Intiassa tuk-tukin kyytiin mahtuu tarvittaessa 12 ja kuski. Tiellä liikkuvat kaikki lehmistä leikkuupuimureihin. Kannattaa varautua hitaaseen matkantekoon.

Intiassa tuk-tukin kyytiin mahtuu tarvittaessa 12 matkustajaa ja kuski. Tiellä liikkuvat kaikki lehmistä leikkuupuimureihin. Kannattaa varautua hitaaseen matkantekoon.

Mumbaista Agraan ei ole oikotietä. Delhistä sinne pääsee bussilla tai pikkuautolla (kuski ajaa ja matkustaja pelkää). Junakin kulkee, mutta lippuja on vaikea saada, vaikka turisteilla on oma lippukiintiö. Paikalliset ostavat lippunsa viikkoja etukäteen.

On perjantai ja kello on kolme iltapäivällä. Ulospääsy Delhistä kestää melkein tunnin, ennen kuin liikenne alkaa hieman helpottua. Tiellä kulkee traktoreita peräkärryineen, seassa on hevos-, härkä- ja kamelivankkureita. Lisäksi on Thaimaasta tuttuja tuk-tukeja (kolmipyöräisiä), joihin normaalisti mahtuu kuskin lisäksi kaksi matkustajaa. Ennätys on kaksitoista matkustajaa.

Rikkana rokassa on busseja, leikkuupuimereita, moottoripyöriä, hälytysajoneuvoja. Lehmät märehtivät keskellä tietä ja tien reunalla. Riksat ja jalankulkijat tuovat oman mausteensa lievästi kaoottiseen liikenteeseen.

Tietullipaikkoja Mumbain ja Agran välillä on kolme, ja kerran maksetaan vero maakunnan rajan ylittämisestä. Onneksi on evästä ja vettä tarpeeksi. Neljästä tunnista tuleekin viisi, ja pimeällä vasta ralli vaan paranee. Traktorien peräkärryissä ei tietenkään ole valoja, ja yleinen tapa on ajaa keskellä tietä, jotta äkkinäinen puikkelehtiminen onnistuisi paremmin kaksikaistaisella tiellä.

Oberoi Amarvillas löytyy hieman sotkuisesta Agrasta puolen tunnin etsiskelyn jälkeen. Kastinmerkki otsaan ja kylmää sokeriruokomehua janoon. Upea "kotiintulo". Huone on kaikilla mahdollisilla mukavuuksilla ja parvekkeelta näkyy Taj Mahal.

Maailman seitsemästä ihmeestä on lähes sata erilaista listaa, mutta yleensä Taj Mahal ja Gizan pyramidit mahtuvat jokaisen listan kärkeen.
Olin ajatellut viipyä viisi yötä, mutta Agra on kaikessa tuplahintainen Mumbaihin tai Delhiin verrattuna.  En yhtään ihmettele budjettimatkaajia: aamulla Agraan ja illalla Delhiin.  Kaikki on Agrassa kallista jopa länsimaiseen hintatasoon verrattuna.

Unta ei tarvitse kylvyn jälkeen houkutella. Huomenna odottaa yksi toiveiden täyttymys: visiitti Taj Mahaliin!

Markku Helismaa

Intohimoinen matkaaja Markku Helismaa pitää kirjoista, musiikista ja ruoasta. Ei bongaa maita vaan matkakokemuksia. Lentämisen vaihtoehtoina kokeillut rahtilaivoja Kiinaan ja Chileen ja viimeksi junaa kuukauden Balkanilla. Jo ensimmäisellä laivareissulla slow travel eli hidas matkustaminen alkoi kiinnostaa tosissaan. Kaksi suosikkia ylitse muiden: Lappi Jäämeren rantojen ohella sekä Ranskan Välimeren kaupungit. Ei niinkään Nizza vaan alueet Provencen ja Pyrenneitten välissä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.