Noin 28 kilometrin mittainen Broadway alkaa Manhattanin eteläkärjestä Batteryn puistosta. Tämän kolkan ovat vallanneet kiireiset bisnesmiehet ja -naiset. Matkailijan ei onneksi tarvitse rynniä eteenpäin. Sen sijaan kannattaa ihailla historian ja nykypäivän tasapainoista rinnakkaiseloa Wall Streetin ja Broadwayn yhtymäkohdassa, jossa kohoaa kirkko Trinity Church.

Broadway kulkee Chinatownin ohi ja liittyy SoHon kaupunginosaan. SoHo oli New Yorkin keskus 1800-luvulla, mutta silloin trendikkäiden putiikkien ja ravintoloiden tilalla toimi bordelleja ja kasinoita.

Union Squarella istuskelen aukion portaikolla ja ihailen breaktanssijoiden esitystä. Muutaman metrin päässä valkoiseen asuun pukeutunut parrakas mies julistaa Jeesuksen sanomaa. Toisella puolen on käynnissä neljän ihmisen järjestämä mielenosoitus Irakin tilannetta vastaan. Hymyilen itsekseni. Tuskinpa kovinkaan monessa paikassa maailmassa voi nähdä näin monta täysin erilaista asiaa yhtä aikaa.

Matkani jatkuu kohti Times Squarea. Kun matkailija sanoo haluavansa nähdä Broadwayn, hän luultavammin viittaa tähän alueeseen 42.kadun ja Broadwayn kulmassa. Suurin osa teattereista sijaitsee kuitenkin 41.kadun ja 53.kadun välillä sekä 6. ja 9.avenuen välillä.

Central Park hämmästyttää aina. Pilvenpiirtäjät näyttävät muodostavan sen ympärille seinät, joiden keskelle puisto jää kuin sisäpihaksi. Sulassa sovussa rullaluistelijat, pyöräilijät, lenkkeilijät ja rattaita vetävät hevoset kiitävät pitkin Keskuspuiston katuja. Perheitä on piknikillä, ja rakastuneet parit pussaavat ujosti.

Yhdysvaltojen arvostetuimpiin kuuluvan yliopiston Columbia Universityn pääkampus sijaitsee Broadwayn varrella 116.kadun kohdalla. Yliopistolta on vain kivenheitto 125.kadulle. Tämä on se kohta, johon useimmat Manhattanin kartat katkaistaan ja josta alkaa Harlem. Kaupunkia on vaikea tunnistaa samaksi, jota se oli vielä Central Parkin tienoilla. Tänne harvempi New Yorkin kävijä eksyy, vaikka tänne jokaisen pitäisi tulla, jotta käsitys metropolista olisi todellisempi.

Teksti: Kati Ala-Ilomäki

Kuva: Jess Greenberg

Ruokaa ja juomaa Broadwayn varrella:

* Buffas Deli, 54 Prince Street. Oiva lounaspaikka, ruoat 4-14 euroa. Buffasissa Italia kohtaa perinteisen amerikkalaisen ruoan.

* Andrews Coffee Shop, 43rd Street. Mutkaton kahvila, jossa saa kookkaita aamiaisia ja maukkaita lounaita 4-14 eurolla.

* Easy Internet Café, 234 West 42nd Street. Maailman suurin internetkahvila on auki 24 tuntia vuorokaudessa.

* Jou Jou Café, 603W West & 168th Street. Loistava kahvila aivan Columbian yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan vieressä. Myös internetmahdollisuus.

Oivia ostospaikkoja:

* Century 21, 22 Cortlandt Street. Jättimäinen alennusmyyntitavaratalo. Loistava alusvaateosasto. Alakerran kodinosastolta löytää merkkipyyhkeitä muutaman dollarin hintaan.

* Daffys, 1775 Broadway & 57th Street. Tavaratalo, josta löytää alehintaisia merkkivaatteita naisille ja miehille.

* The Shops at Columbus Circle 10. Seitsemänkerroksinen ostoskeskus, jossa on myös alue jalkojen lepuutteluun.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.