Aix-en-Provence palkitsee matkaajan väreillä, herkuilla ja taiteella.

Puolen tunnin ajomatkan päässä Marseillesta sijaitsevassa Aix-en-Provencessa on jotain tuttua. 140 000 asukkaan opiskelijakaupunki on täynnä okrankeltaisia taloja, joita vasten taivas näyttää poutapäivänä erityisen siniseltä. Näihin kotikaupunkinsa sävyihin taidemaalari Paul Cézanne rakastui jo lapsena 1840-luvulla niin, että halusi ikuistaa ne öljy- ja vesivärein.

Aix-en-Provencessa olisi luomisrauhaa yhä, sillä kaupunkia halkovalla Cours Mirabeau -tiellä huristavat sähköautot, ja valtaosa kaduista on rajattu vain kävelijöille. Taustamusiikista huolehtii vanhan kylpylä­kaupungin parikymmentä solisevaa suihkulähdettä, joistamonet on rakennettu pyhimysten kunniaksi. Joka kulmassa vastaan osuu toinen toistaan vaikuttavampia luostareita, katedraaleja ja kauniisti entisöityjä hotelleja.

Jostain syystä Aixissa on koko ajan nälkä. Kapeat kadut ovat täynnä leivonnaisin koristeltuja näyteikkunoita, eikä kaupungintalon vieressä sijaitseva herkkutori ainakaan hillitse kiusausta. Mansikoiden, viikunoiden, juustojen ja mausteiden tuoksu on niin humalluttava, että hotellille on pakko palata eväskassin kera. Mieluummin tietysti kahvilan kautta.

Taiteesta innostuneiden matkailijoiden kannattaa seurata
metallilaatoin merkittyä Cézanne-reittiä, jonka varrelta löytyy muun muassa Paulin lapsuudenkoti, koulu ja mestarin viimeiseksi jäänyt työhuone. Cézannen kuuluisimpia öljyväri- ja akvarellitöitä voi käydä ihastelemassa myös Granet-museossa.

Lisää Paul Cézannen tutuksi tekemiä maisemia löytyy läheisestä Sainte Victoiren luonnonpuistosta, jonka pöytämäinen vuori kohoaa yli kilometrin korkeuteen. Täällä kamerat ikuistavat keväisin punaisen, oranssin, vihreän ja keltaisen eri sävyjä. Sainte Victoiresta saa eniten irti pyörän selässä tai vaellusreiteillä, jotka sopivat helppoutensa vuoksi myös aloittelijalle. Jos mäkien kipuaminen ottaa voimille, istahda alas ja poimi talteen luonnossa villinä kasvavaa timjamia ja laventelia.

Kanaa ja kasviksia

Aix-en-Provencessa ei syödä juurikaan kalaa. Paikalliset ravintolat loihtivat kielen mennessään vieviä herkkuja tuoreista kasviksista, oliiviöljystä, yrteistä ja kanasta.

Jälkiruuaksi sopii calisson-leivonnainen, joka valmistetaan manteleista ja appelsiineista. Testaa Le Passage -ravintolan herkullinen lounas.

Le Passages, 10 Rue Villars. Hinnat alkaen 10 euroa.

Paikallisten vinkit

Anne De France, 53:
"Käyn kaupungintalon vieressä olevalla torilla monta kertaa viikossa ostamassa juustoa, hedelmiä ja vihanneksia. Torille lähdettäessä pitää vain varata aikaa, sillä jään suustani kiinni jokaisen vastaantulijan ja myyjän kanssa. Täältä saa usein myös maistiaisia."

Marie Weissenbach, 21:
"Tapaamme kavereiden kanssa usein Flunc-ravintolassa (4 Avenue Des Belges), jossa voi syödä kohtuuhinnalla hyviä pizzoja ja pastoja. Koulusta tullessa käyn usein Book in barissa (4 Rue Joseph Cabassol), joka on yhdistetty kirjakauppa ja kahvila."

Christian Bernandin, 50:
"Aixiin kannattaa tulla heinäkuussa. Silloin meillä on täällä hieno klassisen musiikin festivaali. Tosin hotelli pitää muistaa varata ajoissa, sillä kaupunki on tuolloin aivan täynnä. Cours Mirabeaun puistokadulla on hyviä ravintoloita ja gallerioita."

Tarkista matkabudjetti

Varaudu Aix-en-Provenceen tuhdilla matkakassalla. Kolmen lajin päivällinen viineineen maksaa helposti sata euroa ja hotelliyötkin 80–250 euroa. Majoituksessa voi kuitenkin  säästää valitsemalla kodikkaan bed & breakfast -vaihtoehdon (17–100 euroa).

Katso myös:
Marseille on Pariisin ystävällinen pikkusisko

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.