Ajoimme Turusta Ranskaan bussilla. Perillä maistelimme kolmen tilan viinit ja poimimme reitin kauneimmat kylät ja kaupungit. Mitä reissu maksoi?

Ajoimme Turusta Ranskaan bussilla. Perillä maistelimme kolmen tilan viinit ja poimimme reitin kauneimmat kylät ja kaupungit.

Vaasalainen matkatoimisto Ingves on jo pitkään tehnyt bussireissuja Eurooppaan. Alsacen viinimatka huristettiin autolla mennen tullen. Ensin siirryimme Turusta lautalla Tukholmaan. Seuraavina kahtena päivänä ajomatkaa kertyi kumpanakin yli 800 kilometriä, ja se oli matkan rasittavin osuus. Silti viihdyimme hyvin. Huumorintajuinen porukka ei turhia valitellut eikä myöhästellyt.

Lauttamatkat Ruotsista Tanskaan ja edelleen Saksaan katkaisivat mukavasti pitkää ajomatkaa. Parin tunnin välein pidettiin tankkaus- ja jaloittelutaukoja. Reittimme kulki Hampurin, Kasselin ja Frankfurtin kautta Saksan ja Ranskan rajalle, jossa ylitimme Reinin.

Uudessa ja siistissä bussissamme oli muun muassa vessa, turvavyöt ja televisiot. Meitä oli 44 matkustajaa 57 hengen autossa, joten tilaakin riitti mukavasti. Vihreävalkoinen Ingves-bussi löytyi helposti satamassa ja täpötäysillä levähdyspaikoilla. Mukavan tunnelman loivat oppaamme Anton Högström ja kakkoskuski Marko Oinonen. Frankfurtista tuli mukaan viini-asiantuntija, sommelier Pentti Arvela.

Tämä ensimmäinen bussilomamme valloitti meidät täysin. Miten mutkatonta ja helppoa on kierrellä Eurooppaa mukavassa seurassa ja mukavan teeman merkeissä. Kun oli sovittuna aikana treffipaikassa, muun ajan saattoi käyttää miten parhaiten halusi. Uskomme, että bussimatkailu kokee vielä renessanssin. Se on edullista ja ekologista ja lentämiseen verrattuna vaivatonta. Lomalla ollaan jo matkan aikana. Yhdeksän päivän viiniloma maksoi 560 euroa.

Lisätietoa
http://www.ingves.fi/fi/matka_alsace.htm

http://www.ingves.fi/

Teksti Merja Hartikainen, kuva Lasse Holopainen.

Juttu viinimatkasta Alsaceen Matkaopas-lehdessä 4/2010.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.