Kykladeilla vierailee vuosittain miljoonia ihmisiä. Saarihyppelyä harrastava löytää tuttujen kohteiden lomasta rauhallisia minisaaria.

Amorgós, Kykladien itäisessä kolkassa sijaitseva vuoristoinen saari lumoaa karuudellaan. Vastaanotto Katápolan satamassa on innokas: rivi majatalojen ja hotellien omistajia kalastelemassa turistisaalista. On vaivan väärti kulkea rivin ohi ja tingata, kun sopivan oloinen majoitus kohdalle sattuu. Listahinnat pyörivät noin 60 euron kieppeillä, mutta normaalihinta ystävällismielisen tinkauksen jälkeen on 25 euroa huoneelta - erittäin edullinen.

Luostarin viileydessä

Skootterin moottori vinkuu ylikierroksilla kaasuttaessamme kohti saaren pääkaupunkia Horaa. Ohitettuamme sen laskettelemme kohti saaren itärantaa ja kurvaamme bysanttilaisen Hozoviotissan luostarin parkkipaikalle. Luostari sijaitsee vuorenrinteellä kivisen polun päässä. Se on rakennettu tummanruskeaan vuorenseinämään, joka saa luostarin kalkitun pinnan hohtamaan valkoistakin valkoisempana. Paksujen kiviseinien sisällä on ihanan viileää. Munkit opastavat pienen kierroksen ja tarjoavat pikarillisen hunajalikööriä ja makeisia. Parasta on kuitenkin ikkunoista avautuva näköala: auringossa kimmeltävä syvän sininen ja silmänkantamattomiin jatkuva meri. Täällä olisi helppo uskoa maailman hyvyyteen.

Koufonísi hykerryttää

Koufonísi, pieni saari Náxoksen ja Amorgóksen välillä, on ympärysmitaltaan noin kymmenen kilometriä. Patikoimalla saa hyvän käsityksen saaren tarjonnasta. Sataman kupeessa sijaitsevan kylän hahmottaa kävellen varttitunnissa. Kävelykatua kuljeskellen matka voi jatkua kohti rantaa. Alhaalta löytyy pieni poukama ja sen rannalta huojuvia pikkupöytiä, joille sytytetyt kynttilät houkuttelevat ruokailijoita illan pimetessä. Kohti saaren kärkeä taivallettaessa meinaa usko loppua kivisessä maastossa, mutta lopulta eteen tulee lupausten täyttymys: upea luonnon muovaama merivesiallas. Pienelle saarelle mahtuu paljon.

Hyppää saarelta toiselle

* Saarihyppely eli laivamatkailu saarelta toiselle on Kykladeilla helppoa ja melko edullista. Kesällä 2005 liput maksoivat reitin mukaan 6,50-21 euroa, pika-aluksiin reilusti enemmän.
* Vilkkaimmin liikennöidyillä reiteillä lähtöjä on eri aikoihin ja usean varustamon tarjoamina. On kuitenkin suositeltavaa tarkistaa aikatulut ja ostaa liput etukäteen.
* Uudelle saarelle tullessa on paras piipahtaa matkatoimistoon tarkistamaan jatkoyhteydet.
* Pienillä saarilla voi liikkua kävellen tai skootterilla. Polkupyöriäkin vuokrataan. Suuremmilla saarilla liikennöivät myös paikallisbussit.

Teksti ja kuva: Niina With

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.