Unkarin kuumat lähteet ja hoitolat kutsuvat lillumaan ja lepäämään.

Shutterstock

Olen asettumassa makaamaan hoitopöydälle bikineissä, kun mieshieroja ojentaa käteeni pienen pussukan. Luulen sitä suihkumyssyksi, mutta sisältä paljastuvat kertakäyttöstringit. "Kaikki pois?" kysyn. "Kyllä, kaikki", hieroja vastaa.

Selvä! Unkarilaiset eivät näköjään kainostele. Olen saapunut hemmoteltavaksi pieneen kylpyläkaupunkiin Sárváriin läntisen
Unkarin maaseudulla. Paikallisen Spirit-hotellin Polynesia-hoito on 94 euron hintansa väärti. Perinteistä hierontaa ja ihonhoitoa yhdistelevä puolentoista tunnin sessio jättää ihon sileäksi ja olon rentoutuneeksi.

Unkari ei turhaan ylpeile kylpylöillään ja hoitoloillaan. Maassa on yli kaksituhatta mineraalilähdettä, joiden ympärille on rakennettu kokonainen hyvinvointi-imperiumi – mineraalivesi kelpaa niin virkistäytymiseen kuin terveyshoitoihinkin. Pelkästään Budapestissa on yli sata kuumaa lähdettä.

Yksi Budapestin kuuluisimmista kylpylöistä on koristeellinen Széchenyi keskellä kaupunginpuistoa. Auringossa hehkuva keltainen rakennus on Euroopan suurimpia  kylpylöitä. Ulkoaltaita on niin löhöilyyn kuin kuntouimiseenkin. Altaassa lilluu hymyileviä uimareita: on tuskin parempaa paikkaa nauttia auringosta kuin mineraalipitoinen vesi!

Széchenyin lisäksi suosittuja kylpylöitä ovat Gellért, Rudas ja Király. Kesällä avattiin uusittu Császária, alkuperäiseltä nimeltään Velija Bej, ja lokakuusta lähtien on päässyt myös Unescon maailmanperintölistalle kuuluvaan Rácziin, jota on juuri remontoitu.

Kylpylöitä on nykyaikaistettu, ja monessa niistä voi uiskennella myös yöaikaan. Erityisesti nuoria houkutellaan paikalle vesidiskoilla, joita järjestetään viikonloppuisin. Täysi-ikäiset pääsevät joraamaan illalla ledvalojen loisteeseen, kunhan ovat vetäneet ylleen uikkarit tai ranta-asun. Ja jos yhden dj:n soittama musiikki ei miellytä, kajahtelee kylpylöiden eri osastoilla niin r’n’b kuin -housekin.

Halpoja hoitoja

Budapestissa kylpyläpalvelut ovat 10–15 prosenttia kalliimpia kuin muualla maassa, mutta nekin tuntuvat suomalaisen lompakossa edullisilta. Paikalliset kuitenkin käyvät hoitamassa itseään mieluummin maaseudulla, kuten riuskan mieshierojan pakeilla Sárvárissa tai Hévízissä. Näissä kylpyläkaupungeissa vesikin on erilaista, mutaisempaa. Kun altaasta nousee, iholle jää limainen pinta. Se on kuulemma vain hyväksi, joten suihkussa käymistä ei suositella heti uinnin jälkeen.

Erityisen terveellisenä pidetään Hévízin vettä. Järvi on Euroopan suurin kuuma lähde, jossa virtauksen sanotaan olevan niin nopea, että vesi puhdistuu muutaman päivän välein ihan itsestään. Tätä ihmeainetta on päästävä kokeilemaan!

Keskelle järveä rakennetusta kylpylästä voi laskeutua höyryävän kuumaan 40-asteiseen veteen. Kylpyläturistit ovat vetäneet uimarenkaat ylleen, sillä kuntouiminen on Hévízissä kielletty. Niinpä uimarit tyytyvät kellumaan renkaiden varassa.

