Kirjailijat Antonio Hill ja Alicia Giménez Bartlett kertovat, mitkä ovat Katalonian pääkaupungin synkät kujat ja valoisat kulmat.

Antonion & Héctorin kuumat kadut

1. Ranta-alue La Barceloneta
Komisario Héctor Salgado on päähenkilö Antonio Hillin dekkarissa Kuolleiden lelujen kesä.  Héctor on jäänyt eronsa jälkeen majailemaan vuokrahuoneistoon Barcelonan rannan tuntumaan. "Halusin hänen asuvan paikassa, josta hän pääsee kävelemään ympäri kaupunkia", Antonio kertoo. Vaikka kerrostalot sijaitsevat hiekkarannan ja lukuisten merenrantaravintoloiden keskellä, asunnot ovat Barcelonan keskustakämppiä edullisempia.

 2. Shoppailukatu Portal de l’Àngel
Barcelonan keskustassa sijaitseva kävelykatu Portal de l’Àngel on tehoshoppailijan paratiisi. Antonio ei itse siellä viihdy mutta ymmärtää kadun turistiarvon. Alueella kannattaa pitää hermot kurissa, sillä siellä on viikoittain mielenosoituksia, jotka voivat katkaista kulkuväyliä.

3. Goottikortteli Barrí Gòtic
Barcelona on tunnettu goottilaisesta arkkitehtuuristaan, ja tummanpuhuva alue alkaa Pla de la Seun aukiolla sijaitsevasta katedraalista. Vilkkaan turistikeskittymän vierestä pääsee pujahtamaan pimeille, kapeille ja viileille kujille. Labyrinttimaisen alueen varrelle on siroteltu lukuisia pieniä, persoonallisia putiikkeja. 

4. Aavemainen Carrer de la Mercè
Kirjan pahiksen, prostituutioon sotkeutuneen tohtori Omarin vastaanotto sijaitsee tämän kaltaisessa paikassa. Kapeilla kujilla naapurit näkevät esteettä muihin asuntoihin ja voivat lähes kätellä toisiaan parvekkeiltaan. Iltaisin tunnelma muuttuu pelottavaksi ja jopa uhkaavaksi. 

5.Hienostolähiö Sarrià 
Sarriàn alue, jonka pääkatu on Major de Sarrià, on yläluokkaisten barcelonalaisten lähiö. Siellä ei pyöri turisteja, sillä alueella asutaan ja käydään yksityiskoulua, eikä yöelämää tai ostosputiikkeja ole. Rikosetsivä Héctorin ex-vaimo Ruth on varttunut tällaisella alueella.

 

Alician & Petran tapas-taivaat

1. Poblenou, Välimeren tuntumassa
Alicia Giménez Bartlettin
 dekkarisarjan päähenkilö Petra Delicado on muuttanut toisen avioeronsa jälkeen Barcelonan Poblenoun lähiöön omaan taloon, koska on halunnut rauhaa ja puutarhan. 

2. Aah, tapaksia: El Vaso de Oro
Komisario Petran yksi suosikkipaikoista on La Jarra de Oro lähellä poliisiasemaa ja todellisuudessa baari nimeltä El Vaso de Oro. Siellä ei ole pöytiä vaan iso tiski ja ihmiset syövät seisaaltaan. Paikka on tapastelijan taivas. "Kun tiskillä menee sekaisin, eikä tiedä, mitä ottaa, tarjoilija onneksi rohkaisee sanomalla vaikkapa: 'Makkarat ovat nyt mahtavia.' Oma suosikkini on Jabugon ilmakuivattu kinkku, jamón de Jabugo – se on suorastaan mys¬tistä", Alicia kertoo. Balboa, 6 

3. Etninen, rento Gràcia
Petran ex-mies Pepe pitää Efemérides-baaria marokkolaisen yhtiökumppaninsa kanssa. Baari on keksitty, mutta sen etnisiä esikuvia on Gràcian kaupunginosa täynnä: "Marokkolaisia, intialaisia, libanonilaisia... ja ruoka on halpaa. Kaupunginosassa asuu yhä vanhoja ihmisiä, jotka pitävät huolta kauniista taloistaan. He elävät rinta rinnan alakulttuurinuorten kanssa. Ilmapiiri on tosi rento, kannattaa käydä!" kehottaa Alicia. 

4. Vähemmän kaunis Raval
Petra menee Café Picadoriin jäljittämään Petra Delicado ja merkityt tytöt -kirjan raiskaajamiestä. Baaria ei ole olemassa, mutta se sijoittuisi Alician mukaan jonnekin Raval-kaupunginosan kujille. "Kun aikoinaan tulin Barcelonaan, nämä kadut olivat tosi vaarallisia. Siellä oli paljon vanhoja prostituoituja, ja näky oli aika karmaiseva. Nyt lähiö on siistiytynyt, mutta vieläkin siellä on baareja, joissa ei ole mitään kaunista tai erikoista." 

5. Mielikuvituksellinen semproniana
Ravintola esittäytyy myöhemmissä Petra Delicado -kirjoissa. "Vanhaan teollisuuskiinteistöön tehdyssä ravintolassa on käytetty mielikuvitusta. Kerran Barcelonassa järjestettiin eroottisen kirjallisuuden tapahtuma ja meidät oli kutsuttu Sempronianaan illalliselle. Lavalla kaksi ihmistä rakasteli, ja me söimme paellaa." Rosselló, 148 

6. Shoppailun El Born
Kaupunginosasta löytyy Alician mukaan kaikkea hauskaa: taidegallerioita ja vaateputiikkeja, ravintoloita, koruliikkeitä...  

7. Hienosti entisöity El Velódromo
Yksi Alician ravintolasuosikeista: hienosti entisöity miljöö, perinteinen espanjalainen keittiö ja asiakkaina kaikenlaisia ihmisiä synttäriporukoista liikemiehiin. Carrer de Muntaner, 213  

8. Oopperaan: Gran Teatre de Liceu
Kun Petra saa ensimmäiseltä ex-mieheltään kasan pesetoja, hän vie alaisensa, ylikonstaapeli Fermín Garzónin kuulemaan oopperaa Aida. La Rambla, 51

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.