Rantoja ja pilvenpiirtäjiä, niistä on Dubai tehty. Kuva: Shutterstock
Rantoja ja pilvenpiirtäjiä, niistä on Dubai tehty. Kuva: Shutterstock

Valtavat ostoskeskukset, valkeat rannat, hyvä palvelu, siistit kadut, lyhyt lento ja varma aurinko. Dubaista on tullut suomalaisten uusi hittikohde.

Dubain hallitsijan Sheik Muhammedin visioissa Dubai on aikuisten puuhamaa ja leikkikenttä, joka tarjoaa niin shoppailua, urheilumahdollisuuksia, rentoa rantaelämää kuin ruokaelämyksiäkin. Kaikki on ylellistä, tavaratalojen vessatkin.

Keskelle aavikkoa rakennettu Dubai on kuin arabimaiden Las Vegas, mutta tietysti ylellisempi. Aivan kuin pohojalaaset olisivat päässeet toteuttamaan modernilla tavalla kaikki komiat unelmansa. Dubaissa nimittäin halutaan rakentaa vain suurinta tai hienointa: on maailman korkein pilvenpiirtäjä, pinta-alaltaan suurin suihkulähde, suurin keinosaaristo, suurin sormus... On kuhinaa, ihmismassoja, kilometreittäin ostettavaa, bränditavaraa toisensa vieressä, pursuavia buffet-pöytiä, yhä uusia ja uusia ruokalajeja.

Dubai on tunnettu sähäkästä yöelämästään.

Suomalaisetkin ovat lämmenneet Dubaille, ja miksipä ei: Kuuden tunnin lento Helsingistä, ja talvenkalpea turisti on perillä takuuvarmassa lämmössä ja luksuksessa. Sadepäiviä on 8–10 vuodessa, ja marraskuussa Dubaissa on lämpimämpää kuin meillä heinäkuussa. Meno on kansainvälistä, sillä kaupungissa asuu väkeä yli 200 maasta, mutta rauhallista, sillä alkoholia ei myydä kuin joissakin hotelleissa ja julkisesta ördäyksestä päätyy poliisin huomaan. Silti kaupunki on tunnettu sähäkästä yöelämästään. Kaduilla on turvallista, siistiä ja roskatonta, rantojen vaalea hiekka häikäisee silmää.

Toisaalta heti kaupungin ulkopuolella on hipihiljainen autiomaa, jossa voi työntää varpaansa viilenevään hiekkaan ja ihailla tulenpunaista auringonlaskua.

Maailman huipulla

Juhuuuuu, kohta mennään ja lujaa!

Paitsi että eihän tämä tunnukaan missään. Seison maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan hississä ja liikun ylöspäin 9 metriä sekunnissa. Liikkeen tajuaa vain näytöllä vilisevistä kerrosnumeroista. Melkein toivoisi, että mahanpohjassa muljahtaisi, niin elämys jäisi paremmin mieleen.

122, 123, 124 ja bling! Ovet avautuvat. Moni jää ihailemaan Dubaita tästä välitasolta. Maisemat eivät ole hullumpia, ja lippu maksaa kellonajasta riippuen sentään vain 125–200 dirhamia (n. 30–48 €).

Huipulle eli 148. kerrokseen saa pulittaa jo 350–500 dirhamia (85–121 €). Sinne jatketaan toisella hissillä.

Loputkin kerrokset sujahtavat ohi nopeasti, ja hissin ovella on tarjoilija käsi ojossa ojentamassa mehulasillisia ja pientä naposteltavaa. Taateli suuhun ja terassille!

 


Burj Khalifa on maailman korkein rakennus vielä hetken. Maisema on huikea. Kuva: Katja Sipilä

 

Tuuli iskee lasiseinästä huolimatta päin kasvoja. Mutta onhan maisema pökerryttävä! 30-kerroksiset talot näyttävät matkamuistoilta, autot ovat muurahaisia, tiet lakritsinauhaa.

