Aavikkoa täplittävät quash-pensaat, joiden juuret saattavat ulottua 30 metrin syvyyteen. Beduiinit käyttivät niitä vedenlähteenä, sillä kasvista heruu vetta hieromalla sen neulasia. Kuvat: Jonna Tapanainen, gettyimages ja shutterstock
Aavikkoa täplittävät quash-pensaat, joiden juuret saattavat ulottua 30 metrin syvyyteen. Beduiinit käyttivät niitä vedenlähteenä, sillä kasvista heruu vetta hieromalla sen neulasia. Kuvat: Jonna Tapanainen, gettyimages ja shutterstock

Dubai kimaltaa ja pröystäilee, Abu Dhabi ylpeilee palatseillaan ja kulttuurillaan, Ras Al Khaimah houkuttelee rauhallisilla rannoillaan. Kiehtovinta Arabiemiraateissa on kuitenkin aavikko.

Aavikko merkitsee Arabiemiraattien kansalaisille samaa kuin meikäläisille kesäiset puistot tai kesämökki: paikkaa rentoutua ja viettää aikaa läheisten kanssa. Vapaapäivänä tai illan tullen auto pakataan täyteen mattoja, tyynyjä ja grillattavaa – ja nokka suunnataan kohti erämaata. Pimeällä hiekka-aavikko on tulenliekkien täplittämä, kun paikalliset grillaavat ja keittelevät sahramin ja kardemumman maustamaa kahvia, ghawaa.

Ja aavikkoahan piisaa, onhan Persianlahden rannalla sijaitseva Arabiemiraatit suurelta osin hiekan peittämä. Jopa tuskallisen kuumina kesinä aavikolla on miellyttävämpää kuin rannikolla, sillä hiekka viilenee nopeasti. Jos käy niin hyvä mäihä, että sataa (mutta harvoin käy), on sekin syy kirmata aavikolle. Sade tarkoittaa usein yleistä vapaapäivää, jolloin on lupa mennä sekaisin ja juhlia. Ainoastaan hiekkamyrskyjen aikaan aavikolla on tyhjää.


Vaikka Abu Dhabissa ei ole pelkoa öljyvarojen loppumisesta, on sekin alkanut satsata turismiin.

 

Abu Dhabin lähellä sijaitsee kuuluisa aavikko Tyhjä neljännes: siellä on maailman korkeimpiin kuuluva dyyni, ja alueella on kuvattu Star Wars: The Force Awakens -elokuvaa.Turisti pääsee seikkailemaan aavikolle nopeasti sekä Dubaista että Abu Dhabista.

Pakistanilainen kuskimme on pukeutunut paikallisten kansallisasuun, valkoiseen kaapuun, sekä pilottilaseihin. Ensin hän haluaa tietää, kuinka kovaan menoon olemme valmiita. Hymy on tyytyväinen, kun ilmoitamme, että nasta lautaan vain. Ensin kuitenkin tyhjätään renkaita, jotta kyyti olisi pehmoisempi.

Aavikkosafarista tulee mieleen moottorikelkkailu: hiekka luistaa alla ja välillä kallistumme niin, että sivuikkunasta näkyy ensin vain hiekkaa, sitten talvileiri, joka on tarkoitettu Dubain hallitsijan pojan piknikeille. Hurautamme ylös dyynille ihailemaan maisemia ja annamme moottorin jäähtyä. Ja taas mennään! Vartin ajelun päästä korskeus kostautuu ja pyydän kuskia hiljentämään. Öklöttää.

Rauhallinen rantakohde

Turistit ovat Ras al Khaimahissa yhtä unisia kuin koko kaupunkikin: aamuseitsemältä rannalla ei näy ketään.

Entinen kalastajakylä, noin 120 000 asukkaan emiraatti Ras al Khaimah, tuttavallisesti Rak, havittelee pontevasti turistikohteeksi. Jumalattoman pitkä ranta ja taustalla nouseva kaunis Hajar-vuoristo tekevät siitä rauhallisen lomakohteen. Hotellit ovat huippuluokka ja pursuavat viihdykkeitä – hyvä niin, sillä juuri muuta koettavaa Rakissa ei ole.

