Safari Kenian Masai Maran luonnonpuistossa on monen unelma. Petri Kosonen näki safarin kaikki suuruudet, paitsi naamioitumisen mestarin.

Safari Kenian Masai Maran luonnonpuistossa on monen unelma. Petri Kosonen näki safarin kaikki suuruudet, paitsi naamioitumisen mestarin.

Masai Mara on Kenian suurin ja tärkein luonnonpuisto. Savanni jatkuu Tansanian ­puolella valtavana Serengetin kansallispuistona. ­Yhdessä ne muodostavat 25 000 neliökilometrin kokoisen yhtenäisen luonnonpuiston, mutta laillinen rajan ylittäminen ei vielä onnistu. Tulevaisuudessa safaria voi ehkä jatkaa naapurimaahan. 

Savannit sijaitsevat noin 1 600 metrin korkeudessa merenpinnasta. Vaikka päivällä on lämmintä, savannin yöt ovat päiväntasaajallakin miellyttävän viileitä.

Big five – norsu, sarvikuono, puhveli, ­leijona ja leopardi – viisikko, jota metsästäjät ovat ­tavoitelleet aikojen alusta syöksyhampaiden, sarvien ja taljojen vuoksi, on nyt Keniassa rauhoitettu. Salametsästäjiä tulee paikallisten ­lisäksi naapurimaista, varsinkin Somaliasta.

Hämärämiehillä on järeät aseet, mutta niin on puiston vartijoillakin. Kuljettajamme Joe Mwauran ­mukaan ­heillä on myös lupa käyttää rynnäkkökiväärejään tarvittaessa.

Naamioitumisen mestari leopardi jää meiltä näkemättä. Leopardin jäljiltä löytyy tosin puista antilooppien ja muiden saaliseläinten jäänteitä.

Savannilla laiduntavat puhvelit tappavat ihmi­siä aika ajoin. Sarvet ovat julman näköiset, ja niitä kunnioittaa leijonakin. Toinen arvaamaton otus on virtahepo, joka öisin nousee ­maalle syömään heinää. Sen ja veden väliin ei auta silloin eksyä.

Ihmiselle vaarallisin eläin Keniassa ei kuitenkaan ole suurpeto vaan malarialoista kantava hyttynen. Siltä ei ole turvassa kukaan, ei autossakaan, joten kannattaa suojautua varsinkin rannikolla.

Vaikka toukokuun pitäisi olla vuoden satei­sinta aikaa, moskiitot eivät häiritse meitä savan­nilla. Sateet tulevat tällä kertaa myöhään. Sen sijaan nairobilaisessa neljän tähden hotellissa hyttysiä riittää. Nairobi ei kuitenkaan ole varsinaista malaria-aluetta.

Lähes kaikki savannilla elävät masait ovat jossain elämänsä vaiheessa sairastaneet mala­rian. Surullista on, että tauti tappaa vieläkin paljon alle kouluikäisiä lapsia.

Teksti Petri Kosonen, kuva www.magicalkenya.com

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.