Pikkuinen Nauvo haluaa peitota Singaporen miljoonakaupungin. Kyseessä on taisto siitä, kumpi saa nimiinsä Guinnessin maailmanennätyksen pisimmän pöydän rakentamisesta.

Pikkuinen Länsi-Turunmaan Nauvo haluaa peitota Singaporen sykkivän miljoonakaupungin. Kyseessä on taisto siitä, kumpi saa nimiinsä Guinnessin maailmanennätyksen pisimmän pöydän rakentamisesta.

Nauvolaiset aikovat rakentaa 161 metriä pitkän pöydän 22.--23. syyskuuta september.fi   -tapahtumaan Nauvon vierasvenevenesatamaan.

Maailman pisimmän pöydän ennätys on täällä hetkellä Taiwanin hallussa. Mittaa ennätyspöydällä oli 99 metriä. Kun Nauvossa oli jo tehty päätös peitota Taiwanin ennätys, haaste vain kasvoi. Kuukausi sitten Singaporessa rakennettiin 160,02 metriä pitkä pöytä, jota vielä ei ole hyväksytty viralliseksi ennätykseksi. Nyt nauvolaiset aikovat kaataa Singaporen maailmaennätysyrityksen väsäämällä pöytänsä 80 senttiä pitemmäksi.

Singaporelaiset ilmoittivat maailmanennätyspöytänsä Guinness World Recordsille vasta jälkikäteen. Nauvo toimii nyt taiten sääntöjen mukaan ja ennätysyrityksen aikana paikalla on myös virallinen Guinness World Records -tuomari Kaoru Ishikawa.

Sääntöjen mukaan ennätyspöytä ei saa olla vain pienistä, peräkkäin asetettavista pöydistä kyhätty kokoelma. Pöytälevyn on oltava yhtenäinen. Pöydän rakentamisen yhteydessä nauvolaiset pinnoittavat pöytälevyn yhtenäiseksi tasoksi.

Ennätysyritystä on todistamassa kotimaisten vieraiden lisäksi myös suuri joukko kansainvälistä matkailualan väkeä. Festivaalin kanssa samaan aikaan pidetään Turussa kansainvälinen Skål 2011 -konferenssi, jossa on mukana 550 matkailun markkinoinnin ammattilaista ympäri maailman. Nauvo kutsui konferenssiväen saaristoretkelle seuraamaan maailmanennätysyritystä ja syömään illallista maailmanennätyspöydässä.

Nauvolaisten maailman pisimmässä pöydässä tarjotaan illallisvieraille paikallisten tuottajien herkkuja. Ruokalistalla on ainakin erilaisia kaloja kuten savulohta, silliä ja silakkarullia sekä savustettua lammasta ja riistapyöryköitä. Ruokalistan on laatinut Tom Hildén, Länsi-Turunmaan vahva hahmo kokkirintamalla.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä september.fi -juhla on osa kolmivuotista matkailun kehittämishanketta, jolla tähdätään Turunmaan saariston markkinointisesongin pidentämiseen. Siksi juhla sijoitettiin syyskuun lopulle.

Vuonna 2012 vastaava juhla uudenlaisine vetonauloineen järjestetään Naantalissa ja vuonna 2013 on vuorossa Kemiö.

Nauvon festivaalin aikana nettiosoitteessa septemberfestival.fi näytetään verkkokamerakuvaa tapahtumapaikalta. Kun maailmanennätyspöytä on satu rakennettua, sen rakentamisesta kertovaa videota voi katsoa samasta nettiosoitteesta.

Lisätietoja tapahtumasta http://www.septemberfestival.fi/

Kuva  Aaro Söderlund

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.