Languedoc-Roussilonin alue on Ranskan perinteistä viinialuetta. Viini ei enää virtaa kuin ennen, mutta Ranskan paras ilmasto kasvattaa kaiken rypäleistä kiiveihin.

Languedoc-Roussilonin alue on Ranskan vahvaa viinialuetta. Viini ei enää virtaa kuin ennen, mutta maan paras ilmasto kasvattaa kaiken rypäleistä kiiveihin.

Eteläisen Ranskan Montpellier sijaitsee lähellä Välimeren rantaa valtavan lahdenpoukaman yläpuolella. Täällä vallitsee Ranskan suotuisin ilmasto. Pyrenneet suojaavat Atlantin tuulilta ja tekevät Languedoc-Roussilonin alueesta ihanteellisen alueen viininviljelylle. Pöytäviini alkoi virrata täältä muualle maahan 1850-luvulla valmistunutta rautatietä pitkin.

Viininjuonti on kuitenkin vähentymässä ja uusia kilpailijoita on tullut markkinoille ympäri maailmaa. Montpellierin alue yrittääkin nostaa viinin laatua Languedocissa ja keskittyy yhä enemmän muihin maataloustuotteisiin – muun muassa parsaan, kiiviin ja mansikoihin.

Montpellier on yksi Euroopan vanhimmista yliopistokaupungeista.  Lääketieteellinen tiedekunta perustettiin jo 1300-luvulla. Syksystä kevääseen opiskelijoita on ympäri maailmaa kymmenin tuhansin. Museot eivät ole järin kaksisia, mutta muuta nähtävää on yllin kyllin. Aiemmin mainitsemani kulttuuri- ja kongressikeskus Corumin ja Ranskan vanhimman kasvitieteellisen puutarhan lisäksi muun muassa Odysseum, joka tarjoaa aktiviteetteja, ostospaikkoja ja ravintoloita ultramodernissa ympäristössä.  Sinisellä ja keltaisella raitiovaunulla voi kiertää kaupunkia ja hankkia yleiskuvan myös esikaupungeista.

Pariisista pääsee Montpellieriin nopealla TGV-junalla 3,5 tunnissa.  Asemalta voi matkata myös Provenceen ja vaikkapa Lyoniin asti. Lento Pariisin kautta Montpellieriin on kallis, mutta Marseilleen pääsee noin kolmanneksen halvemmalla. Edestakainen lentolippu Suomesta noin 200 euroa.

Montpellieristä etelään sijaitsee "Kuolleet vedet" eli Aigues Mortes. Nimestään huolimatta se on viehättävä linnoitettu kaupunki.  Se on samanlainen turistipyydys (positiivisessa mielessä) kuin esimerkiksi Carcassone.  Camarguesin laidalla sijaitseva 6 000 asukkaan Aigues Mortes on nimittäin varsinainen namu. Bussilla pääsee sinne Montpellieristä puolessa tunnissa, ja samalla saa kuvan rannan pikkukylistä.
Aiguesin ympäristöön tehdään kanaaliretkiä. Lähistöltä, kun ajaa rantaa pitkin Espanjan suuntaan, löytyy lisää viehättäviä pikkukaupunkeja. Niitä ovat vaikkapa Sète ja Cap d´Agde. Jälkimmäinen on kuulu nudistirannoistaan. Golfkenttiä on enemmän kuin runsaasti. Hinta noin 35 euroa kierros edullisimmillaan virallisen golfkauden ulkopuolella syyskuun puolivälin jälkeen.

Espanjan suunnassa isoimmat kaupungit ovat Beziers, Narbonne ja Perpignan. Tällä kertaa en valitse alatietä, vaan huristelen Andorraan Pyrenneiden halki. Tämä minivaltio on kuin Haaparanta 1960-luvulla.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.