Timo Kauppinen seilasi kaksi ikimuistoista viikkoa Amazonilla. Matkaan mahtui sekä sademetsän runsautta että aurinkoloman letkeyttä.

Maailman mahtavimman joen vesi hyväilee ruskeana laivamme valkoista kylkeä. Yö saapuu viidakkoon, ja pimeän myötä sen äänet ja tuoksut voimistuvat. Alueella elää 250 nisäkäslajia, yli 3 000 kalalajia ja 1 800 lintulajia. Metsiä hakataan jatkuvasti, joten esimerkiksi Manauksesta Amazonille lähtevä löytää oikean viidakon vasta kolmen päivän lauttamatkan päästä.

Risteilyn puolivälissä, viikon reissaaminen jälkeen, saavuimme Manaukseen, jonka satama kuhisi kuin muurahaispesä. Ystäväni Louis odotti minua laiturilla. Hän oli lupautunut oppaakseni niinä kahtena päivänä, jotka aluksemme viipyisi kaupungissa. Suuntasimme ensimmäiseksi kauppahalliin, jossa Louis esitteli minulle sademetsästä poimittuja yrttejä. Amazonasin alue on ihmiskunnan apteekki: sieltä löytyy lääke joka vaivaan. Alueella kasvaa yli viidennes maailman kasvilajeista.

Manaus oli vuosina 1890-1920 maailman kumituotannon keskus. Tuon loiston ajan monumentti on Teatro Amazonas, huikea 681-paikkainen oopperatalo. Kävimme Louisin kanssa ihmettelemässä myös yhtä maailman erikoisimmista luonnonilmiöistä. Perun rajalta alkaen Amazonin pääuoma tunnetaan nimellä Rio Solimões, kunnes se yhtyy Rio Negroon lähellä Manausta. Kolumbian puolelta alkava Rio Negro virtaa mustana, Solimões kellanruskeana. Eri nopeuksilla virtaavien jokien erilämpöiset vedet kulkevat sekoittumatta rinnakkain noin kuuden kilometrin matkan.

Manauksen jälkeen laivamme kääntyi takaisinpäin. Seuraava kohteemme oli neljänsadan asukkaan intiaanikylä Boca de Valeira. Kyläläiset tulivat kanooteillaan tervehtimään laivaamme ja kauppasivat meille tekemiään puuveistoksia. Moni niitä ostikin, hinnat olivat laatuun nähden todella edullisia.

Otetaan Karibian valkoiset hiekkarannat, lisätään mukaan Tahitin turkoosit vedet, ihana kevätilma, kultaiset auringonlaskut sekä ystävälliset ihmiset, näin saamme Alter do Chãon. Se oli viimeinen pysähdyspaikkamme Amazonilla. Paratiisimaiset olot houkuttelivat meidät koko päiväksi rannalle.

Risteilyn plussat:

+ Kansainvälisistä aluksista Braemerilla on paras Amazon-reitti: kaksi päivää Manauksessa, Alter do Chãon hiekkarannat, Parintins ja Pirunsaari Ranskan Guayanan rannikolla.

+ Pääosin filippiiniläinen laivahenkilökunta oli ystävällistä ja huomaavaista.

+ Pienen kokonsa vuoksi Braemer voi seilata sinnekin, minne suuret alukset eivät pääse.

Miinukset:

- Kahvia ei tarjota ravintolassa lounaalla eikä ensimmäisessä ilalliskattauksessa.

- Pelastusveneet peittävät osan Lido-kannen ulkohyteistä.

- Sviiteissä ei ole kylpyammetta, vain suihku.

Teksti ja kuva: Timo Kauppinen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.