Piskuinen Capri on saari täynnä rappuja.

"Onko peppu jo kipeä?" hotellin respa kysyy ensimmäisenä iltana. Ei vielä, mutta huomenna on!

Pikkuruinen Capri Napolinlahden suulla Italiassa ei ole levittäytynyt laajalle, mutta korkeudessa se kuroo ulottuvuutta. Vuorimaiselle saarelle on asettunut 13 000 asukasta, joita yhdistävät kimmoisat pohkeet ja kiinteät kankut. Kävely on ahtailla kaduilla näppärin tapa liikkua, ja portaita piisaa. Etäisyyksiä voisi mitata ennemmin rappujen määrissä kuin metreissä. Tätä lomaa hanurini muistelee pitkään.

Saarella on vain kourallinen autoja, ja niistä useimmat toimivat rättikattoisina takseina. Satamasta ylös Caprin keskustaan kivutaan funicolare-minijunalla. Kahden kaupungin, Caprin ja Anacaprin, väliä suhaa pikkubussi – mutta voi matkan tarpoakin: kaupungit yhdistää 777 askelman portaikko.

Saaren huipulle, 589 metriin Monte Solaroon, voi niin ikään patikoida, mutta useimmin sinne noustaan tuolihissillä. Samalla hissillä hoidetaan myös kukkulakahvilan tavarakuljetus: hissikyydissä istuessa vastaan voi rullata vaikkapa tuolillinen vesikanistereita.

Caprilla on hienostomatkailukohteen maine, jota ylläpitävät piskuisen keskustan luksusliikkeet. Yhtään supermarkettia ei näy, mutta Gucci, Prada, Versace ja Tod's löytyvät keskustorilta rinta rinnan. Ne takovat koko myyntinsä kesällä, sillä talveksi jäävät vain paikalliset. Heistä iso osa on jo iäkkäitä. Miten he pärjäävät portaikkoisessa arjessa?

– Vanhana kävellään vähän hitaammin, vastaanottovirkailija kuittaa.

Miten?

  • Caprille pääsee lautalla Napolista tai Sorrentosta. Esimerkiksi Roomasta Sorrentoon ajaa kaksi tuntia. 20 minuutin lauttamatka saarelle maksaa 15 €.
  • 10 neliökilometrin kokoisella saarella on kolme viiden tähden luksushotellia ja kuusi 5 tähden hotellia.
  • Grotta Azzurro eli Sininen luola on saaren huikein nähtävyys. Soutukierros päivänvalolta piilotteleviin onkaloihin maksaa 9 €.
  • Funicolare-kyyti satamasta keskustaan maksaa 1,80 €, menopaluu tuolihissillä Monte Solaroon 9 €.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.