Suuruudenhullu dubai

Dubai nousi maailman huomioon 2000-luvun alussa hulppeiden rakennushankkeidensa takia: kaupunkiin nousivat purjeen muotoinen hotelli Burj al Arab, palmunmuotoinen keino­saari Palm Jumeirah, maailman korkein rakennus Burj Khalifa... Myös ranta-alue Marinan pilvenpiirtäjäsiluetti on noussut kahdeksassa vuodessa.

Suuruudenhulluin hanke lienee The World: Dubain edustalle kasataan 300 keino­saarta maailmankartan muotoon. Se ken kykenee, voi sitten ostaa ökyhuvilan haluamastaan maasta. Suomi-saaren rakentaminen seisoo vielä, mutta Ruotsi on jo hyvää vauhtia valmistumassa.

Dubai laajenee koko ajan. Yhdysvaltain presidentin tytär Ivanka Trump haluaa kehitellä Beverly Hills -tyylistä luksusaluetta kaupungin laitamille.

Kun ajaa vain 10 minuuttia ulos kaupungin rajalta, näkee miltä Dubai näytti vielä parikymmentä vuotta sitten: hiekkaerämaalta.

3 x Dubain buffataivas

Suurkaupungin sylissä. Nyt ei olla ruotsinlaivalla. Jokilaiva lipuu pimeydessä kimaltavien pilvenpiirtäjien edustalla Dubain Marinassa. Kannella tarjoillaan buffet-illallinen, taustalla soi musiikki. Pehmeä tuulenvire ja huikaiseva kaupunkimaisema ovat lyömätön yhdistelmä.

Kahden tunnin jokiristeily-illallinen noin 62 €.

Giorgi Armanin malliin. Burj Khalifan pilvenpiirtäjässä sijaitsee Armani-hotelli, jossa kaikki on mustaa ja kiiltävää. Buffet on ylenpalttinen, ja terassilta voi seurata soivia suihkulähteitä. Lopuksi voi hurauttaa pilvenpiirtäjän huipulle ihailemaan maisemia.

Hotelli Armani, buffet-illallinen 64 €.

Kerran elämässä -brunssi. Siinä avataan ostereita, tuolla grillataan jättikatkarapuja ja tuossa on viisimetrinen jälkiruokapöytä. Jumeirah Zabeel Sarayn Imperium-ravintolan perjantaibrunssi on vertaansa vailla.

Perjantaibrunssi Jumeirah Zabeel Sarayssa 89 €.

Kamelit töissä

Grillattuja jättikatkarapuja, kebabvartaita, hummusta, tabbouleh’ta, baba ganoushia, leipää… Edessämme on tyypillinen Lähi-idän ateria, mutta ruokaseuramme tulee huomattavasti kauempaa. Oppaamme on Pakistanista, matkailuyrityksen johtaja Intiasta, elämysmatkojen järjestäjä Egyptistä, tarjoilija Myanmarista... Kaupungissa on myös paljon suomalaisia.

Lue myös: Unelmien perässä Dubaihin – tällaista suomalaisnaisten elämä siellä on

Moni tekee Dubaissa pitkän uran, niin kuin seurueemme jäsenetkin.

– Jos on ollut yli kymmenen vuotta töissä, aletaan kutsutaan kameliksi, kertoo intialainen Hitesh Mayor.

Dubaista löytyy yli kahtasataa eri kansallisuutta, ja kaupungin reilusta kahdesta miljoonasta asukkaasta vain viidennes on paikallisia. Sehän sataa turistin laariin: edustettuina ovat yhtä monen maan keittiöt ja kaikki niiden eri vivahteet.


Paikalliset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia, mutta heihin harva turisti tutustuu saati edes tapaa.

 

Dubain laitamilla on Global Villagen alue, jossa voi syödä eri maiden ruokia ja ostaa niiden vaatteita. Edustettuna on suurin osa Euroopan maista. Lähellä on myös Dubain Chinatowniksi kutsuttu Dragon mart. Lohikäärmeen muotoon rakennetulla markkina-alueella on 5 000 kiinalaista kauppaa.

