Kolme keski-ikäistä rekkakuskia, yhdet kainalosauvat, neljän tonnin budjetti ja huono englannin taito. Moni epäili road trip -matkaamme Amerikan halki etukäteen.

Kolme keski-ikäistä rekkakuskia, yhdet kainalosauvat, neljän tonnin budjetti ja huono englannin taito. Moni epäili road trip -matkaamme etukäteen.

10 makupalaa Autolla halki Amerikan -jutusta, Matkaopas 6/2010:

1. Rannikolta rannikolle kertyy matkaa suorinta tietä nelisentuhatta kilometriä. Rekat ajavat reitin kahden kuljettajan voimin jopa 50 tunnissa.

2. Polttoaine on Yhdysvalloissa noin puolet halvempaa kuin Suomessa. Silti joillekin huoltoasemille oli järjestetty jenkkityyliin jopa rukoustilaisuuksia bensan hinnan laskun puolesta.

3. Yleensä majapaikan löytää helposti ilman ennakkovarausta: teiden varsilla on runsaasti edullisia ja siistejä motelleja. Monissa on vieläpä kolikolla toimivat pyykinpesukoneet. Vain suosituimpien nähtävyyksien lähellä voi olla riski jäädä ilman yösijaa. Me saimme nukkua yhden yön navajo-intiaanimiehen ystävän olohuoneen lattialla noin aika korkealta tuntuvaa 80 euron korvausta vastaan.

4. Matkamme kesti kolme viikkoa. Ajoa oli 8 000 kilometriä ja matkabudjetti 4 000 euroa henkeä kohden sisältäen kaikki matkaan liittyvät kulut.

5. Pinnallisia tai eivät, jenkit tulevat helposti juttelemaan ventovieraille.

6. Esimerkiksi rekkakuskit kutsuivat meidät auliisti tutustumaan kulkuneuvoihinsa uteliaisuuttamme ihmettelemättä.

7. Rekkamerkeistä eniten tien päälle näkee Freightlinereitä, Yhdysvaltojen suosituinta rekkamerkkiä.

8. Yhdysvaltojen hintataso on hieman alhaisempi kuin Suomessa. Palvelujen hintaa nostavat juomarahat, noin 15 prosenttia laskun loppusummasta.

9. Vaikka kielitaito olisi ruosteista kansakoulutasoa, auton tai hotellihuoneen varaamista ei tarvitse pelätä. Asiakaspalvelijat ovat tottuneet saamaan selvää puheesta.

10. Etukäteen meitä huolestutti eniten kyynärsauvoja käyttävän, reumaa sairastavan matkakumppanimme selviäminen. Huoli oli turha. Lufthansan ja United Airlinesin lennoilla koko seurueemme sai kuninkaallisen kohtelun. Myös Empire State Buildingissä ja Vapaudenpatsaalla liikuntesteiset seurueineen ohjataan oikotietä jonojen ohi.

Riitta Airaksinen

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.