On pakko testata maailman korkeimmalla sijaitseva vessa. Kauniisti tuoreilla kukilla sisustettu saniteettitila saa miettimään lvi-alan ihmesuorituksia.

Ja ne tärkeimmät:

Mene hyvällä säällä, ettei sumu peitä näköalaa.

Liput kannattaa ostaa etukäteen. Erityisesti auringonlaskun aikana on ruuhkaa.

Ja ei, Burj Khalifassa ei ole Koneen hissit, vaan Otiksen.

2 x rannalle

Dubaissa on biitsiä niin löhöilijälle kuin sporttaajalle. Yleensä hotellien palveluihin kuuluu ilmainen kuljetus rannalle.

Al Mamzar beach park. Yleinen ranta, jossa järjestetään kesäisin yöuinteja. Maanantait ja keskiviikot on varattu naisille ja lapsille.

Jumeirah beach residence. Kavereiden kesken JBR. Moni kehuu sitä Dubain parhaaksi rannaksi, ja siellä käyvät myös paikalliset. Jos ei jaksa maata valkoisella hiekalla, kahviloissa on mistä valita.

 


Älä eksy! Tai löydä ulos viimeistään sulkemisaikaan. Kuva: Shutterstock

 

Muurahainen ostoksilla

Ensimmäinen ajatus: Miksei heti ovella jaettu karttaa?

Harvoin ihminen tuntee itseään niin pieneksi kuin astuessaan Dubai Malliin. 55 hehtaarin alueella on yli 1 200 kauppaa Adidaksesta Armaniin. On vaatetta, ruokaa, suklaata, silmälaseja, kenkiä, puhelimia ja parfyymiä. Dubai Mall ei ole halpa, vaan sen vetovoimana on tarjota kaikkea mahdollista. Ja miksei mahdotontakin.

Varaa koko päivä, suosittelevat konkarit. Kävele edes läpi, suosittelee jokainen.

Herkuttelijoille

Hyvän ruuan ystävä ei Dubaissa pety. Uusia ravintoloita avataan jatkuvasti, ja edustettuina ovat liki kaikki maailman etniset keittiöt sekä paikallinen ruoka joko perinteisesti tai modernilla twistillä. Kokeile vaikka:

Maailman hienoimman hotellin Burj Al-Arabin afternoon tea. Ainutlaatuinen tunnelma. Varattava etukäteen. Hinta on samppanjan kera huimat 560 dirhamia (138 €), mutta jos sitä kerran...

Perjantaibrunssi. Monissa viiden tähden hotelleissa on oma brunssinsa klo 13–17. Ne ovat kalliita, mutta todellisia herkkuelämyksiä. Koska perjantai on Dubaissa viikonlopun ensimmäinen päivä, paikalliset pukeutuvat brunssille hienosti.

 


Suklaataateli on pieni herkku. Kuva: Shutterstock

 

Jos tekee mieli pientä hyvää, maista suklaalla päällystettyä taatelia. Se on paikallinen herkku. Lentokentältä ehtii vielä ostaa tuliaiseksi. Myös kamelinmaitosuklaata kannattaa maistaa.

Dubain juurille

Ajattelitko tutustua paikalliseen kulttuuriin? Vaikeaa on. Dubai on niin uusi, että helpommin löydät skorpionin aavikolta kuin vanhaa kaupungista. Toisaalta Dubaissa on pakko hellittää ”muinaiset roomalaiset” -tyyppisestä historiakäsityksestä: kaupunkia on rakennettu aavikolle vasta siitä lähtien, kun öljyä löytyi 1966.

Alueen vanhin rakennus on rakennettu silloin, kun Dubaita itseään ei vielä ollut eli 1787. Talossa toimii nykyään Dubai-museo, jossa on esillä alueen historiaa kattavasti. Sisäänpääsy 3 dirhamia (0,70 €).