Hévízin veden kerrotaan parantavan reuman ja jopa suoristavan selän, jos siellä käy polskimassa säännöllisesti. Järven mutakin on niin ihmeellistä, että sitä käytetään budapestiläisten kylpylöiden hoidoissa. Säännöllisesti käytettynä veden luvataan  piristävän verenkiertoa, stimuloivan
solujen uusiutumista, nopeuttavan aineenvaihduntaa ja pehmentävän ihoa. Lyhyen pulahduksen jälkeen en kuitenkaan voi vielä vannoa Hévízin veden voimaan.

Kylpyjen välissä päätän käväistä kauneushoitolan puolella. Hinnat eivät päätä huimaa, esimerkiksi tavallisen jalkahoidon saa alle 15 eurolla.

Naishoitaja puhuu englantia auttavasti, mutta työ sujuu sitäkin sujuvammin. Nainen raastaa jalkapohjia ronskein ottein, ja hyvä niin: 40 minuutin käsittelyn jälkeen jalat ovat pehmeät kuin vauvan peppu ja myös pysyvät sellaisina yli kuukauden päivät!

Suolaa keuhkoihin

Kylpylähoidoissa käydään erityisesti naapurimaasta Itävallasta ja Saksasta. Ei olekaan ihme, että hoitajat hallitsevat usein saksan englantia paremmin. Valtaosa  iäkkäämmistä asiakkaista tulee parantamaan vaivojaan useamman viikon ajaksi. Ja mikäs on ollessa, kun hoidoissa on mistä valita: elektronisia kylpyjä, mutahoitoja, magneettihoitoja...

Astmaatikoille ja allergikoille suositellaan suolahuonetta. Suolalla täytetyssä kylmässä huoneessa istutaan viltin alla lähes tunnin ajan hengittelemässä syvään. Joskus suolahuoneessa rentoudutaan niin, että hiljaisuuden katkaisee vain äänekäs kuorsaus.

– Suola tuodaan Kuolleestamerestä, ja se vaihdetaan puolen vuoden välein. Hoidolla ei voi poistaa allergiaa, mutta säännöllinen käynti helpottaa oireita. Ilma on täällä sataprosenttisen puhdasta, Danubius-kylpylähotellin lääkäri Viktor Marsalla kertoo.

Hoitoja

  • Polynesia-hoito 94 euroa, Spirit Hotel, Vadkert krt. 5, Sárvár.
  • Jalkahoito 15 euroa, kylpylä Hévíz, Ady Endre utca, Hévíz.

Budapestin kylpylöitä

  • Császár (Veli Bej), Árpád fejedelem útja 7.
  • Gellért, Kelenhegyi út 4.
  • Király, Fõ utca 84.
  • Rácz, Hadnagy utca 8–10.
  • Rudas, Döbrentei tér 9.
  • Széchenyi, Állatkerti krt. 11.

Lenkille Margitille

Unkarin-loman ei tarvitse olla pelkkää vedessä lillumista tai hoidoissa hillumista. Jalkapallon ja vesipallon lisäksi erityisesti lenkkeily on kielisukulaistemme mieleen. Budapestin maratonille osallistuu juoksijoita vuosittain yli 50 maasta, ja kaupungin lukuisissa puistoissa on hyvä harjoitella.

Ulkoilijoiden suosiossa on erityisesti Margitin saari, jossa Unkarin pääministerinkin on nähty lenkkeilevän turvamiestensä vartioimana. Saarta kiertävällä polulla on jonoa jo aamuseitsemältä, vaikka 5,3 kilometrin pituiselle radalle luulisi mahtuvan.

Saksalainen, kolme vuotta Budapestissa asunut Maylin Neuberg on myös tallaamassa Margitin tartan-päällysteistä reittiä koiransa kanssa.

– Tämä on lempijuoksupaikkani, koska täällä ei ole autoja. Välillä tosin juoksijoita on ruuhkaksi saakka, hän arvioi.

Ja totta kai myös Margit-saarella pääsee veteen, sillä saarella sijaitsee Palatinus-uimala.

Historia tutuksi

Jos kylpeminen kiinnostaa, mutta varpaiden kasteleminen ei, Budapestin kylpylöihin voi tutustua myös museossa.
 

Fürd"o Múzeum, Flórián tér 3-5. bussit 86, 106 tai 34. Avoinna klo 10–18. Maanantaisin suljettu.