Asunnottomien kierroksia Amsterdamissa järjestävä Ed de Boer on itsekin asunut sillan alla.
Asunnottomien kierroksia Amsterdamissa järjestävä Ed de Boer on itsekin asunut sillan alla.

Reilun tunnin kierroksella pääsee tutustumaan kodittoman arkeen Amsterdamin keskustassa.

Lippalakkipäinen Ed de Boer astelee levein askelin tapaamispaikallemme Amsterdamin Nieuwmarkt-torille.

– Oletteko valmiit näkemään kaupungin aidomman puolen?

Lähdetään liikkeelle. Olemme surullisenkuuluisalla punaisten lyhtyjen alueella, jossa bikiniasuiset prostituoidut keimailevat näyteikkunoissa. Brittimiesten polttariseurueet örveltävät edessämme. Kujilla seisoskelee nahkatakkisia pystykaulusäijiä, jotka hoitavat bordellien ja huumemyynnin rahavirtoja.

– Tunnen heidät kaikki, Ed sanoo ja nyökkää myös koppalakkiselle poliisille.

Ed ohjaa ryhmän kanavan laitaan, jossa joutsenet kuhertelevat mustassa vedessä. Ed selostaa, että Amsterdamissa on arviolta 1400 ihmistä ilman kotia. Heidät tunnistaa helpoiten kauppojen edustoilta myymässä Z-lehteä, josta he saavat pienen provision.

Suurin osa kodittomia avustavista järjestöistä on kuitenkin täällä, Amsterdamin vanhimmassa osassa punaisten lyhtyjen katveessa, ja siksi useimmat kodittomat pyörivät näillä kujilla ja kanaaleilla.

– Edes kodittoman ei tarvitse Amsterdamissa kaivaa ruokaa roskiksesta eikä kulkea ryysyissä. Jos niin tekee, se on omaa tyhmyyttä, koska apua saa, Ed toteaa.

Usko pelasti

Netissä Ed mainostaa olevansa asunnoton, mutta se paljastuu pieneksi huijaukseksi. Hän tunnustaa asuneensa jo kaksi vuotta vuokralla kaupungin tukemassa asunnossa. Hyvä hänelle.

Ed on kotoisin Karibialta, mutta kävi opiskelemassa Hollannissa. Myöhemmin hän eli vaimonsa kanssa Curacaolla ja työskenteli henkilöstöhallinnossa, mutta menetti sitten työpaikkansa.

Seuraavaksi hajosi avioliitto. Ed palasi Amsterdamiin ja alkoi käyttää huumeita. Lopulta hän asui siltojen alla. Kaikkiaan neljä vuotta.

– Olin niin väsynyt. Ensimmäiseksi aamulla ajattelin huumeita ja elin vain päivän kerrallaan. Siinä miettii vain selviytymistä.

Nyt Edin silmät ovat kirkkaat ja päihteet historiaa. Ed selvisi kristinuskon avulla, ja siksi pysähdymme nyt Winnerswayhyn, joka on kristittyjen tarjoama pistäytymispaikka alkoholisteille.

– Täällä kodittomat saavat joka lauantai ilmaista ruokaa.

Onnelliset asiakkaat

Näemme myös keskuksen, jossa kovien huumeiden käyttäjät voivat piikittää henkilökunnan valvonnassa ja juoda ilmaiset kahvit. Tällaisilla keinoilla Amsterdam on auttanut kodittomia. Toisten mielestä se on vain keskustan puhdistamista sekoilijoista.

Edin mielestä kaupungin johto voisi tehdä paljon enemmän, jos se todella haluaisi auttaa asunnottomia.

– Kaupungin pitäisi helpottaa asunnon saamista ja tukea vieroitushoitoja.

Ohitamme kanavatalon seinustaan nojailevia resutakkisia miehiä. He huutavat vielä peräämme, että oppaamme on hieno mies.

Edin puolitoistavuotisen opasuran asiakkaina on ollut polttariporukoita, firman virkistyspäivän viettäjiä, city-lomailijoita sekä perheitä, joiden vanhemmat haluavat opettaa lapsilleen turistimonumenttien sijaan todellisuutta.

– Yritän saada asiakkaat olemaan onnellisia siitä, mitä heillä on. Oli se sitten aviomies, poika tai auto. Asian arvon ymmärtää vasta, kun sen menettää. Minä jos kuka sen tiedän.

Miten mukaan?

Sovi kierros etukäteen opas Ed de Boerin kanssa  ed@daklozentour.nl.

Kierrokset ovat hollanniksi tai englanniksi.

Kierros maksaa 10 euroa henkilöltä tai 75 euroa ryhmä. Maksu käteisellä.

Kierros alkaa yleensä Nieuwmarktin torilta.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.