 


Ruoka katetaan salin keskelle. Täällä tarjoilu on miesten työtä. Kuva: Katja Sipilä

 

Modernimpaa otetta tarjoaa Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Vierailijat kokoontuvat istumaan suuren salin laidoille, ja heidän eteensä istuutuu paikallinen mies tai nainen. Tarkoitus on, että vierailijat kysyvät pidäkkeettä mitä vain Dubaihin liittyvää, ja paikallinen vastaa.

Kun kysymykset loppuvat, on salin keskelle katetun aterian vuoro. Arabiasuiset miehet tulevat nostamaan kannet höyryävistä astioista. Alta paljastuu suussa sulavaa kanaa mausteisessa kastikkeessa, riisiä, salaattia, kasvis- ja lihapataa. Jälkiruuaksi ei riitä yksi ligamat-pallero. Se on kuin pieni sokeriton munkki, joka dipataan taatelisiirappiin.

Liian kuumaa?

Dubai ei ole halpa. Paikalliset suosittelevat matkustamaan kaupunkiin kesällä, jolloin on järkyttävän kuuma, mutta hotellit edullisia. Lämpöennätys 2000-luvun alusta on +51 astetta. Polttavimman paahteen aikana suositus on, ettei ulkona oltaisi yli viittä minuuttia kerrallaan.

Koska helle on Dubaissa tuttu juttu, pääosa aktiviteeteista on rakennettu sisätiloihin. Bussipysäkit ovat ilmastoituja ja uima-altaat viilennettyjä. Kesällä kaupoissa on reilut alet, joista jaksaa nautiskella ilmastoiduissa ostoskeskuksissa.

 


Burj Al-Arabia pääsee ihailemaan myös sisältä, kun varaa pöydän sen ravintolasta. Kuva: Shutterstock

 

Överein kaikista

Pönötän maailman hienoimman hotellin ala-aulassa ja tietysti ole pettynyt. Ei yhtään julkkista.

Sen sijaan muuta blingiä riittää. Kimalteleva arabiprinsessa toisensa perään kävelee ohi, sisustus on samaa ylenpalttista tyyliä. On paksuja mattoja, kiiltävää kiveä ja metallia.

Kultamosaiikilla laatoitettu suihkukoppi häikäisee silmiä, kun astun kulta-valkean vaa’an päälle.

Burj Al-Arab on purjeen muotoinen rakennus, josta on kohkattu avaamisesta lähtien eli vuodesta 1999. Hotellia kutsutaan maailman ainoaksi seitsemän tähden hotelliksi, mutta virallisesti sen luokitus on ihan vain viisi. Asteikko kun loppuu siihen.

Sviiteissä asukkailla on käytössä muun muassa kultainen Ipad. Ylimmän kerroksen kaksikerroksisen sviitin ylellisyys on niin överiä, ettei sitä oikein voi kuvailla. Kultamosaiikilla laatoitettu suihkukoppi häikäisee silmiä, kun astun kulta-valkean vaa’an päälle. Oikein se näyttää, vaikka miinus viisi kiloa ilahduttaisi varmasti miljonäärejäkin.

Hotellissa majoittuminen maksaa hirvittävästi, halvimmillaankin yli tonnin yöltä, mutta tunnelmaan pääsee myös käymällä siellä drinkillä tai syömässä.

Taateleita ja tinkimistä

Kun pilvenpiirtäjien yltäkylläisyys kyllästyttää, voi tehdä päivän retken vanhaan Dubaihin. Sieltä löytää soukin eli markkinat. Kojuissa ja myymälöissä kaupataan mausteita sahramista kuminaan, saippuoita, lamppuja, paikallisia mekkoja. Vieressä on kulta-souk, jossa tiskeillä notkuu kilokaupalla hopea- ja kultakoruja, kelloja ja tietysti feikkilaukkuja. Kannattaa käydä katsomassa maailman suurinta sormusta, joka painaa 65 kiloa ja näyttää enemmän köntiltä kultaa ja jalokiviä kuin sormeen laitettavalta korulta.

