoillaan hauskasti sisäpihalla. Katettu, silmiä siristävän valoisa tila on koko hotellirakennuksen korkuinen. Miten virkistävä alku luksuspäivälle Pietarissa!

Hotelli Sonja, Liteinyi prospekt 5/19.

Bongaa nämä helmet:

Hostelli Soul Kitchen Junior. Hostelli on vienyt ykkössijan vuosi toisensa jälkeen erilaisissa hostellikisoissa. Omistajat antautuvat työlleen, ja se näkyy yksityiskohdissa: kerrossängyt ovat tukevat, sänkyjen lähellä on lukulamput ja pistorasiat. Noin 20 euroa yhdeltä, jos yöpyy yhteishuoneessa.

Moikan rantakatu 62/2, asunto 9.

Hotelli Indigo. Kansainvälinen hotelliketju Indigo on Pietarin keskihintaisten majapaikkojen parhaimmistoa, ja se on saanut hyviä arvosteluja netin hotellisivustoilla. Toukokuusta alkaen noin 180 euroa / huone.

Ulitsa Tšaikovskogo 17.

Pietari

Miten mennä?

Pietariin pääsee helpoiten nopealla Allegro-junalla. Lähdöt Helsingistä neljä kertaa päivässä.

Linja-autoyhtiö LuxExpress ajaa Helsingin ja Pietarin välillä reittivuoroja. Halvimmillaan lipun voi saada noin kymmenellä eurolla.

Muista viisumi!

Viisumia kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen matkaa. Homman hoitavat helpoiten matkatoimistot ja Venäjän viisumipalvelukeskus.

Laivamatkustaja voi lomailla Pietarissa 72 tuntia ilman viisumia, jos yöpyy hotellissa tai hostellissa.

Varaa vaatetus

Varaudu koleaan merituuleen.

Mukavista kengistä ei kannata tinkiä: välimatkat ovat pitkiä ja kävelyä tulee väkisinkin kilometritolkulla.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.