Tiesitkö, että unkarilainen László Hajas leikkaa Claudia Schifferin hiukset? Entä mitä korvat pitävät Béla Bartók -salista? Budapest on pullollaan ylellisyyttä.

Tässä metropolissa voi viettää tyylikkään luksusloman edullisesti.

1. Suussa sulavaa
Kun unkarilainen haluaa lahjoittaa ystävälleen jotain oikein ihanaa, hän pistäytyy konditoriaan ostamaan rasiallisen Szamos -marsipaaneja. Makuja löytyy pähkinästä ja valkosuklaasta rommitryffeliin. Lisätietoa valmistajalta.

2. Viinin nautintoja
Unkari on viinin maa. Budapetista palaavien mukana kulkee yleensä ainakin arvostettua ja makeaa Tokaji Aszú -viiniä, mutta muitakin kannattaa kokeilla. Makuaisteja voi viritellä keskustan viinimyymälöissä pyytämällä maistiaisia.

3. Hunajaiset hoidot
Unkarilainen kylpyläkulttuuri on satoja vuosia vanhaa. Mainostetuin kylpylöistä on ehkä Gellért, jossa voi liota toisten matkailijoiden kanssa ja lopuksi kuivata itsensä tuikeanoloisten tätien ojentamaan pyyhkeeseen. Day spat ovat nostaneet tarjonnan uuteen kukoistukseen. Näissä kylpylöissä palvelu on asiantuntevaa, englanninkielistä ja ystävällistä.

4. Upottavia sänkyjä
Budapestin hotellien helmi on jokirannassa sijaitseva 1906 rakennettu Gresham Palace. Rakennus oli jo valmistuessaan piirien suosiossa. Kommunistiajalla rakennus palveli eliitin asuintalona. Viiden tähden hotelliksi se entistettiin 2000-luvun alussa

5. Silkkisiä säveliä
Pari vuotta sitten avattiin Budapestin uusin taiteen keskittymä, Taiteiden palatsi. Ylellisyyttä on Béla Bartók -konserttisali, jossa korvat todella lepäävät.

6. Mestarin salonki
Aivan Budapestin keskustassa pitää salonkia László Hajas, Unkarin tunnetuin kampaaja. Hän kouluttaa kampaajia, mutta leikkaa itse muiden muassa Claudia Schifferin hiuksia ja esiintyy Euroopassa erilaisissa näytöksissä.

7. Luksusta kotiin
Pitkään näytti siltä, että Budapestin ylellisyysostokset tehdään Váci-kävelykadun tienoilla. Nyt puiden reunustamalla Andrássy-bulevardilla on avannut ovensa Vuittonin laukkuliike, ja muut merkkiliikkeet seuraavat perässä.

Liikkuminen Budapestissa

Metro-, raitiovaunu- ja bussiverkko on kattava ja luotettava. Lippuja myydään asemilla ja kioskeissa. Kertalippu 230 forinttia, 0,90 euroa, päivälippu 1 350 forinttia, 5,30 euroa. Käytä vain virallisia takseja. Hinnat ja mittarin toiminta on syytä tarkistaa ennen liikkeelle lähtöä.

Teksti: Emma Kanerva
Kuva: Juha Puikkonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.