 


Kulta-soukissa piisaa blingiä. Muista vertailla hintoja. Kuva: Katja Sipilä

 

Myös hajuvesille ja kankaille on omat markkinansa. Suosittu on myös Souk Madinat Jumeirah, jossa on kymmeniä erilaisia ravintoloita sekä tuliais- ja taidemyymälöitä.

Soukissa on ehdottoman tärkeää tinkiä ja vertailla hintoja. Tarjoa ensin myyjän antamasta hinnasta puolet ja hilaa summaa 10 dirhamia kerrallaan ylöspäin. Hinta laskee viimeistään silloin, kun lähdet ovesta ulos. Tavoite olisi, että ostoksen saisi noin puoleen hintaan alkuperäisestä.

Hyviä tuliaisia soukeista ovat mausteet, taatelit, pähkinät, pashminat ja huivit.

Dubaissa ymmärretään bisneksen päälle, ja varsinkin soukeissa eli markkinoilla tuputtaminen voi käydä hermoille. Helpoimmalla pääsee, kun opettelee kaksi sanaa. Niillä vakuutat kauppiaat, että et ole mikään keltanokkaturisti vaan paikallinen, joka on ennenkin Dubain soukeilla shoppaillut:

– La shokran. Ei kiitos.

Ikävämmät hommat

Dubai on eettiselle matkaajalle kinkkinen kohde. On ympäristöongelmaa, halpatyövoimaa ja tasa-arvopulmaa.

Yksi ongelmista on vedenkulutus. Valtavia määriä vettä tarvitaan täyttämään uima-altaat sekä teollisuuden, kastelun ja turistien tarpeet, eikä alue varsinaisesti ole tunnettu sateistaan tai pohjavesistään. Merivettä puhdistetaan käyttövedeksi, mutta sen sivutuotteena mereen pumpataan kuumaa lietettä. Tämä vaarantaa meren ekosysteemiä, samoin kuin ne miljoonat kuutiot hiekkaa, jotka on kaadettu mereen keinosaarten rakentamiseksi.

On ennustettu, että jo 2070-luvulla Dubai on asumiskelvoton.

Lisäksi kulutusta ihannoiva elämäntyyli tuottaa valtavan määrän jätettä. Samoin jatkuva ilmastointi ja valtava liikenne kuluttavat luonnonvaroja.

On ennustettu, että jo 2070-luvulla Dubai on asumiskelvoton, kun ilmastonmuutos tekee siitä yksinkertaisesti liian kuuman paikan olla.

Maassa on myös sananvapausongelmia, ja Amnestyn mukaan ihmisiä on kidutettu. Julkisuuteen ovat nousseet pakistanilaisten, bangladeshilaisten ja kiinalaisten siirtotyöläisten massat, joiden elinoloja ja palkkausta on raskaasti kritisoitu. Heitä turisti ei näe, mutta luksus on pääosin heidän käsiensä jälkeä.

Entäs naiset?

Myös naisten asema on hankala. Dubaissa on voimassa siviililain rinnalla islamiin perustuva sharia-laki. Amnestyn mukaan naiset kokevat väkivaltaa ja syrjintää sekä lain edessä että arjessa.

Toisaalta Dubaissa paikalliset naiset voivat käydä kouluja, opiskella ulkomailla ja hankkia itselleen pomotason työpaikan. Toki Dubaissakin tunnetaan termi lasikatto.

Liikenteessä naiset on otettu huomioon: Osa takseista –ne tunnistaa pinkistä väristä –on varattu naisille, ja niissä on naiskuljettaja. Metroissa on vain naisille varattuja paikkoja.

Viime talvena Dubain johtaja, sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoum perusti sekä sukupuolten tasa-arvon neuvoston sekä onnellisuusministeriön ja nimitti ministeriksi naisen, Ohood Al Roumin.

