Viime kesänä toteutimme haaveemme: lähdimme autolla Eurooppaan mieheni Joukon kanssa. Majapaikkoja emme etukäteen varanneet. Starttasimme Turun satamasta juhannusaattoiltana kohti Tukholmaa. Ajelimme Ruotsin ja Tanskan läpi Saksaan. Suuret kaupungit ohitimme. Kahdessa viikossa kilometrejä kertyi 6 235, bensiiniä kului 500 litraa ja filmirullia seitsemän. Tässä muutama postikortti matkan varrelta:

Rothenburg ob der Tauber, Saksa: Se on yksi Saksan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja. Majapaikka löytyi muurin läheisyydestä Klingetorin majatalosta. Illan hämärtyessä teimme kävelylenkin satumaiseen kaupunkiin. Lyhdyt valaisivat mukulakivikatuja. Kauniissa kunnostetuissa rakennuksissa oli yläkerroksissa asuntoja ja alhaalla pieniä putiikkeja, kahviloita ja olutpaikkoja.

Splügen, Sveitsi: Kevensimme kukkaroamme Sveitsin rajalla: tiemaksutarra maksoi liki 34 euroa. Sitten eteenpäin kohti etelää! Maisemat olivat kuin Pikku-Heidi -elokuvasta. Tulimme Splügenin vuoristokylään, jossa lehmät käyskentelivät laitumella kellot kaulassaan. Vuoret lumihuippuineen hipoivat pilvenhattaroita, ja purot solisivat alas vehreään laaksoon.

Monaco: Liikenne oli kaoottista ja ihmisiä valtavasti joka paikassa. Auton saimme turvallisesti viileään parkkitaloon. Loistoristeilijät näyttäytyivät satamassa pasteeraajille. Ennen lähtöämme Nizzaan ajelimme Monacon kukkuloilla, joiden kapeat ja mutkikkaat kadut olivat täynnä autoja.

Saint-Tropez
, Ranska: Ensivaikutelma pikkukaupungista oli leppoisa. Taiteilijat olivat työssään sataman laitureilla. Pieniä kujia sekä putiikkeja riitti. Naiset olivat viimeisen päälle tyylikkäitä ja miehet rentoja. Istuimme aitiopaikalla rantakahvilassa ja siemailimme vahvaa espressoa.

Saint-Emilion
, Ranska: Matka huipentui kiertoajeluun Bordeauxissa sekä käyntiin viinitilalla Saint-Emilionissa Dordognen laaksossa. Ostimme hanhenmaksaa ja Sauternes-jälkiruokaviiniä tuliaisiksi. Matka kohti Pariisia ja kotia saattoi alkaa. Tiemaksut Bordeauxsta Pariisiin tekivät 50 euroa!

Teksti: Tarja Paavola

Auto junaan

* Tylsää automatkaa voi lyhentää käyttämällä autojunaa esimerkiksi Saksan ja Ranskan rautateillä. Muun muassa Hampurista ja Berliinistä pääsee vaivattomasti autojunalla vaikka Välimeren rannoille.

* Autojunan avulla voi välttää ruuhkat. Alppitunneleissa ja -solissa tiet ruuhkautuvat elo-syyskuussa, mutta junat kulkevat pysähtymättä vuorten läpi.

* Lisätietoja: www.autozug.de

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.