Itämeren kiertää kätevästi laivan ja auton kyydissä. Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon reitillä Viro-Latvia-Liettua-Puola-Saksa-Tanska-Ruotsi?

Tien päällä

Rajanylitys: Kaikki Itämeren ympärysvaltiot Venäjää lukuun ottamatta ovat nykyään EU-maita, eli vaikka tarkastuspisteet ovat yhä olemassa, ei rajatarkastuksia normaalitilanteissa ole. Maasta toiseen suhaa miltei huomaamatta.

Turvallisuus: Käytä maalaisjärkeä, valmistaudu reissuun hyvin ennakkoon ja tutustu liikennesääntöihin. Teillä on paljon raskasta liikennettä, ja siksi kannattaa suosia valoisaan aikaan ajamista ja rauhallista ajotyyliä. Pysäköi auto vartioidulle parkkialueelle.

Teiden kunto: Myös itäisellä Via Balticalla teiden kunto on nykyään hyvä. Yleensä isot tiet ovat paremmassa kunnossa kuin pienet, mutta toisaalta pienillä teillä liikenne on rauhallisempaa.

Tankkaus: Bensa-asemia löytyy pienistäkin kylistä. Baltiassa ja Puolassa bensa on jonkin verran halvempaa kuin Suomessa: toukokuussa lyijytön 95 maksoi Virossa 0,818, Liettuassa 0,967 ja Puolassa 0,929 euroa litralta.

Maksut: Pääosin teiden ja siltojen käyttö on Itämeren ympärysmaissa ilmaista. Puolassa joillain teillä kerätään moottoritiemaksuja ja Tanskassa sekä Ruotsissa siltamaksuja. Esimerkiksi Juutinrauman sillan ylitys Malmöstä Kööpenhaminaan maksaa noin 36 euroa. Tarkat hintatiedot löytyvät osoitteista www.oresundsbron.com.

Laivalla

Itämeren kiertoreissu on helpoin aloittaa autolautalla, jotta ei joudu kiertämään Perämerta tai koukkaamaan Venäjän kautta. Tarjolla myös valmiita Itämeren kiertomatkoja: katso esimerkiksi Nordic Ferry Centerin paketit.

Suomi–Ruotsi

Tallink Silja ja Viking Line liikennöivät välillä Helsinki-Tukholma ja Turku-Tukholma. Finnlink kulkee Naantalista Kapellskäriin.

Suomi–Viro

Tallink Silja, Viking Line ja Eckerö Line liikennöivät välillä Helsinki-Tallinna.

Suomi–Saksa

Finnlines kulkee Helsingistä Travemündeen ja Tallink Silja Helsingistä Rostockiin.

Autoliiton vertailun mukaan hinnat kesällä 2009 nelihenkiselle perheelle vaihtelivat seuraavasti:

- Tallinna noin 70–132 €
- Ruotsi noin 187–290 €
- Saksa noin 485–760 €.

Mitä tarvitaan mukaan?

Asiakirjat ja tunnukset: Koska matkustat EU-maissa, suomalainen ajokortti riittää. Ota lisäksi mukaan ajoneuvon rekisteröintitodistus, passi tai voimassa oleva henkilötodistus ja valtakirja, jos kuljettajan nimeä ei näy rekisteröintitodistuksessa auton omistajana tai haltijana. Viisumia ei tarvita, ellei aio poiketa Venäjälle kuuluvassa Kaliningradissa. Jos autosi rekisterikilvissä ei ole FIN-tunnusta, hanki erillinen FIN-tarra.

Vakuutukset: Ota mukaan vihreä kortti eli todiste liikennevakuutuksen voimassaolosta, jonka saat ilmaiseksi vakuutusyhtiöstä. Tarkista samalla kaskon eli vapaaehtoisen autovakuutuksen voimassaolo eri maissa: varkausvakuutuksessa on rajoituksia Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Kelalta saa pyydettäessä eurooppalaisen sairaanhoitokortin, joka takaa sairaudenhoidon EU-maissa. Lisäksi kannattaa ottaa matkavakuutus.

Kartta: Mitä tarkempi mittakaava, sen parempi. Isommilla teillä riittää 1:750 000, mutta jos aiot pikkuteille, valitse mittakaavaksi 1:250 000. Navigaattori on hyvä apu, mutta pelkästään sen varassa ei kannata lähteä reissuun. Karttoja voi ostaa esimerkiksi Autoliitosta ja kirjakaupoista. Muista tarkistaa, että kartta on mahdollisimman tuore ja ajan tasalla.

Hyödyllisiä linkkejä

Apua reittisuunnitelman tekoon

- Viranomaisyhteystyönä toteutettu Itämeren matkustajalaiva- ja autoliikenteen reitinsuunnittelupalvelu, www.ferry-routing.com.
- Michelin-reititysohjelma autoilijoille, www.viamichelin.com.

Ohjeita onnettomuustilanteisiin

Liikennevakuutuskeskuksen sivuille on kerätty ohjeita toimintaan liikenneonnettomuustilanteissa ulkomailla. www.liikennevakuutuskeskus.fi.

Tietoja ruuhkista ja tietöistä

- Saksa: www.verkehrsinformation.de
- Viro: www.mnt.ee
- Latvia:www.lad.lv

Asiantuntijana Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.