Makumatka Ranskan Alsaceen palkitsee viinin ystävän, sillä tarjolla on laatujuomaa ilman hienostelua ja usein vielä luomuna!

Alsacen viinitie kiemurtelee 170 kilometriä kylien, kaupunkien ja viinitarhojen lomassa. Värikkäät puuristikkotalot ovat kuin Grimmin saduista. Piippujen päällä kököttää isoa risukasaa muistuttavia haikaranpesiä. Talojen edustojen ja ikkunalautojen tekokukat ja pienoispatsaat kertovat asukkaiden rakkaudesta koristeluun. Rakennukset ovat hyvässä kunnossa, kadut roskattomia ja köynnösrivistöt viivasuoria.

Kylissä kapeat kujat johtavat viinitaloihin ja degustation-kyltit kutsuvat maistiaisiin. Ranskan ja Saksan rajaseudulla kun ollaan, ulkomaalaisiin on totuttu eikä yhteisen kielen puute aiheuta ongelmia. Ystävällisyydestään tunnetut Alsacen asukkaat puhuvat yleensä ranskan lisäksi ainakin saksaa ja jonkin verran englantia.

Herkkusuiden unelma

Kanavien halkoma Colmarin kaupunki sijaitsee viinitien puolivälissä. Kulinaristien toivekohteessa kahvilat, ravintolat ja herkkukaupat ovat toinen toistaan houkuttelevampia. Perinneherkut, savuliha, makkarat, hapankaali ja etanat, ovat raskasta syötävää, mutta moderniakin sapuskaa löytyy sushista alkaen. Ruoka on ranskalaista laatua, annokset saksalaisen isoja.

Kolmea alueen erikoisuutta kannattaa ainakin maistaa: manteleilla ja rusinoilla maustettua kugelhopf-kakkua, kermaista sipuli-pekonipizzaa eli flammekuechea ja münster-juustoa. Juuston kanssa on ehdottomasti otettava lasillinen mausteista gewürztraminer-viiniä.

Jos olet liikkeellä keväällä, törmäät takuulla parsaan. Alsacessa ollaan pakkomielteisen tarkkoja sen tuoreudesta. Emäntä ei kelpuuta kattilaansa tankoja, joiden poimimisesta on kulunut enemmän kuin muutama tunti. Siksi parsat haetaan usein viljelijältä, joka kokkaajan onneksi kuorii tangot valmiiksi. Niin, ja Alsacessa parsa on valkoista.

Ei tarvitse sylkeä

Viinitiloilla järjestettävä maistelu on mukavaa puuhaa. Yleensä maistettavaksi saa 5–7 viiniä, jotka omistaja esittelee. Hän pyörittelee juomaa lasissa, nuuhkaisee, siemaisee, purskuttaa ja sylkee lopuksi suullisen pois. Asiakkaan ei tarvitse sylkeä.
Lomakkeeseen raapustetaan, montako pulloa halutaan ostaa. Laatikkotolkulla viiniä ei tarvitse hankkia, vaan mukaan voi ostaa vaikka yhden puollon. Hinnat ovat selkeästi esillä. Halvimmillaan pullon saa viidellä eurolla, kahdeksalla eurolla irtoaa jo hyvää luomuviiniä, ja taivaalliseen makuluokkaan pääsee 14 eurolla.

”Luomu oli vasta alkua”

Lannalla täytetyn sarven hautaaminen maahan ja raekuurosta säikähtäneiden köynnösten rauhoittelu kamomillahauteella eivät kuulosta järkevältä puuhalta. Isältään viinitilan perinyt André Ostertag oli myös epäileväinen, mutta halusi silti kokeilla biodynaamista viljelyä. Hän viljeli yhtä palstaa biodynaamisesti, ja se kasvoi niin paljon paremmin kuin luomuviljelty palsta, ettei mies uskonut silmiään.

Ostertag aloitti biodynaamisen viljelyn 1997 ja on siitä lähtien noudattanut kuun ja muiden taivaankappaleiden liikkeisiin perustuvaa viljelykalenteria, lannoittanut maata kompostilla ja nokkosvedellä sekä vahvistanut köynnösten vastustuskykyä homeopaattisia lääkkeitä muistuttavilla ruiskutteilla.

– Kuulostaa hullulta, mutta toimii.

Ostertagin valkoviinit tuovat vuosi vuodelta vahvemmin esiin kasvupaikkansa erityispiirteitä. Se on biodynamiikassa tavoitekin, sillä menetelmässä uskotaan köynnöksen siirtyvän kypsyyden kautta ylimpään, viisauden, vaiheeseen. Köynnösten viisastuessa Ostertagista on tullut Alsacen tunnetuin ja arvostetuin biodynaamisen viinin tekijä.

Biodynaaminen viljely

  • Vanha luonnonmukaisen viljelyn suuntaus, jossa ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita.
  • Pohjautuu ajattelutapaan, jonka mukaan maa on elollinen olio, joka hoidettuna ravitsee ihmisiä ja eläimiä. Kasvien uskotaan sitovan itseensä ympäröivää elinvoimaa niin avaruudesta kuin maaperästäkin.
  • Kasvien vastustuskykyä lisätään luonnonaineksista uutetuilla ruiskutteilla.
  • Viljelyssä noudatetaan rytmiä, joka perustuu maan liikkeisiin, vuodenaikojen vaihteluun, kuunkiertoon ja vuorokausirytmiin.
  • Maata hoidetaan kompostoinnin, viherlannoituksen ja vuoroviljelyn avulla.
  • Köynnökset istutetaan tiheään, jolloin ne kilpaillessaan kasvattavat syvät juuret.
  • Ympäristö halutaan jättää toiminnan jäljiltä vähintään yhtä hyvään kuntoon kuin se oli ennen viljelyä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.