Oui! Merci! Je suis à Paris!
Oui! Merci! Je suis à Paris!

Haluatko oppia uuden kielen, mutta et tiedä, mistä aloittaisit? Laiska lomamatkailija voi lähteä liikkeelle näistä neuvoista.

Uuden kielen voi opiskella koska vain, ja mikä olisikaan mukavampaa, kuin tehdä se lomareissulla. Kun uutta kieltä ei voi välttyä kuulemasta, on sen oppiminen heti helpompaa.

Voit ottaa oppia näistä amerikkalaisen Elite Dailyn neuvoista:

1. Pänttää tärkeimmät

On todennäköistä, että tarvitset matkasi aikana esimerkiksi liikenneohjeita, hintatietoja, lähimmän pankkiautomaatin sijaintia, tai haluat tietää, onko ruoassa gluteenia. Näistä ilmauksista on siis hyvä aloittaa! Opettele ensin vaikkapa miten tiedustellaan apteekkia – ja tietysti wifin salasanaa. 

2. Älypuhelin esiin

Kielenkääntämissovellusten avulla voit opetella monimutkaisempiakin juttuja. Sovelluksia on tarjolla hurja määrä, kuten iTranslate, Duolingo ja Google Translate. Esimerkiksi iTranslate vaatii toimivaa nettiyhteyttä eikä moinen luksus ole joka paikassa itsestäänselvyys. Duolingoa on hauska käyttää sen interaktiivisuuden ja pelimäisyyden vuoksi. Netistä löytyy myös paljon erilaisia podcasteja ja opetusnauhoituksia, joiden avulla treenata.

3. Smalltalkin alkeet 

Ja sitten juttelemaan uusien tuttavien kanssa! Joihinkin kysymyksiin saat vastata reissussa monta kertaa. ”Mistä olet kotoisin? Miten pitkään matkustat? Joko kävit katsomassa nähtävyyksiä?” Opettele vastaukset näihin, ja jutustelu on jo hyvässä vauhdissa.  

4. ”No English!”

Roikkuuko kyljessä paikallinen, joka haluaisi treenata omia englannintaitojaan. Teeskentele, ettet osaa sitä. Kun ”unohdat” englannin, olet rohkeampi ja kekseliäämpi uuden kielen kanssa. Päätä, että yrität aina ensisijaisesti kommunikoida paikallisella kielellä. 

5. Osallistu pikakurssille

Etenkin jos olet maassa pidemmän aikaa, on hyvä idea osallistua paikalliskielellä pidetylle kurssille. Miltä kuulostaisi viininmaistelukurssi Lyonissa tai pastanvalmistuskurssi Roomassa? Niillä taidoilla pääset pröystäilemään kotonakin. 

6. Hyöty irti Netflixistä

Yritä katsoa sarjoja, leffoja ja Youtubea vieraalla kielellä tai laita ainakin tekstitykset päälle. Katso matkan aikana paikallisia uutisia hotellin telkkarista ja kuuntele vieraankielistä musiikkia. Näin opit kieltä passiivisesti ilman, että joudut keskittymään liikaa. Sanastosi kasvaa pikkuhiljaa, kun ymmärrät yhdistää sanoman näkemääsi.

7. Mene baariin

Niinhän se helposti menee: kohtuullinen kippistely tekee puhumisesta sujuvampaa. Kun fiilis on rento, ei virheitäkään tule samalla tavalla stressattua. Alkoholi ei tietenkään ole mikään pakko – pelkkä mukava ravintola voi auttaa olemaan rohkeampi.  

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo