Hääillallisen kalorit poltetaan tanssahdellen tässä galleriassa.
Hääillallisen kalorit poltetaan tanssahdellen tässä galleriassa.

Prinssi Carl Philipin ja Sofian häätunnelmissa voi jatkaa koko kesän! Nappaa parhaat vinkit kuninkaallishenkiseen Tukholman-lomaan.

Eikö siinä olekaan torneja! Eikä se ole edes valkoinen tai keltainen! Nämä ovat yleensä turistien ensimmäiset kommentit, kun he saapuvat Tukholman kuninkaanlinnan.

Barokkityylinen rakennus ei tosiaan muistuta perinteistä linnaa. Tavallisena arkilauantaina edustalla seisovat vartijatkin ottavat yllättävän rennosti. Patsasmaisesta pönötystä ei ole havaittavissa: yksi vartija korjailee asentoaan, toinen hymyilee kameroille.

Kuninkaanlinnan alueella riittää taatusti säpinää tänään 13. kesäkuuta, kun prinssi Carl Philip, 36, ja Sofia Hellqvist, 30, menevät naimisiin. Ensin Carl Philip ja Sofia vihitään Kuninkaanlinnan kirkossa, Storkyrkanissa. Siinä samaisessa, jossa Victorian ja Danielin Estelle-tytär kastettiin kolme vuotta sitten ja jossa Madeleine ja Christopher O’Neill lausuivat tahdon viime kesänä.

Nyt on viimeinen mahdollisuus nähdä kuninkaalliset häät pitkään aikaan, koska Carl Philip on kuningasparin viimeinen naimaton lapsi.

– Vihkimisen jälkeen tuore aviopari kiertää hevossaattueessa läpi kaupungin, ja sen jälkeen he palaavat linnaan, hovin intendentti Leila Tuuli kertoo.

Millintarkkaa hommaa

Toinen tärkeä juhlapaikka on Kuninkaanlinnan Vita Havet -sali, jossa nautitaan hääillallinen. Sinne pääsevät tietysti vain kutsutut. Linna on kuitenkin normaalisti avoin myös yleisölle, joten risteilyturistit voivat fiilistellä tunnelmaa ennen häitä tai niiden jälkeen. Voi sitä häpeää, jos kaataisi punaviinin Vita Havet -salin 12,5-metriselle, valkoiselle pöytäliinalle tai kompastuisi kerrosta alempana olevan Victoria-salin punaisella matolla, jonka asettamiseen tarvitaan 15 ihmistä.

Yksityiskohtia kaikista häiden juhlapaikoista ja -tavoista Leila Tuuli ei voi paljastaa. Sen hän kuitenkin kertoo, että hääillallisen jälkeen tanssitaan linnan Kaarle XI -galleriassa. Hovi on myös ilmoittanut, että toisin kuin Madeleine ja Chris, Carl Philip ja Sofia päästävät kamerat myös hääjuhlien jatkoille.

Juhlien järjestäminen on millintarkkaa puuhaa. Pelkästään serviettien viikkaaminen vie useita tunteja, eikä kattauksesta selviä ilman viivoittimia, mittatikkuja ja naruja.

– Linnassa on hyvin selvä hierarkia. Kuningas päättää kaikesta, piste.

Carl Philip ja Sofia ovat luonnollisesti juhlien seuratuin pari, mutta häitä isännöi kuningaspari itse. Tämä näkyy myös istumajärjestyksessä: Kaarle Kustaa XVI ja Silvia istuvat pöydän päässä.

– Kuningas istuu aina ikkunan ja kuningatar seinän puolella. Vieraiden lautasliinat viikataan klassisesti, mutta kuningasparin kruunun mallisiksi.