Lähteet: WWF, Amnesty.


Dubaissa liikkuu raha ja yöelämä on tunnetusti villiä. Kuva: Shutterstock

 

Hameesta mittaa

Ilta hämärtyy, kun mineraatista kaikuu rukouskutsu Sheik Mohammed bin Rashid Boulevardin liikenteen suhinaan. Maseratit ja Ferrarit viuhuvat ohi, samoin naisseurue korkokengissään ja minihameissaan.

Dubai kuuluu Arabiemiraatteihin, ja sen uskonto on islam. Turistille uskonto näyttäytyy sekä modernina että tiukkana: naiset voivat rauhassa kulkea olkapäät paljaina ja lyhyissä hameissa, mutta alkoholin juominen ja julkinen humala ovat rangaistavia. Paikallinen nautintoaine on vesipiippu.

– Sortsit ja t-paita ovat ok, hotpantsit eivät. Ja suutelu julkisesti on kielletty, linjaa Visit Dubain ruotsalainen edustaja Lena Skogström, joka on markkinoinut Dubaita pohjoismaalaisille jo 20 vuotta.

– Kaikki muu on sallittua paitsi sex on the beach, Lena sanoo kaksimerkityksisesti, mutta saattaa liioitella hieman.

Luksusta yölläkin

Kello on 23, makaan hotellissa sängylläni ja kirjoitan postikortteihin terveisiä Dubaihin suuruudenhullutuksista. Napostelen lasitölkistä vaahtokarkkeja ja boysenmarjoja, jotka on tuotu huoneeseeni päivän aikana.

Kopkop.

Kuka koputtaa tähän aikaan ovella?

Eikö keskellä yötä passaaminen ole jo vähän liikaa?

Menen avaamaan, ja oven takana kumartaa huonepalvelun edustaja.

– Rouva, onko kaikki hyvin? hän kysyy.

– Voinko tuoda jotain? Vaikkapa vettä? hän jatkaa.

Vaatimaton suomalainen aivan kiusaantuu. Toinen on nähnyt vaivaa ja tullut ovelle, pitäisikö nyt velvollisuudesta tilata jotain? Kun painan oven kiinni, enemmän kiusaa kuitenkin kysymys, eikö keskellä yötä passaaminen ole jo vähän liikaa.

Lomailija törmää samanlaiseen palvelukulttuuriin ja ylenpalttisuuteen kaikkialla. Hotelleissa vierailija saa lahjaksi milloin bluetooth-kaiuttimen, milloin varavirtalähteen. Aamiaisella on buffet-pöytien lisäksi aina pitkät listat erikseen tilattavia annosruokia tuorepuurosta kymmenen sortin munakkaisiin

Mitä ei ole, se järjestetään. Ole siinä sitten vaatimaton. Ei onnistu Dubaissa.

Dubain suomalaiset suosittelevat:

Heini Azeem, 23, restonomi, Dubaissa kaksi vuotta:

”Boardwalk ja QD’s ovat lompakkoystävällisiä ravintoloita viettää rentouttavaa iltaa ystävien kanssa. Jo Creekin mahtavan jokimaiseman takia kannattaa käydä paikanpäällä varsinkin auringonlaskun aikaan.

Dubai Mall ja Burj Khalifa ovat ehkä ainoat must-kohteet, jos aikaa on vähän. Muita käymisen arvoisia ostoskeskuksia on Ibn Battuta Mall ja Emirates Mall, jossa on muun muassa laskettelukeskus sisällä.

”Hyvä ranta on Mamzar Beach Park.”

Jos kiinnostaa islamin uskonto, Jumeirah Mosque on auki myös ei-muslimeille opastuskierroksineen. Muita kiinnostavia kohteita ovat muun muassa Room Escape, aavikkosafarit, Creek-illallisristeilyt, laskuvarjohyppy sekä Miracle Garden ja Butterfly Garden.

