Designpääkaupunkiviikonloppua vietetään Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Lahdessa 3.--5. helmikuuta. Se on yksi World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden suurtapahtumista.

Designpääkaupunkiviikonloppua vietetään Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa ja Lahdessa 3.--5. helmikuuta. Se on yksi World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden suurtapahtumista.

Kyseessä on avoiminten ovien tapahtuma. Viikonlopun aikana designiin törmää kaduilla, kujilla, toreilla, kouluissa, gallerioissa ja työpaikoilla.

Luvassa on designia yllättävissä muodoissa ja paikoissa, esityksiä, yleisöopastuksia, luentoja, työpajoja, näyttelyitä ja ideointitalkoita.

Perjantai 3.2. julistetaan Sähköpostin siivouspäiväksi. Jokaista kannustetaan parantamaan omaa työtehoaan suursiivouksella. Ohjeet saa osoitteesta  suurintyhjentaja.fi

Kaupunkien kulinaarista tarjontaa piristävä Ravintolapäivä järjestetään lauantaina 4.2.

HELSINKI  Yksi avainpaikoista on Senaatintori ympäristöineen. Wonderwater Frozen Lights -jäälyhtytempaukseen lauantaina 4.2. voi tuoda oman lyhtynsä, joista tuomaristo arvioi ja palkitsee parhaat. Tapahtumassa nähdään suunnittelijoita luomassa jäälyhtyjä ja pohditaan yhdessä vedenkulutusta.

Lämmitellä voi torin kupeessa osoitteessa Aleksanterinkatu 16--18 sijaitsevassa designpääkaupungin omassa studiotilassa, WDC Helsinki 2012 -studiossa, jossa järjestetään työpajoja perjantaista sunnuntaihin.

Koko perheen designviikonloppua vietetään Helsingin Annantalossa, jossa juhlitaan kuvittajien, kirjailijoiden ja lukumummojen johdolla.

ESPOO Kannattaa suunnata WeeGee-taloon, jossa järjestetään toistakymmentä tapahtumaa ja työpajaa viikonlopun aikana. Lisäksi WeeGeelle avataan designpääkaupungin Espoon kohtaamispaikka, Muotoile Espoo! -näyttely.

VANTAA Tikkurilassa järjestetään tapahtumia designpääkaupunkivuodeksi avatussa Vantaan Designikkunassa sekä muun muassa Heurekassa.

Designpääkaupunkiviikonloppu ulotetaan lentokentällekin, jossa matkailijoille ja saattajille tarjotaan kiireetön hetki Keinutuolien kokoontumisajoissa.

KAUNIAINEN  Kaunaisten kaupungintalolla pidetään perjantaina 3.2. avoin Villa Breda service -työpaja, jossa pyritään tuomaan yhteen hyvinvointi- terveyspalvelut. Tilaisuuden järjestää Aalto yliopisto.

LAHTI Lauantaina 4.2. avautuu Ekolandia-näyttely sekä Cleandesign Center. Taitokeskus Velmassa kokoonnutaan lauantaina koko perheen voimin non-stop-työpajoihin ja Muotohuoltamolla on luvassa ohjelmaa koko viikonlopun.

World Design Capital -gaalaa vietetään jo torstaina 2.2. Lahden Sibeliustalossa. Gaalassa jaetaan kolme merkittävää muotoilu- ja arkkitehtuuripalkintoa.

Palkinnot ovat World Design Capital -nimityksen takana olevan maailman muotoilujärjestö Icsidin World Design Impact Prize, Alvar Aalto -mitali ja Estlander-palkinto. World Design Impact Prize jaetaan ensimmäistä kertaa.

Katso koko viikonlopun ohjelma täältä.

Kuva  Maarit Mustonen

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.