Rento rantakaupunki Ranskan Baskimaassa houkuttelee lomailijoita, surffaajia ja elokuvatähtiä.

– Olen syntynyt Biarritzissa, elänyt täällä koko elämäni, ja Biarritzissa aion myös kuolla! täräyttää surffiopettaja Marc Plumcoq heti alkuun.

Olen ilmoittautunut paikallisen surffikoulun peruskurssille. Puolentoista tunnin aikana kuivaharjoittelemme ensin rannalla ja valloitamme sitten aallot opettajan johdolla.

Ja näissä tyrskyissä riittää haastetta: Ranskan baskialueella lähellä Espanjan rajaa sijatseva Biarritz ylpeilee Euroopan parhailla aallokoilla. Hiekkarannat ovat samettisen pehmeitä eikä surffaajien tarvitse pelätä teräviä koralleja, sillä merenpohja on mukavan tasainen. Ei ihme, että lainelautailun keksineet amerikkalaiset suuntaavat lomillaan Biskajanlahden syleilyyn. Muun muassa näyttelijä Cameron Diaz on tullut tyttöporukalla Biarritziin surffaamaan jo vuosia.

Opettajamme tavoin paikalliset rakastavat kaunista kotikaupunkiaan ja esittelevät matkailijoille auliisti sen aarteita. Atlantin rannoilla varttuneet tuntevat aallot kuin kotikulmansa, sillä surffisesonki kestää täällä maaliskuun lopusta marraskuun alkuun.

Kuuden hengen ryhmämme puetaan märkäpukuihin. Nyt on aika uhmata merta.

– Pidä polvet rentoina ja katse rannassa, opettaja huikkaa perään.

Makaan surffilaudan päällä ja kauhon eteenpäin. Lihaksia alkaa pakottaa ja sopivan aallon tullen pitäisi vielä jaksaa ponnistaa seisomaan. Tämä on fyysistä hommaa!

Aloittelijat pulahtelevat tuon tuosta mereen mutta kokevat myös ohikiitäviä onnistumisen hetkiä. Suu ja sieraimet täyttyvät suolavedestä, mutta kokemus on verraton.

Sortseja ja Chanelia

Jos vesiurheilu ei kiinnosta, Biarritzissa on paljon muutakin kuin surffilautoja ja aalloista villiintyneitä sportti-intoilijoita.  Kaupungin välitön ja rento tunnelma hokuttelee paikalle vuosittain kymmeniä tuhansia turisteja.

Siinä missä Côte d’Azurin rantakohteissa Välimerellä laittaudutaan viimeisen päälle, Atlantin puolella istutaan ravintoloissa varvassandaaleissa ja sortseissa. Rantakassi kulkee monella kainalossa ja aurinkolasit roikkuvat t-paitojen syvään uurretuissa kaula-aukoissa. Mutta on kaupungissa huippumuotiakin: Coco Chanel avasi ensimmäisen putiikkinsa Biarritziin jo vuonna 1915 ja Karl Lagerfeld asettui myöhemmin
samoille kulmille.

Biarritz on alkanut houkutella paikalle muitakin kuin surffaukseen hurahtaneita tähtiä. Boheemit pariskunnat Johnny Depp ja Vanessa Paradis sekä Monica Bellucci ja Vincent Cassell ovat tiettävästi hankkineet rantakaupungista omat kesähuvilansa. Vuosikymmenten hiljaiselon jälkeen kaupungista on tullut Euroopan ykköskohteita.

Mereneläviä lautaselle

Siniset, valkoiset ja punaiset hortensiat kukkivat teiden varsilla. Ne toistavat maan lipun, Trikolorin, värejä. Kaupungin katukyltit ovat sekä ranskaksi että baskiksi. Baski-identiteetti ei ole kuitenkaan yhtä voimakas kuin Espanjan puolella.

Vuonna 1901 perustetun Biarritzin kasinon terassi täyttyy jo lounasaikaan. Tilaan karahvin sangriaa 15 eurolla ja katselen auringonpalvojia, jotka loikoilevat kirjan kanssa rannalla. Vaikka rantahietikko levittäytyy kuuden kilometrin matkalle, ranskalaiset ovat painautuneet aivan toistensa kylkiin kiinni. Ennen siestaa pistäydyn vielä kuuden euron pitsalla ja ostan jälkiruuaksi käsintehtyjä suklaakonvehteja, vaikka ne sulavatkin matkalla hotelliin.

Olemme vuokranneet huoneiston Eugenie Mer & Golf -hotellista. Vajaan viikon lomalla hotellin uima-allas tulee tutuksi, sillä meillä on onnea: Biarritzissa ripottelee peräti 177 päivänä vuodessa, mutta aurinko porottaa koko loman ajan pilvettömältä taivaalta.
Illat kuluvat toinen toistaan kodikkaimmissa ravintoloissa. Biarritzissa kannattaa maistella mereneläviä, hummereita, ostereita ja rapuja, sillä ne ovat aina tuoreita ja hintataso on edullinen.

  • Plumsin surffikoulu, 9 Rue Gardères. Peruskurssi maksaa 35 euroa.
  • Eugenie Mer & Golf -hotelli, 54-56 Rue de Madrid. 3–5 hengen avokeittiöllä ja pienellä terassilla varustettu huoneisto maksaa 150 € /vrk.

Hyvä tietää

  • Biarritziin pääsee muun muassa Finnairilla Pariisin kautta. Hinnat  alkaen 495 € (lähde: vertaa.fi)
  • Hyvät urheilumahdollisuudet. Suosikkilajeja ovat surffaus, golf ja rugby.
  • Palveluiden, ravintoloiden ja hotellien hintataso on Suomea edullisempi mutta kalliimpi kuin esimerkiksi Espanjassa. 
  • Junalla tai bussilla matkaa voi jatkaa Espanjan baskikaupunkeihin San Sebastianiin ja Bilbaoon.
  • Auton vuokraus maksaa noin 90 euroa vuorokaudessa.