Andorra elää verovapaudesta. Ennen kaikkea halvoista savukkeista. En ole ennen nähnyt 30 kilometrin autojonoa mutkittelemassa serpentiiniteitä, puskuri puskurissa kiinni.

Andorra elää turisteista ja verovapaudesta. Ennen kaikkea halvoista savukkeista.  En ole ennen nähnyt 30 kilometrin autojonoa mutkittelemassa serpentiiniteitä. 

Piskuinen Andorra sijaitsee vajaan 200 kilometrin päässä pohjoiseen Barcelonasta.  Mielenkiintoisin reitti kulkee kuitenkin Ranskan kautta Pyrenneiden yli. Vajaan neljänsadan kilometrin matka Montpellieristä onnistuu viidessä tunnissa moottoriteitä pitkin. Matkalla on yksi pitkä maksullinen tunneli (kuvassa). Maisemat ovat huimia.  Alkutalvesta tiet voivat olla jäisiä, ja ranskalainen ei talvirenkaita pahemmin käytä.  Ainoa konsti olisivat lumiketjut, mutta mistä turisti ne voisi hankkia.

Alkutaipaleella on paljon mielenkiintoisia kaupunkeja. Perpignanista näkee jo Pyrenneet. Toulouse on varttuneille suomalaisille tuttu vaikkapa 1950-luvun tähtijalkapalloilija Aulis Rytkösestä. Varsinainen herkku on linnoitettu Carcassone.  Samanlainen turistipyydys kuin aiemmin mainitsemani Aigues Mortes tai Normandian St. Michelin vuorovesisaari.

Andorra elää turisteista ja verovapaudesta. Ennen kaikkea savukkeista.  Rasian saa vähän yli kahdella eurolla, kun Ranskassa aski maksaa melkein kolme kertaa enemmän. Ja sen huomaa, etenkin viikonloppuisin. En ole ennen nähnyt 30 kilometrin autojonoa mutkittelemassa serpentiiniteitä. Puskuri puskurissa kiinni.  Älä siis mene Andorraan lauantaina aamupäivällä tai ranskalaisten loma- ja pyhäpäivinä. Onneksi tulin autojonoa vastaan laskeutuessani Andorrasta kohti Ranskaa matkalla Atlantin rannalla sijaitsevaan Biarritziin.

Verovapaus, turismi ja sähköntuotanto ovat Andorran kivijalat.  Parin päivän kokemuksen perusteella lisäisin siihen vielä paikoitusteollisuuden. Maksuttoman parkkipaikan löytäminen on mahdotonta kääpiövaltion pääkaupungissa, Andorra la Vellassa.
Asukkkaita on maassa hieman yli 80 000 ja lisänä vierastyöläiset, joita on 30000. Kiivain hyörinä on talvikuukausina hiihtorinteissä, marraskuusta huhtikuun loppuun. Korkein huippu on vajaat kolme kilometriä.

Tukkoisinta liikenne on Ranskan ja Espanjan rajalla, jos matkustaa alakautta eli Välimeren rantatietä. Raja siellä muistuttaa Torniota ja Haaparantaa 1960-luvun alussa. Aina jokin tuote on halvempaa Ranskassa tai Espanjassa. 
Kaupat houkuttelevat puoli-ilmaisilla aterioilla, ja Andorran rajaa lähestyttäessä tarjoukset paranevat metri metriltä. Aterian saa ostoskeskuksista parilla eurolla. Olen tuota alareittiäkin kokeillut muutaman kerran, mutta Pyrenneet vievät voiton.

Andorra ei kuulu Euroopan unioniin, mutta valuutta on euro. Virallinen kieli on katalaani, mutta espanjaa, portugalia ja ranskaa puhutaan englannin lisäksi.
Bensa on halpaa ja hotellit ennen hiihtosesonkia kohtuullisen hintaisia. Ehkä se johtuu allergioista, mutta tuntuu siltä, etteivät hajuvedet enää kiinnosta turisteja entiseen tapaan. Niitä Andorrasta ennen hamstrattiin.
Elektroniikka tuntuu edulliselta, mutta hinnat vaihtelevat kaupasta toiseen. Ei kannata innostua muutaman euron takia. Matkailijan perustyökalu, Sveitsin armeijan linkkuveitsen juhlamalli, maksaa toisessa kaupassa 60 euroa ja seuraavassa 90 euroa. CD-ja DVD-levyt ovat edullisia.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.