Opaskirjat väittävät sitä Belgian viehättävimmäksi kaupungiksi. Pötyä! Lue loistovinkit päiväretkelle ravintoloita unohtamatta.

Opaskirjat väittävät sitä Belgian viehättävimmäksi kaupungiksi. Pötyä! Todellisuudessa se on viehättävin kaupunki koko Euroopassa. Viehkeimmät puolensa se näyttää kanavaristeilyllä. Kuudella eurolla pääsee nauttimaan veneretkestä kyttyräselkäisten siltojen ali, ohi murattien peittämien vanhojen rakennusten. Kierros kestää puolisen tuntia.

Aamupäivä jatkuu kävelyretkellä Marktille , tyypilliselle belgialaisen kaupungin historialliselle aukiolle. Sen pohjoisreunalla on alkuperäisessä kunnossa olevia porraspäätyisiä kiltataloja keskiajalta. Eteläreunaa hallitsevat tiilinen kauppahalli ja 83 metriä korkea kellotorni. Jos jaksaa kiivetä kaikki 366 porrasta, pääsee katsomaan kaupunkia lintuperspektiivistä.

Vain kivenheiton päässä Marktilta on Burg , Raatihuoneen edustan aukio. Paljon on aikojen kuluessa purettu, mutta korskea kaupungintalo, Stadhuis, seisoo yhä paikallaan. Se on Belgian komeimpia ja vanhimpia. Kaupungintalon vieressä on Brugse Vrijen palatsi, jonka suojissa on kaupungin matkailuneuvonta.

Marktilta lähtevällä Steenstraatilla on vieri vieressä putiikkeja, mutta shoppailu ei oikein tunnu järkevältä historiaa tihkuvassa Bruggessa. Sen sijaan flaamilaisen taiteen kokoelmat ovat tutustumisen arvoiset. Groenige Museum voi ylpeillä kahden Bruggessa asuneen suuren flaamilaistaitelijan Jan van Eyckin ja Hans Memlingin töillä. Groenige Museumilta on syytä jatkaa Onze Lieve Vrow -kirkkoon. Sen suojissa on kahden merkkihenkilön, Kaarle Rohkean ja Burgundin Marian, hautapaikka. Michelangelon veistos Neitsyt ja lapsi löytyy myös pyhätöstä. Lähellä sijaitsee Pyhän Salvatorin katedraali, joka on Bruggen vanhin kirkko.

Päivä Bruggessa jää vajaaksi, ellei pistäydy Begijnhofin luostarin alueella. Pienen kaarisillan takana siirrytään maailmaan, jossa aika on pysähtynyt. Hyvä päätös kaupunkikierrokselle on jatkaa Minnewaterille, Rakkauden järvelle, jossa uiskentelevat Bruggen symbolit, valkoiset joutsenet.

Kun nälkä yllättää

Vanhakaupungin kadunvarret ovat täynnä ravintoloita. Belgialaiset ovat ikuisia nautiskelijoita. Katukahviloissa maleksiminen, simpukoiden syönti ja oluen hörppiminen ovat nautinto, jota täydentää ohikulkijoiden seuraaminen. Ravintoterroristit eivät ole vielä eksyneet Belgiaan, sillä annokset ovat isoja ja melkoisia kolesterolipommeja. Ranskanperunatkin ovat rapeampia kuin muualla. Tunnetuin ruoka on waterzooi, paikallinen pyttipannu. Jälkiruoan tulee olla äkkimakeaa, ja vohvelit ovat suosiossa. Belgialainen suklaa on aina varma valinta.

Teksti: Hannu Tuominen

Kuva: Tourism Brugge

Lue lisää matkaopas-lehdestä 5/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.