Hyvä ranta on Mamzar Beach Park. Siellä saattaa olla tungosta, mutta rannalta löytyvät niin suihkut, vessat, suihkulähteet kuin barbeque- ja piknik-alueet eli kaikki tarvittava rantapäivään. Maksullinen, avoinna aamukahdeksasta iltakymmeneen.”

Iina Mölsä, iGlow Beauty Lounge -yrityksen omistaja, Dubaissa 5 vuotta:

”Ravintoloita on paljon! Arabimakuja voi maistaa libanonilaisessa Al Hallab -ravintolassa Dubai Mallin vieressä. Toinen suositukseni on Pierchic-ravintola, joka on tehty on tehty veden päälle. Se on romanttinen ravintola kalaruuan ystäville ja ympäristö on upea!

Jos haluat mieleenpainuvan kokemuksen, suosittelen Burj Khalifan iltapäiväteetä 123. kerroksessa At.Mosphere Loungessa. Näkymät, tunnelma ja kokonaisuus on päätä huimaavat.

Jos hotellissa ei ole rantaoikeutta, mutta haluaa rentoutua rannalla, Palm Jumeirahin palmusaarelta löytyy Riva-ravintola. Rivassa on mahdollisuus uida rannalla, uima-altaassa sekä makoilla rennosti rantatuoleissa. Samalla voi ottaa kylmän juoman loikoilun lomassa.”

Viivi Soikkeli, suuhygienisti, Dubaissa pian 7 vuotta:

”Dubai on täynnä mahtavia ravintoloita ja uusia avataan koko ajan. Yksi erittäin miellyttävä on Jumeirah Beach Hotelin La Parilla. Se on argentiinalainen pihviravintola, jossa on paitsi erittäin hyvä ruoka myös argentiinalaista live-musiikkia ja tanssia. Samassa hotellissa on Uptown Bar, josta pääsee ihailemaan Dubaita kattojen yläpuolelta. One and Only Royal Mirage -hotellin Jetty Lounge ja Rooftop Bar ovat myös uniikkeja aloittelupaikkoja.

”Elämyksiä saa iltapäivän aavikkosafarilla.”

Helppo, mutta tarpeeksi iso ostoskeskus on Mirdiff City Center, jos haluaa vaihtelua Dubai Mallin tai Emerates Mallin rinnalle. Jos haluaa ostaa hyviä kankaita ja teettää itselleen räätälillä puvun, on suunnattava Satwaan.

Elämyksiä saa iltapäivän aavikkosafarilla, johon sisältyy autohurjastelu dyyneillä, kameliratsastus, mahdollisesti sand boarding, henna-tatuointi, shisha-piiputtelua, barbeque ja napatanssiesitykset.

Suosikkirantamme on Kite Beach. Siellä on paljon rantaviivaa, kivoja pikku rantaruokailupaikkoja, juoksurata, padle boardingia, melontaa ja muuta vesiurheilua.”

Tiina-Maija Bergman, Mindfulness advisor & coach, Forever Business Owner ja joogaohjaaja, Dubaissa 13 vuotta:

”Jumeirah Beach Resortin alueella on Muscle Beach, joka on avoinna päivittäin. Siellä voi käydä pumppaamassa rautaa ennen tai jälkeen rannalla löhöilyn. Toinen rantavetonaula on Kite Beach. Molemmilla rannoilla on monen kilometrin mittainen kävely-lenkkeilypolku, jonka varrella on ruoka- ja juomatarjontaa moneen makuun ja tungokseen asti ihmisiä!

”Talviaamut kuulaine auringonnousuineen ovat mahtavia.”

Dubain reunuksilla on upea hiekkaerämaa ja sen laitamilla satoja kilometrejä asfaltoituja pyöräilyteitä. Talviaamut kuulaine auringonnousuineen ovat mahtavia tästä näkökulmasta! Polkupyöriä ja kypärän voi vuokrata päiväkäyttöön helposti.

