Päätoimittaja Pirkko Puoskari pohtii, mikseivät matkailualan toimijat tee niin kuin kreikkalainen venekuski, joka lupaa mieluummin liian vähän kuin pettää odotukset.

Matkailuala elpyy ja uudistuu kovaa vauhtia. Signaaleja siitä voitte löytää esimerkiksi Matkaopas 7/2010:n Matkakuume-palstalta.

Olemme muun muassa juuri saaneet maahan uuden merkittävän matkanjärjestäjän. Perinteikäs kotimainen matkanjärjestäjä taas laajentaa reviiriään omatoimimatkoihin.

Entäpä tämän numeron lentouutiset! En edes muista, milloin olisimme voineet kerätä palstalle yhtä muhkean kokoelman uusia lentoreittejä.

Tilos, Beirut, Bodrum, Calpe – siinä muutamia uusia paikkoja, joihin olisimme lämpimästi tervetulleita ensi kesänä.

Tämän lehden luetuimpia juttuja lienee taas kerran ensi kesän uutuusmatkoja käsittelevä koosteemme. Myös sen anti on viime syksyyn verrattuna mehevä ja runsas.

Pääsin äskettäin tutustumaan yhteen ensi kesän ehkä aidoimmista uutuuskohteista. Kreikan Limnos on pieni ja omalla tavallaan vaatimatonkin, mutta siinä on karheaa karismaa.

Tulen aina muistamaan Limnoksen: se on ensimmäinen paikka, jossa sain nauttia leikkisän delfiiniparven kirmailusta veneemme ympärillä.

Ihailin myös venekuskimme Panagiotiksen vanhanaikaista realismia: hänen mielestään on parempi luvata liian vähän kuin pettää odotukset.

Vapaita delfiinejä ei voi tilata paikalle esiintymään. Siispä Panagiotis ei markkinoikaan matkailijoille heidän himoitsemiaan delfiinisafareita, vaan pelkkiä meriretkiä.

Panagiotis on viime aikoina muistunut mieleen, kun olen lukenut matkailun uutistiedotteita. Jostain syystä niissä yhä useammin kerrotaan hyvät uutiset vuolaasti, mutta huonoista vaietaan.

Kertomatta jätetään vaikkapa se, että uusi lentoreitti lopetetaankin alkuunsa. Tai että Pietarin junareissujen matkustusajan lyhentyessä puoleen hinta nousee 30 prosenttia.

Tai että samalla kun lentomatkustaja saa nyt survoa laukkuunsa 23 kiloa tavaraa entisen 20 kilon sijasta, hän saa ottaa lennolle enää yhden laukun.

Panagiotis ei paketoisi huonoja uutisia kauniisiin kääreisiin vaan kertoisi ne ensin. Myöhemmin paljastuessaan ne jäävät ikävästi kellumaan pinnalle.

Sykähdyttäviä matkoja maailmalla ja kotisohvalla!

Pirkko Puoskari
päätoimittaja

Matkaopas 7/2010 pääkirjoitus.

Kuva Limnokselta, Kari Koskimaa

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.