Keski-Italian valtit ovat aitous ja elämänilo, joten nautitaan elämästä etruskien tapaan.

Yksi viehättävimmistä etruskikaupungeista on Toscanan ja Umbrian rajalla sijaitseva Cortona. Kaupungin muuria ryhdyttiin rakentamaan kahdeksannella vuosisadalla ennen ajanlaskumme alkua. Sittemmin etruskien perintöön on sekoittunut vaikutteita keskiajalta ja renessanssista.

Nykyisin Cortonassa kulutetaan aikaa leppoisasti antiikki- ja vaatekaupoissa, katukahviloissa ja ravintoloiden terasseilla ihanasta ruoasta ja viinistä nauttien.

Lumoava lounas
Lähdemme patikoimaan kukkulan laelle johtavaa kapeaa kujaa pitkin. Näkymät Chianan laaksoon ja Trasimenojärvelle ovat huimaavat. Matkaamme kohti kaupungin sydäntä, vilkasta keskusaukiota, Piazza della Repubblicaa.

Nälkäisinä suuntaamme aukion ylle avautuvaan La Loggetta -ravintolaan. Alkuruoaksi tarjottu carpaccio ohuen ohueksi suikaloitu raaka naudanfilee - on viedä kielen mennessään. Kermainen tomaattikeitto, sienipasta ja lasi paikallista Il Bosco -viiniä tekevät lounashetkestä nautinnollisen.

Laukkulöytö
Sulattelemme lounasta miellyttävällä kävelykierroksella. Turismi on tuonut kaupunkiin vaurautta, palvelut pelaavat ja viehättäviä kauppoja ja kohtuuhintaisia pikkupuoteja löytyy runsaasti.

Laadukkaita nahkatuotteita myydään esimerkiksi keskusaukion Maledetti Toscani -liikkeessä, josta mukaan tarttui tyylikäs käsityönä valmistettu laukku reilun sadan euron hintaan.

Kieli kateissa
Cortonassa on luontevaa nauttia kulttuurista, historiallisista nähtävyyksistä ja ostoksilla kiertelystä. Kaupungin keskusta on helppo ottaa haltuun kävellen.

Etruskimuseossa voi tutustua alueen historiaan. Cortonasta löytynyt piirtokirjoitusta sisältävä pronssitaulu on ollut viime vuosikymmenten merkittävin etruskinkielinen tekstilöytö. Tosin avaimet kielen ymmärtämiseksi ovat edelleen kateissa.

Turms - kuolematon etruski
Mika Waltari (1908-1979) sijoitti historiallisen eepoksensa Turms, kuolematon etruskien salaperäiseen maailmaan. Sympaattinen Turms seikkailee Toscanan ja Umbrian lähes unenomaisissa maisemissa suurten persialaissotien aikaan. Hän rakastuu, riutuu ja väkevöityy elämän ja Välimeren tyrskyissä matkalla itseensä, kohti henkisyyden mystisiä ulottuvuuksia.

Teksti ja kuva: Mika Minetti

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.