Lontoolla ja Liverpoolilla on Beatles-kävelynsä, New Yorkilla Sinkkuelämää-kierroksensa ja Hollywoodilla tähtikiertoajelunsa. Tänä kesänä Tukholmallakin on oma turistihittinsä: Abba-kävelykierros

Lontoolla ja Liverpoolilla on Beatles-kävelynsä, New Yorkilla Sinkkuelämää-kierroksensa ja Hollywoodilla tähtikiertoajelunsa. Tänä kesänä Tukholmallakin on oma turistihittinsä: Abba-kävelykierros.

Tukholman kaupunginmuseo aloittaa ensi kesänä kävelykierrokset, joiden teemana on takavuosien ruotsalainen menestysyhtye Abba sekä Tukholma 1970-luvulla.  Abba on myynyt yli 370 miljoonaa levyä maailmanlaajuisesti, joten yhtyeen ympärille koottu kävely on odotettu lisä Tukholman matkailutarjontaan.

-- Tukholmassa on valtava kysyntä Abbaan liittyvälle matkailuelämykselle. Teemakierroksen kautta voimme myös esitellä kaupungin historiaa uudella ja hauskalla tavalla, Philippa Norman Tukholman kaupunginmuseosta kertoo.

Tukholman kaupunginmuseo esittelee Abba the Walk -kierroksella kaupungin, jossa maailman kaikkien aikojen suosituimpiin kuuluva popyhtye eli ja vaikutti suuruutensa päivinä.

Kierros alkaa Kaupungintalolta, jossa Benny esiintyi ensimmäistä kertaa elämässään julkisesti. Muihin etappeihin kuuluvat esimerkiksi Sheraton-hotelli, joka oli 1970-luvulla yksi kaupungin maamerkeistä ja yhtyeen usean videon kuvauspaikka sekä Ruotsin kuninkaallinen ooppera, jossa yhtye esiintyi kuninkaallisissa häissä vuonna 1976.

Abbaan liittyvien paikkojen ja yhtyeen diskokimalteisen historian ohella kierros luo kuvaa vuosikymmenestä, jolloin Tukholman kaupunkikuvaa uudistettiin rajusti, kuningas luopui poliittisesta vallastaan ja maailman hittilistoja hallitsi suvereenisti Agnetha, Benny, Björn ja Anni-Frid eli Abba.

Kävelykierrokset ruotsiksi: torstaina 19.5. klo 18 sekä lauantaisin klo 16 kesäkuussa. Kävelykierrokset englanniksi: perjantaisin ja lauantaisin klo 16 heinä-, elo- ja syyskuussa.

Kierroksen kesto on noin 2 tuntia ja hinta 120 kruunua, noin 13 euroa. Liput ovat myynnissä Tukholmassa Kaupunginmuseossa sekä osoitteessa www.ticnet.se

Omatoimimatkailijoille tarkoitettu Abba the Walk –kartta ilmestyy toukokuun lopussa myyntiin ruotsinkielisenä versiona sekä englanniksi, saksaksi ja venäjäksi. Hinta 40 kruunua, 4,50 euroa.

Kuvassa Abba kävelyllä Västerlånggatanilla. Kuva: Wolfgang Bubi Heilemann.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Abba

http://www.stadsmuseum.stockholm.se/museet.php?artikel=234&sprak=english

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.