Arabikulttuuria ja formuloita

Dubain keinomaailman jälkeen Abu Dhabin vehreys on piristävää. Edesmennyt hallitsija, sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyan istutti kaupunkiin miljoonia palmuja.

Abu Dhabissa tajuaa olevansa arabimaassa. Keskustassa valtava silta vie kuninkaallisen perheen omalle saarelle. Siellä sijaitsee valtava linna, jossa perheelle ovat esiintyneet niin Stevie Wonder, Whitney Houston kuin Andrea Bocelli.


Abu Dhabissa voi nauttia myös rantaelämästä.

 

Toki täälläkin on pilvenpiirtäjiä ja kilometrien mittainen rantabulevardi. Saadiyat-saarella on huikaisevan kaunis uimaranta, Yas-saarella järjestetään formulakisat. Yasin Ferrari-huvipuistossa voi testata maailman nopeimman vuoristoradan.

Tulossa on myös kulttuuria: jättimäiset Guggenheimin taidemuseo sekä taidemuseo Louvre Abu Dhabi.

Häikäisevän kaunis moskeija

Ulkona on polttavan kuuma, mutta sheikki Zayedin moskeijan italialainen marmori on ihanan viileää. Abu Dhabissa sijaitseva maailman kolmanneksi suurin moskeija on lumoavan kaunis.

Ulkona häikäisee marmori, sisällä kulta ja kristallit. Kolme valtavaa, maailman suurinta kristallikruunua on tehty Swarovskin kristalleista, pylväissä on kultakapiteelit, ja marmorilattiassa sekä seinillä kiemurtelee kukkasia. Rukoushuoneen lattiaa peittävä maailman suurin persialainen matto on kudottu käsin. Työ vei yli tuhannelta kutojalta kaksi vuotta.

Moskeijassa järjestetään maksuttomia kävelykierroksia. Naiset voivat lainata ovella abayan, mustan kaavun tai pukeutua muuten peittävästi.

Kerran elämässä

Sheikki Mohammedin kansallispuistoalueella hyppelehtii vastaan keihäsantilooppeja. Horisontissa alkaa siintää keidas: Al Maha Desert Resort & Spa. Keskelle aavikkoa on lähteen päälle rakennettu luksushotelli, joka muistuttaa kaukaa katsottuna beduiinileiriä. Vieraat asuvat omissa villoissaan, joiden terassilla on yksityinen uima-allas ja henkeäsalpaava näky aavikolle.

– Eräs vanhempi pariskunta tulee tänne joka vuosi ja jättää kännykät ja tietokoneet narikkaan, kertoo hotellinjohtaja, eteläafrikkalainen Arne Silvis.

Somessa ja kadulla

Maata pyritään kehittämään koko ajan kaikilla mittareilla: tänä vuonna Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin on nimitetty onnellisuudesta ja suvaitsevaisuudesta vastaavat ministerit, poikkeuksellisen siitä tekee se, että onnellisuudesta vastaava on nainen Ohoud al-Roumi.

Dubaissa helposti hämmentyy: ulkomaalaiset pukeutuvat hyvinkin vapaamielisesti.

– Hot pants eivät ole okei. Kaikki muu menee, sanoo oppaamme Muhammed Salim.

Dubai on kuitenkin poikkeus, muissa emiraateissa suositaan peittävämpää pukeutumista.

Homoseksuaalisuutta ei hyväksytä, mutta siihenkin pätee Dubaissa sääntö: kunhan ei tee mitään julkisuudessa.

Myös somettamisessa kannattaa olla tarkkana: mitään negatiivista tai arkaluonteista ei kannata reissulta postata.

 


Turistikin saa hennatatuoinnin.

 

4 x uniikkia

1. Rekkaribongailua!

Lamborghini, Porsche, Aston Martin, Bentley, Rolls Royce... Dubaissa poliisikin partioi luksusmersulla.

Mutta jos vastaan tulee hieno auto, pitää aina ensin tarkistaa sen rekisterikilpi.

