Intian vaurain ja maailman toiseksi suurin kaupunki läkähdyttää ja lyö ällikällä. Sieltä voit löytää vaikkapa neljän hengen kerrostalon ja maailman kauneimpiin kuuluvan rautatieaseman.

Intian rikkain ja maailman toiseksi suurin kaupunki läkähdyttää ja lyö ällikällä. Sieltä voit löytää vaikkapa neljän hengen kerrostalon ja maailman kauneimpiin kuuluvan rautatieaseman.

Otsikko on pöllitty suoraan Seppo Ahdin eli pakinoitsija Bisquitin ja Jukka Virtasen mainiosta Intia-kirjasta. Aloitin Intian retkeni Mumbaista - ennen vanhaan se oli vielä Bombay. Paikalla on vahva siirtomaa- (lue: riistomaa) tausta.
Bombay on luultavasti maailman toiseksi suurin kaupunki. Asukkaita on eri tietolähteiden mukaan 12--25 miljoonaa. Oikea luku lienee 15 miljoonaa.

Ainoastaan yksi tuttuni tiesi Mumbaista jotakin. Hän oli vaimonsa kanssa ollut siellä pahimpaan monsuuniaikaan kesäkuussa. Vettä tuli kuulemma litra per neliösentti tuntitolkulla 24 tuntia vuorokaudessa. Sadekausi on rankimmillaan kesä-heinäkuussa. Snorkkeli ja räpylät siis mukaan Suomen kesäkuukausina. Mumbai on alun perin seitsemän saaren kaupunki. Saaria on yhdistetty toisiinsa, ja seuraukset ovat monsuuniaikana pahat. Sama virhe on tehty Jakartassa, Singaporessa ja Bangkokissa.

Mumbailla on erinomainen satama ja hienot kalavedet. Se on Intian vaurain kaupunki. Maamerkit ovat valtaosin brittiläiseltä hallintokaudelta: Gateway to India, joka tehtiin kuningas Yrjö V:n vierailun kunniaksi, Walesin prinssin museo, jolla on nykyisin erittäin monimutkainen nimi, sekä yksi maailman upeimmista rautatieasemista (kuvassa).

Vanha rautatieasema toimii nykyisin hallintorakennuksena. Junat lähtevät vastapäätä vanhaa asemaa. Kadun ylittäminen oikealle asemalle on kuin saisi lotossa viisi oikein ja molemmat lisänumerot. Liikenne tuntuu alussa kaoottiselta kuin Napolissa tai Turussa. Mutta kaikkeen tottuu. Lehmään osuminen maksaa maltaita. Saman verran on ihmisen kaatopalkkio. Lehmä haudataan arvokkaasti, jalankulkijan hautaamisesta ei ole tietoa. 

Neljäs mielenkiintoinen paikka on pikku vuori, josta näkee Mumbain koko modernin osan ja hiekkarannat. Unohda silti ne rannat ja ui oman hotellisi altaassa. Erikoisin talo on korkea neljän hengen kerrostalo. Siis kerrostalo neljälle ihmiselle. Palvelijoita eli henkilökuntaa on 500. Luit oikein. Omistaja on yksi maailman rikkaimmista liikemiehistä ja hyvin salaperäinen ja tarkoin vartioitu.

Minulla oli ilo asua yhdessä maailman parhaista hotelleista. Taj Mahal Mumbai Palace (kuvassa alla) on uskomaton majatalo, alun perin vuodelta 1903. Varakas intialainen liikemies ei tuolloin päässyt brittien hallinnoimiin hotelleihin, joten hän pani sata kertaa paremmaksi. Hotelli henkii menneen maailman loistoa. Se sijaitsee vastapäätä Intian porttia meren rannassa. Kallis kuin peeveli, mutta jokaisen kulutetun rupian arvoinen.

Ruoka on satumaista. Vaikkei paikassa yöpyisikään, ainakin kannattaa syödä aamainen tai lounas Sea View -ravintolassa. Se ei tule kalliiksi. Hotellissa on paljon mielenkiintoisia liikkeitä. Rahvaan respasta pääsee suoraan erinomaiseen ja edulliseen paitakauppaan. Leipomosta saa iltapalaa merkonomihinnoin.

Kävelin yhtenä päivänä viisi tuntia ja olin valmis petiin umpiväsyneenä. Silloin tällöin pakenin ilmastoituun luksuskauppaan. Kotipesälle menin mittariautolla.  Mustakeltaiset taksit ovat äärimmäisen halpoja.  Siniset ovat ilmastoituja ja melkein yhtä edullisia.

Markku Helismaa

Matkaoppaan pitkäaikainen avustaja Markku Helismaa pitää lukemisesta, musiikista, ruoasta ja ylitse muiden matkustamisesta. Ei bongaa maita vaan matkakokemuksia. Lentämisen vaihtoehtoina kokeillut rahtilaivoja Kiinaan ja Chileen ja viimeksi junaa kuukauden Balkanilla. Jo ensimmäisellä laivareissulla slow travel eli hidas matkustaminen alkoi kiinnostaa tosissaan. Kaksi suosikkia ylitse muiden: Lappi Jäämeren rantojen ohella sekä Ranskan Välimeren kaupungit. Ei niinkään Nizza vaan alueet Provencen ja Pyrenneitten välissä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.