Pubien kaupunkia kunnostetaan uuteen uskoon. Siksi dublinilaisilla on hymy herkässä.

Dublinilla oli muutama vuosikymmen sitten rähjäisen kaupungin maine. Nyt kaupunkia kunnostetaan EU-rahoilla. Sinne on rakennettu kaksi raitiovaunulinjaa, ja pääkatu O'Connell Street on saamassa uuden ilmeen katukiveyksineen ja moderneine muistomerkkeineen.

Paras tapa tutustua Dubliniin on lähteä opastetulle turistikierrokselle. Trinity Collegen historianopiskelijat vetävät noin tunnin kestäviä ja viisi euroa maksavia kierroksia yliopistolla. Sillä on hyvä aloittaa. Seuraavaksi voi osallistua yliopiston edestä lähtevälle historialliselle kävelylle.

Dublin on satojen pubien ja Guinnessin kaupunki. Viisi vuotta sitten panimo rakensi Guinness Storehouse -kompleksin, jossa voi tutustua tehtaan historiaan ja oluen valmistukseen.

Iloista hälinää

Kaupungin kuuluisimman sillan, Ha'Penny Bridgen, eteläpuolella on musiikkipubeistaan ja ravintoloistaan tunnettu Temple Bar -katu. Grafton Street on Dublinin suosituin ostoskatu. Se lähtee Trinity Collegen kulmilta ja vie puolen kilometrin päähän St. Stephen's Green -puistoon. Katu on iltapäivisin täynnä shoppaajia ja toinen toistaan hauskempia katutaiteilijoita. Grafton Street ja sen lähistö ovat muutenkin Dublinin vilkkainta aluetta. Kadun alkupäässä on paikallinen Stockmann, Brown Thomasin tavaratalo. Toisesta päästä löytyy sokkeloinen St. Stephen's Greenin ostoskeskus, jossa on toistasataa putiikkia ja kauppaa. Kannattaa myös poiketa Grafton Streetin poikkikaduille, joilla on paljon nähtävää.

Ilta irkkupubissa

Ilta Dublinissa kannattaa ehdottomasti viettää musiikkipubissa tai kenties irlantilaisen musiikin konsertissa. Perinteisistä irkkupubeista kuuluisimpia ovat hieman rähjäinen O'Donaghue's, boheemi International Bar sekä McDaid's. Paras tunnelma löytyy kuitenkin pienistä sivukatujen pubeista, joihin paikalliset muusikot kokoontuvat.

Matkoja Dubliniin

Kahden vuorokauden matka turistiluokan hotellissa kahden hengen huoneessa aamiaisineen 440-520 euroa.
Viikonlopun matka kolmen tähden hotellissa kahden hengen huoneessa aamiaisineen 610-720 euroa.
Viikon matka kolmen tähden hotellissa kahden hengen huoneessa aamiaisineen 770-940 euroa.
Pelkät lennot Helsinki-Dublin-Helsinki varausajankohdasta riippuen 120-330 euroa.

Teksti ja kuva: Ilpo Musto

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.