Agadirissa aurinkoisia päiviä on yli 300 vuodessa.

Loman Agadirissa voi viettää monella tavalla: golfaten, hotellin uima-altaalla loikoillen tai marokkolaisella ruoalla herkutellen. Huoneistohotellini Nejma sijaitsi keskustassa, ja lähistöllä oli kätevästi kauppa, pankki, taksiasema ja ravintoloita. Parvekkeelta avautui upea näkymä Atlantille, jonka rantaan käveli varttitunnissa. Vastapäisenä maamerkkinä oli moskeija, jonka rukouskutsut johdattivat paikalliseen arkeen.

Aukion anti virvoittaa

Paikalliselämä keskittyy Talborjtin kaupunginosaan. Todelliseksi löydöksi osoittautui Rue l'Entraide -kadun varrella sijaitseva aukio, jonka yhdessä kulmassa piti korusepän työpajaansa Abdellah Asfar . Hänen Diamant -liikkeensä on puoliksi berberimuseo.

Samalla aukiolla on kauppa, jossa myydään taidokkaasti käsintehtyjä babouche-sandaaleja, djellaba -kaapuja sekä sisustusesineitä. Sen vieressä on viihtyisä tajine -ravintola Howara. Kaupparivistön päättää tuoremehubaari.

Piipahdus medinaan

Perinteiseen tyyliin rakennettu medina eli muurien ympäröimä vanhakaupunki täytyi tietysti käydä katsastamassa. Se sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta lentokentän suuntaan, ja perille pääsee erikoisbussilla tai taksilla. Maksoin kyydistäni kymmenen euroa, ja siihen hintaan kuski odotti paikalla ilman aikarajoitusta.

Aavikolla kamelilla

Osa Marokon viehätystä on sen upea luonto. Yhden päivän aikana Agadirin hiekkarannoilta voi matkustaa vuoriston lumikentille ja Saharan autiomaahan. Upeita maisemia voi ihailla vaikkapa matkalla Essaouiraan, joka sijaitsee 175 kilometrin päässä Agadirista pohjoiseen. Reitti kulkee rannikkoa pitkin ja poikkeaa välillä sisämaahan, jossa kasvaa vain Agadirin lähialueilla lisääntymiskykyistä argana-puuta. Sen hedelmistä saadaan maailman kalleinta öljyä.

Marokko on monipuolinen

Marokon vahvuuksia ovat monipuolinen luonto ja kauniit maisemat sekä omaleimainen historia ja perinteet, sanoo Finnmatkojen palvelupäällikkö Kaisa Juvonen .

Hän suosittelee lyhyelläkin lomalla käymistä Agadirin ulkopuolella. Ykköspaikaksi hän nimeää Marrakechin , jossa pari päivää vierähtää kuin siivillä. Mukaan hän kehottaa ottamaan lämmintä vaatepartta aamuksi ja illaksi sekä ennen kaikkea avointa mieltä.

Teksti ja kuva: Anu Mannonen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.