Yövy prinsessana

Tämän lähemmäs kuninkaallista elämää ei voi päästä! Grand Hôtellin Prinsess Lilian -sviitti on saanut nimensä Kaarle Kustaan tädin mukaan. Sen erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa pieni leffateatteri, flyygeli ja kaukoputki, jolla voi tiirailla vastapäätä olevaa kuninkaanlinnaa. Pyynnöstä kaupan päälle saa myös M&M-karkit väreittäin lajiteltuina. Tosin moisesta prinsessayöstä saa maksaa pari tonnia.

Jos hieman maltillisempi glamour riittää, keskellä viikkoa ja sesonkiaikojen ulkopuolella perushuoneen voi saada alle parilla sadalla per yö.

Grand Hôtel, Södra Blasieholmshamnen 8

Puoli vuotta sitten avatussa Kungsträdgårdenissä on luksusta muttei överisti. Perushuone on pieni, mutta muhkeissa sängyissä nukkuu sikeästi ja kattokruunu tuo välähdyksen kuninkaallista loistoa. Aamiainen on niin monipuolinen, että nälkä pysyy loitolla lounasaikaan asti. Hotelli sijaitsee aivan keskustassa, kivenheiton päässä ”Tukholman Stockmannista”: NK-tavaralosta.

Edullisin kahden hengen huone aamiaisen kera maksaa noin 160 €/yö.

Hotel Kungsträdgården, Västrä Trädgårdsgatan 11 B

Syö kuin kunkkuperhe

 

 


Veranda on valoisa ja ihana.

 

Grand Hôtelin yhteydessä oleva ravintola on kuningasperheen vanha vakiopaikka. Se on kelvannut myös monille julkkiksille, kuten Bond-näyttelijä Daniel Craigille ja laulaja Shakiralle.

– Täältä saa kaupungin parhaan Wallenbergin pihvin, herra naapuripöydästä vakuuttaa.

Veranda-ravintola, Södra Blasieholmshamnen 8, pukukoodi smart casual

Shoppaile söpöä ja ihanaa

Sehän on itse kuningas Kaarle Kustaa 30 vuotta sitten! Ja siinä hän on nykyisessä, charmikkaasti harmaantuneessa lookissaan. Kuninkaan ennen ja nyt -kuvilla varustettu kahvimuki piristää tasavaltalaisen harmaita aamuja. Niitä saa linnan kaupasta, Slottsbutikenista, reilulla kympillä. Rojalistit tuskin voivat vastustaa myöskään Tre Knonor -kuvilla painettuja serviettejä tai kauniisiin peltirasioihin pakattuja kuninkaallisia keksejä, jotka sulavat suussa.

Slottsbutiken (Kuninkaanlinnan lounaissiipi, sisäänkäynti ulommalta linnanpihalta)

 


Palmgrensin tyyliä.

 

Kuninkaalliset eivät pukeudu mihin tahansa halpismerkkeihin, vaikka Madeleinen kerrotaankin joskus piipahtavan H&M:ssä ja Zarassa. Kuningasperheellä on Tukholmassa 60 hovihankkijaa, joista yksi on laadukkaista nahkatuotteista tunnettu Palmgrens. Jos Carl Philip mielii vaikkapa rentoa, nahkaista putkikassia tai Madeleine tyylikkään yksinkertaista käsilaukkua, heidät saattaa bongata liikkeestä, joka on sijainnut samassa paikassa vuodesta 1896. Merkin klassikkotuote on vuonna 1950 suunniteltu rottinkilaukku. Jos hinnat huimaavat, kannattaa vilkaista liikkeen perällä oleva ale-pöytä.

Palmgrens, Sibyllegatan 7

Sisustusliike Svenskt Tenn tunnetaan Josef Frankin värikkäistä ja leikkisistä tekstiileistä, jotka kelpaavat myös kuninkaallisille. Liike myy myös Carl Philipin ”kohutuotetta” Slottet brinner (Linna palaa) -kipinäsuojusta. Siitä saa pulittaa 1 500 euroa, vaikka muutama vuosi väitettiin, että Eric Ericson olisi suunnitellut suojuksen aivan yksin.

Svenskt Tenn, Strandvägen 5

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.