Hotellit ovat Boliviassa edullisia. Mukava, vaatimaton kahden hengen huone maksoi 6-8 euroa. Lue parhaat vinkit omatoimimatkalle Boliviaan.

Olemme poikaystäväni Tari Oksasen kanssa saapuneet Etelä-Amerikan kierroksellamme Bolivian Copacabanaan. Paikka on unelias, vaikka väkeä tuntuukin riittävän. Copacabanasta matkamme jatkuu yli miljoonan asukkaan La Paziin. Tämä Bolivian hallinnollinen pääkaupunki on muodostunut laakson pohjalle ja reunoille kuin hornankattilaan. La Pazissa monet turistitoimistot houkuttelevat kylteillään: Selviä hengissä kuolemantieltä, El Camino de la Muertelta. Reitti laskeutuu La Cumbresta 4 600 metrin korkeudesta Coroicoon 1 750 metriin. Tien varrella on kymmeniä ristejä muistuttamassa onnettomuuksista. Vaihtoehto bussille on polkupyörä, ja me valitsemme sen. Pyöräsafari maksaa 24 euroa. Päivä on sateinen ja sumuinen, joten henkeäsalpaavat maisemat jäävät korkeimmissa kohdissa pilvien peittoon. Matka kestää viitisen tuntia, ja sen jälkeen ranteet ovat hellinä jarruttamisesta.

Matkamme jatkuu Rurrenabaqueen, josta järjestetään retkiä puuttomalle ruohotasangolle eli pampalle ja La Selva -sademetsään. Pampalle ajetaan mutaista tietä pitkin, ja automme jää jumiin kolme kertaa. Tien päässä vaihdamme moottoriveneeseen ja ajamme jokea pitkin leiripaikkaamme. Seuraavana päivänä näemme kilpikonnia ja lintuja, pyydystämme piraijoja raa'alla lihanpalalla, uimme joessa jokidelfiinit seuranamme ja tarjoilemme apinoille banaania. Yöllä sataa kaatamalla, ja aamulla löydämme leirin läheltä jaguaarin jälkiä.

Rurrenabaquesta matkaamme takaisin La Paziin ja sieltä Uyunin kuivuneelle suolajärvelle. Aikoinaan tämä yli 12 000 neliökilometrin alue oli veden peitossa, mutta vesi on haihtunut pois. Suola on kasaantunut järveen vuorilta valuneista mineraaleista, ja suolantuotanto onkin tärkeä elinkeino alueen asukkaille. Yövymme karussa hotellissa suolajärven rannalla. Huoneessamme ei ole lämmitystä - ulkona on pakkasta viitisen astetta. Matkamme Boliviassa päättyy Laguna Verdelle, Vihreälle järvelle, jonka kuparipitoisesta vedestä heijastuu tulivuori. Olemme Chilen rajalla, emmekä ehtineet nähdä kuin murto-osan Bolivian ihmeistä.

Annikan ja Tarin reissuvinkit:
1. Hotellit ovat Boliviassa edullisia. Mukava, vaatimaton kahden hengen huone maksoi 6-8 euroa.
2. Bussilla matkustaminen on halpaa, tosin ei kovin mukavaa. Esimerkiksi La Paz-Rurrenabaque-bussimatka maksoi noin 10 euroa ja kesti 18 tuntia.
3. Sademetsä-pampas-retkeen käytimme Eco-Jungle Tours -firmaa, 20 euroa/päivä/henkilö. Kaikki kuljetukset, opas ja ruoat kuuluivat hintaan.
4. Retken suolajärvelle varasimme Uyunista Colque Toursilta. Hintaan sisältyi ajoneuvo, opas, majoitus ja ruoat, hinta alle 70 euroa/henkilö.
5.Matkatoimistoja on vieri vieressä La Pazin keskustassa Sagárnaga-kadulla. Retkien taso ja hinnat vaihteelvat melkoisesti.

Teksti ja kuva: Annika Vartio

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 6/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.