Huippusuosittu maailmanpyörä näyttää koordinaatit Thamesin rantareitille, halki historian ja poikki nykypäivän.

Thamesin etelärannan kävelykierros kannattaa aloittaa maailman korkeimmasta maailmanpyörästä. Millennium-juhliin pystytetystä London Eyestä on tullut suosittu maamerkki. Yksi pyörähdys kestää noin puoli tuntia, ja ylimmässä asennossaan kapselit keikkuvat 135 metrin korkeudessa. Näkymät ovat huikeat joka ilmansuuntaan.

Tate Modern

Järeässä 1981 suljetussa voimalassa toimiva Tate Modern on johtavia modernin taiteen museoita maailmassa. Kokoelmista löytyy muun muassa Picasson, Magritten, Dalín ja Warholin töitä. Museon ylimmässä kerroksessa on suosittu ravintola, jonka ulkoterassilta voi tiirailla näkymiä Thamesille ja vastarannalle Cityyn.

Shakespeare's Globe

William Shakespearen aikaan 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa Thamesin etelärannan kaupunginosat South Bank ja Southwark olivat paheiden pesiä. Yksi paheista oli teatteri. Shakespeares Globe on alkuperäisin menetelmin pystytetty kopio draaman mestarin pyöreästä näyttämöstä, joka paloi 1613. Näytäntökausi on toukokuusta syyskuuhun.

The Anchor Bankside

Thamesin rannalla Southwark Bridgen kupeessa sijaitsevasta Anchorista päiväkirjoistaan tunnettu Samuel Pepys todisti Lontoon suurpaloa 1666. Myöhemmin pubi itsekin paloi, mutta se rakennettiin uudelleen. Pubin ulkoterassilta on mukava seurailla elämää Thamesilla.

Borough Market

Yksi Lontoon suurimmista tuoretoreista sijaitsee London Bridgen tienoilla kaarihallissa. Torilta löytyy huippuluokan tuotteita eri puolilta Brittein saaria ja myös mannermaan puolelta.

Tower of London

Yli 900 vuotta vanha Tower on jylhä nähtävyys Veritorneineen ja Pettureiden portteineen. Tyrmien ja mestauspaikkojen vastapaino on Jewel House, jossa säilytetään Britannian kruununkalleuksia. Kivimuurien ankaruutta pehmentävät oppaina toimivat vartiosotilaat, Beefeaterit, sekä Towerin kuuluisat korpit.

Muista lentoturvamääräykset!

Terrorismiuhan vuoksi Britanniassa ovat toistaiseksi voimassa kiristetyt turvallisuusmääräykset. Lontoosta lähtevillä lennoilla matkustamoon saa ottaa vain yhden käsimatkatavaran, enintään 45x35x16 cm. Käsimatkatavaroissa ei saa olla nesteitä tai geelimäisiä aineita, teräviä esineitä eikä sytyttimiä. Ajantasaista tietoa saa Ison-Britannian lentokenttäviranomaisen BAA:n, Suomen ulkoministeriön ja lentoyhtiöiden nettisivuilta.

Teksti ja kuva: Hannu Nieminen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.