Ja sisäpyöräilystä kiinnostuneille ehdoton suosikki on on Souplesse cycle, jossa on on Lähi-idän ensimmäinen RealRyder-pyöräilystudio Dubain Motor Cityssä. Pyörät liikkuvat sivulta toiselle, mikä tekee kokemuksesta oikean pyöräilyn tuntuisen ja aktivoi lihaksia koko vartalossa tehokkaasti.

Henkistä hyvinvointia tarjotaan Dubaissa runsaasti. Auringonnousu- ja -laskujoogaa rannalla, sup-laudalla, erämaassa, ruohikolla ja tietenkin monissa joogastudioissa. Ilmaista aamujoogaa on tarjolla JBR-rannalla neljänä aamuna viikossa.”

Juttua muokattu 24.11.2016 klo 14.18: Jumeirah Beach Park korjattu Jumeirah Beach Residenceksi.

 

Miten pääsee?

Suoria lentoja Helsingistä lentävät Finnair ja Norwegian.

Lentoaika kuusi tuntia.

Aikaero +2 t talvella.

 

Milloin mennä?

Paras aika matkustaa on joulukuusta maaliskuuhun, jolloin keskilämpötila pysyy päiväsaikaan +30 asteen viileämmällä puolella.

Tammikuussa kaupungin valtaa Shopping Festival, joiden aikana kaupoissa ja markkinoilla on reilut alennukset. Lataa festivaaliapplikaatio etukäteen.

 

Muuta:

Rahayksikkö Arabiemiraattien dirham.

Muista ottaa sähkölaitteille adapteri. Jos unohdat, hotellin respasta voi lainata.

Jos Gran Canaria on jo nähty, mutta kohtuullinen lentomatka houkuttaa, lähde La Gomeralle.

Gran Canaria on Kanariansaarten klassikko, josta löytyy aurinkoa, viinitarhoja, mukavaa ajanvietettä sekä hyvät ostosmahdollisuudet.

Joko olet kokenut nämä helmet?

  1. Puerto de Mogan, Kanarian Venetsia, on sympaattinen päiväkohde. Nappaa herkkujäätelö Gelatomaniasta ja istahda ihastelemaan alueen veneitä. Avenida Varadero 20, Puerto de Mogan.
  2. Vuokraa auto ja tee retki Gran Canarian ihaniin vuoristokyliin. Suuntaa Teroriin ja kuvaa uskomattomat, kanarianmännystä tehdyt parvekkeet!

Puerto de Mogan on ihastuttava pikkukylä. Kuva: Shutterstock
Puerto de Mogan on ihastuttava pikkukylä. Kuva: Shutterstock

Jos kaipaat jotain uutta, valitse kohteeksi La Gomera. Sen vihreiden kukkuloiden kauniissa kylissä paikalliset toivottavat vierailijat tervetulleiksi. Erinomaiset patikointimahdollisuudet ja koskematon luonto houkuttelevat luonnonystäviä tälle pienelle Kanariansaarelle.

  1. Casa rural, La Gomeran oma majoitusmuoto eli mökki- tai maatilamajoitus luonnon helmassa, tarjoaa persoonallisia yöpymisvaihtoehtoja. Nuku ihanassa Hotel Rural Ibo Alfarossa, jonka terassilta on upeat näkymät Atlantille. Kahden hengen huone alkaen 70 € / yö.
  2. San Sebastíanissa, saaren pienessä, mutta maalauksellisessa pääkaupungissa, on viihtyisiä ravintoloita ja putiikkeja. Testaa kehuttu La Salamandra -ravintola. Calle Real 16, 38800 San Sebastían.
  3. Valle Gran Rey on täynnä loistavia vaellusmahdollisuuksia. Pulahda vaelluksen jälkeen mereen joltain kylää ympäröivältä rannalta. Valle Gran Reyn upeaa aluetta voi ihastella myös Mirador Ermita del Santon näköalapaikalta.

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.