Huippusuosittu maailmanpyörä näyttää koordinaatit Thamesin rantareitille, halki historian ja poikki nykypäivän.

Thamesin etelärannan kävelykierros kannattaa aloittaa maailman korkeimmasta maailmanpyörästä. Millennium-juhliin pystytetystä London Eyestä on tullut suosittu maamerkki. Yksi pyörähdys kestää noin puoli tuntia, ja ylimmässä asennossaan kapselit keikkuvat 135 metrin korkeudessa. Näkymät ovat huikeat joka ilmansuuntaan.

Tate Modern

Järeässä 1981 suljetussa voimalassa toimiva Tate Modern on johtavia modernin taiteen museoita maailmassa. Kokoelmista löytyy muun muassa Picasson, Magritten, Dalín ja Warholin töitä. Museon ylimmässä kerroksessa on suosittu ravintola, jonka ulkoterassilta voi tiirailla näkymiä Thamesille ja vastarannalle Cityyn.

Shakespeare's Globe

William Shakespearen aikaan 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa Thamesin etelärannan kaupunginosat South Bank ja Southwark olivat paheiden pesiä. Yksi paheista oli teatteri. Shakespeares Globe on alkuperäisin menetelmin pystytetty kopio draaman mestarin pyöreästä näyttämöstä, joka paloi 1613. Näytäntökausi on toukokuusta syyskuuhun.

The Anchor Bankside

Thamesin rannalla Southwark Bridgen kupeessa sijaitsevasta Anchorista päiväkirjoistaan tunnettu Samuel Pepys todisti Lontoon suurpaloa 1666. Myöhemmin pubi itsekin paloi, mutta se rakennettiin uudelleen. Pubin ulkoterassilta on mukava seurailla elämää Thamesilla.

Borough Market

Yksi Lontoon suurimmista tuoretoreista sijaitsee London Bridgen tienoilla kaarihallissa. Torilta löytyy huippuluokan tuotteita eri puolilta Brittein saaria ja myös mannermaan puolelta.

Tower of London

Yli 900 vuotta vanha Tower on jylhä nähtävyys Veritorneineen ja Pettureiden portteineen. Tyrmien ja mestauspaikkojen vastapaino on Jewel House, jossa säilytetään Britannian kruununkalleuksia. Kivimuurien ankaruutta pehmentävät oppaina toimivat vartiosotilaat, Beefeaterit, sekä Towerin kuuluisat korpit.

Muista lentoturvamääräykset!

Terrorismiuhan vuoksi Britanniassa ovat toistaiseksi voimassa kiristetyt turvallisuusmääräykset. Lontoosta lähtevillä lennoilla matkustamoon saa ottaa vain yhden käsimatkatavaran, enintään 45x35x16 cm. Käsimatkatavaroissa ei saa olla nesteitä tai geelimäisiä aineita, teräviä esineitä eikä sytyttimiä. Ajantasaista tietoa saa Ison-Britannian lentokenttäviranomaisen BAA:n, Suomen ulkoministeriön ja lentoyhtiöiden nettisivuilta.

Teksti ja kuva: Hannu Nieminen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2006

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo