Vaivaako lomakuume? Vielä ehdit pakoon Suomen pakkasia. Kuva: Shutterstock
Vaivaako lomakuume? Vielä ehdit pakoon Suomen pakkasia. Kuva: Shutterstock

Onko suunnitelmissa karkumatka talven keskeltä? Ota ilo irti näistä nettiosoitteista.

Skyscanner

Onko sinulla ongelmia matkakohteen päättämisessä? Skyscanner on siitä loistava vertailusivusto, ettei sinun tarvitse tietää määränpäätä lentoja selataksesi. Naputtele hakuun lähtökenttäsi ja haaveilemasi matkustusajat, ja sinulle avautuu lista kohteistasi halpuusjärjestyksessä. Varoitus: erittäin koukuttava.

Airbnb

Ihanan helppo tapa löytää majapaikka, olit suuntaamassa sitten kaupunkilomalle tai luonnon keskelle. Airbnb on tavallisten ihmisten kesken pyörivä lomakämppäverkosto, jossa varmistut palautesysteemin avulla nopeasti myös asunnon vuokraajan luotettavuudesta. Hotelleja karttavalle, astetta erikoisempia ratkaisuja etsivälle sivusto on aarreaitta.

CouchSurfing

Reissaajien luottoverkosto, jonka avulla etenkin reppumatkalaiset majoittuvat tien päällä ilmaiseksi. Sohvasurffauksen idea on ventovieraiden majoittaminen omaan kotiin silkasta solidaarisuudesta. Jos toisten lattioilla nukkuminen ei ole oma juttusi, voit luoda profiilin vaikka sopiaksesi paikallisen couchsurfing-isännän kanssa kahvilatreffit kyselläksesi parhaita shoppailupaikkoja.

Lue myös:

Maailman paras budjettihotelli sijaitsee yllättävässä paikassa

21 vinkkiä: näin lomailet minibudjetilla

Newyorkilaishotelli keksi uuden kikan houkutella asiakkaita

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!