– Mitä pienempi numero, sitä rikkaampi kuski. Jos kilvissä on 2–3 numeroa pidempi sarja, kuski on vain vuokrannut auton ja haluaa esitellä sitä, opas Muhammed Salim kertoo.


Autonbongarin niska väsyy Emiraateissa.

 

Erikoiskilvistä pulitetaan huutokaupoissa valtavia summia. Paikalliset eivät myöskään poista autostaan suojamuoveja ensimmäiseen vuoteen. Niin muut näkevät, että auto on ostettu uutena.

2. Rikas 20 prosenttia

Keskiluokka, rikkaat ja ökyrikkaat. Emiraattien kansalaisilla piisaa etuja vierastyöläisiin verrattuna: Kun paikallinen nainen ja mies menevät naimisiin, he saavat 15 000 dollaria taskurahaa. Lapsen saatuaan he ansaitsevat 6–7 makuuhuoneen asunnon, kuukausirahaa, sairausvakuutukset sekä koulutuksen.

Jos paikallinen mies nai ulkomaisen, mies ja lapset saavat edut, nainen ei. Jos nainen nai ulkomaisen miehen, perhe ei saa mitään.

Usein poika jättää vanhempien asiaksi sopivan morsiamen etsimisen. Jos pari ei innostu toisistaan, kihlaus purkautuu.

3. Sheikin tuomio

Abu Dhabin kuninkaallinen perhe on maailman varakkain perhe, kiitos öljyvarojen. Arabiemiraattien perustajalla, edesmenneellä sheikki Zayid ibn Sultan Al Nahyanilla on 20 poikaa, tyttärien määrää ei kerrota. Kuuluisin lapsista on sateenkaarisheikki Hamad bin Hamdan al Nahyan. Lempinimi tulee sheikin 3 700 auton kokoelmasta, johon kuuluu seitsemän Mercedes-Benziä kaikissa sateenkaaren väreissä.

Kruununprinssi, sheikki Mohamed bin Zayed Al Nahyanilla on viikoittain vastaanotto, jossa hän tapaa kansalaisia ja ratkaisee näiden huolia.


Haukkojen kouluttamisella on ikivanhat perinteet.

 

4. Kansallislintu haukka

Beduiinikulttuuri elää edelleen vahvana. Jos jollakulla on kädessään haukka, se tarkoittaa että hän on erittäin korkeassa asemassa. Haukat maksavat 50 000 eurosta ylöspäin.

Abu Dhabissa on haukoille kaksi sairaalaa, joissa häkit ilmastoituja ja isompia kuin makuuhuoneet. Jos joku haluaa viedä haukan lentokoneeseen, hauskaa saa istua omistajansa kanssa – ensimmäisessä luokassa.

Seitsemän emiraattia

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sijaitsee Persianlahden rannalla. Valtio perustettiin 1971, ja se koostuu seitsemästä emiraatista. Etenkin Dubaista on helppo tehdä autolla päiväretkiä eri emiraatteihin.

Öljyn löytymisestä alkoi alueen räjähdysmäinen nousu. Kun vielä 1970-luvulla Arabiemiirikunnissa eleli enimmäkseen beduiiniheimoja, käyttää 2000-luvulle tultaessa kolmannes sujuvasti nettiä.

Emiraateista suurin ja kansainvälisin on Dubai, turistien huvipuisto ja shoppailutaivas.

Rikkaassa pääkaupungissa Abu Dhabissa arabikulttuuri on vielä voimissaan.

Sharja on alueen kulttuuripääkaupunki: on kansainväliset kirjamessut, taide- ja musiikkikouluja – ja ankaran uskonnollinen ja oppinut sheikki. Sharjassa ei tarjoilla alkoholia edes hotelleissa.

Ras al Khaimah havittelee pontevasti turistisuosiksiksi.

Muihin emiraatteihin eivät turistit ole löytäneet: pienenpieni Ajman oli ennen kalastajakylä ja ylpeilee alueen kenties kauneimmalla hiekkarannalla. Umm al-Quwain tunnetaan mangrovemetsistään. Piskuinen ja kaunis Fujairah sijaitsee Omaninlahden äärellä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.