Matkailusesonki Ranskan Baskimaalla on muuten jo ohi, mutta surffaajat kärkkyvät Atlantin syysmyrskyjä ja suuria aaltoja. Niinpä hinnat ovat pohjalukemissa ja tungos on tiessään.

Surffaamaan Baskimaalle? No ei.  Vaikka monen auton katolla näkyykin surffilautoja ja alan liikkeet ovat auki, niin laji on liian haasteellinen minulle. Nyt siis puhutaan oikeasta surffaamisesta, ei lainelautailusta ilman purjeita.

Bidart on muutaman kymmenen kilometrin päässä Biarritzista Espanjan suuntaan. Rajalle pääsee parissakymmenessä minuutissa. Bidart on Ranskan retkeni varsinainen päämäärä.  Olin vuokrannut mukavan huoneiston vajaan kilometrin päässä merestä. Yleensä käytän asunnonvuokraukseen Abritel-nettisivustoa, josta löytyy satojatuhansia vuokrattavia asuntoja. Tämä paikka löytyi ranskalaisen ystäväni avulla. Hän tinkasi hinnankin sopivaksi.

Sesonki on muun lomailun kannalta periaatteessa jo ohi, mutta surffaajat odottavat syysmyrskyjä ja suuria aaltoja. Sesongin ulkopuolella hinnat ovat sopivia jokaiselle lompakolle. Tinkiä kannattaa aina varsinkin majoituksesta.

Asunto on erinomaisesti varustettu.  Vain induktioliesi tuotti alussa vaikeuksia.  Olohuone, kaksi makuuhuonettta ja mukava sisäpiha. Suurin ongelma oli löytää oikeaan osoitteeseen. Navigaattorini teki nimittäin lopullisen lakon.  Ei ollut muuta konstia kuin tilata taksi ja ajaa vuokra-autolla mittariauton perässä viimeiset kilometrit. Taksin tilasi ystävällinen kukkakauppias.

Sovittu yhteyshenkilö toi avaimet ja sääti lämmöt sopivaksi.  Asunnossa on kaikki mahdolliset mukavuudet, mutta lakanat ja pyyhkeet olisi pitänyt tilata erikseen etukäteen.  No, parilla kymmenellä eurolla sekin järjestyi paikallisessa supermarketissa. Ruoan ostan valmiina edullisesta herkkukaupasta kilometrin päästä.  Ja tuoreen leivän oivallisesta leipomosta.

Kylässä on runsaasti ruokailupaikkoja ja kahviloita. Tähän aikaan vuodesta hotellihuoneet ovat alennuksessa. 40 eurolla mainostetaan huonetta yhdelle tai kahdelle.  Aamiainen  eli ranskalaisittain voi, mehu, pala patonkia ja hillo maksaisi 5 euroa lisää.

Parin kilometrin päässä olevasta naapurikylästä pääsee junalla vaikka Bordeauxiin. Espanjan suuntaan pääsee vasta maiden rajalta.  Jos käyttää Espanjaan mennessä maksullista moottoritietä, rajan ylitystä ei edes huomaa.  Pienempää tietä pääsee "oikealle" rajalle.  Mitään muodollisuuksia ei rajalla kuitenkaan ole.

Mielenkiintoisimmat kaupungit Espanjan puolella ovat San Sebastian ja Bilbao.  Myös härkäjuoksusta kuulu Pamplona on ulottuvilla.  Uuden navigaattorin avulla kaikki osoitteet löytyvät matkan jatkuessa leikiten.  Espanjan ihmeistä enemmän seuraavalla kerralla.

Au revoir  & hasta la vista!

Markku Helismaa

Matkaoppaan pitkäaikainen avustaja Markku Helismaa pitää lukemisesta, musiikista, ruoasta ja ylitse muiden matkustamisesta. Ei bongaa maita vaan matkakokemuksia. Lentämisen vaihtoehtoina kokeillut rahtilaivoja Kiinaan ja Chileen ja viimeksi junaa kuukauden Balkanilla. Jo ensimmäisellä laivareissulla slow travel eli hidas matkustaminen alkoi kiinnostaa tosissaan. Kaksi suosikkia ylitse muiden: Lappi Jäämeren rantojen ohella sekä Ranskan Välimeren kaupungit. Ei niinkään Nizza vaan alueet Provencen ja Pyrenneitten välissä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.