Bhutanissa kohtaa huikeita maisemia, valtion vaalimaa kulttuuria, kiireettömyyttä - ja harvoin muita matkailijoita.

Bhutan sijaitsee Himalajan vuoristossa Tiibetin ja Intian välissä. Maan ainoa lentokenttä sijaitsee Paron kaupungissa. Kentällä minulta kysytään, onko mukanani tupakkaa tai kameraa. Kameran myönnän, tupakkaa en. Tupakointi on julkisilla paikoilla kielletty, eikä tupakkaa saa myöskään myydä maassa. Rikkomuksista saa tuntuvat sakot.

Rajoitettua matkailua

Bhutan on maailman eristyneimpiä valtioita. Vuonna 2006 sinne pääsi vain runsaat 17 000 matkailijaa. Jokainen vieras maksaa oleskelustaan kiinteän vuorokausihinnan, joka sisältää majoituksen, ruokailut, paikallisoppaan palvelut, auton kuljettajineen ja vierailukohteiden mahdolliset pääsymaksut.

Tiikerin pesässä

Luonnonnäkymät ovat Bhutanissa todella huikeat, sillä yli seitsemään kilometriin kohoavat vuoret kehystävät maisemaa lähes kaikkialla. Laaksoja halkovat kirkasvetiset joet. Näitä maisemia en väsy ihastelemaan. Rakennuksista upeimpia ovat dzongit eli luostarilinnoitukset, jotka yhä toimivat hallinnollisina ja uskonnollisina keskuksina. Maan tunnetuin nähtävyys on Taktshangin erakkoluostari eli Tiikerin pesä. Se on rakennettu jyrkälle kallionkielekkeelle, josta on noin 900 metrin pystysuora pudotus alas vuorenrinnettä. Luostariin matkailijat eivät pääse, mutta komeaa rakennusta ja paikkaa voi ihailla noin 3 000 metrin korkeudessa sijaitsevalta näköalatasanteelta.

Bhutanin oppi

Bhutan on antoisa maa sille, joka haluaa kokea jotain alkuperäistä. Koko matkani aikana en aisti missään kiirettä tai stressiä. Tuntuu kuin jokainen olisi löytänyt paikkansa elämässä ja täyttäisi tätä tehtävää rauhallisin ja iloisin mielin, vaikka aineelliset edellytykset usein ovat melko vaatimattomat. Iloisuus ja ystävällisyys ovatkin päällimmäisiä muistoja bhutanilaisista.

Bhutanin plussat:

+ Todella alkuperäistä kulttuuria.

+ Vähän matkailijoita.

+ Turvallinen.

ja miinukset:

- Ruokaelämyksiä ei ole tarjolla.

- Tiet huonokuntoisia.

- Ilman opasta ei voi liikkua.

Teksti: Eija Helanen Kuva: All Over Press

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2009

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.