Anna-Katri Räihä teki sen, mistä moni matkailija haaveilee: 25 maan matkan ympäri maailman. Kuvat: Anna-Katri Räihä
Anna-Katri Räihä teki sen, mistä moni matkailija haaveilee: 25 maan matkan ympäri maailman. Kuvat: Anna-Katri Räihä

Anna-Katri Räihä on matkustanut yli sadassa maassa.

Adalmina’s adventures -blogia kirjoittava Anna-Katri Räihä kärsii parhaillaan reissukrapulasta. Samalla hän iloitsee paluustaan Suomeen ja ystäviensä näkemisestä – sekä potee älytöntä matkakuumetta.

Anna-Katri lähti viime syksynä unelmiensa reissulle, kymmenen kuukauden maailmanympärimatkalle. Suomeen hän saapui elokuun puolivälissä eli pari päivää sitten.

Pitkän matkansa aikana Anna-Katri pääsi ”satasen kerhoon”, eli hän on nyt matkustanut yli sadassa maassa.

– Maailmanympärimatkani aikana kävin 25 uudessa maassa. Lisäksi vierailin Australiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Keniassa ja Tansaniassa, joissa olen käynyt jo aiemmin, Anna-Katri kertoo Me Naisille.

Lue lisää! Kuinka taviksella on varaa maailmanympärimatkaan? Suomalaisbloggaaja avaa reissubudjettinsa

Matkansa Anna-Katri aloitti Etelä-Afrikasta ja lopetti Balille. Bloggaajan matkabudjetti oli aluksi 40 000 euroa, mutta hän myöntää ylittäneensä sen reissun aikana.

– En ole kaikkia kuluja vielä laskenut yhteen, mutta arvioisin matkan kokonaishintalapun olevan noin 50 000 euroa.

Uudessa postauksessaan hän on listannut maailmanympärimatkansa suosikkikokemukset, joihin kuuluvat muun muassa leirielämä Namibiassa ja laskuvarjohyppy Uudessa Seelannissa. Entä mitkä ovat hänen suosikkimaansa?

– Kohteita on vaikea laittaa suosikkijärjestykseen, ja lista saattaakin aina vähän vaihdella. Voisin vielä hyvin lisätä listalleni Nicaraquan, Ecuadorin, Galapagossaaret tai Myanmarinkin.

 Anna-Katri listasi Me Naisten pyynnöstä kuusi parasta kohdetta, joissa hän on koskaan matkustanut.

Anna-Katri suosikkipaikassaan eli Etelämantereella.
Anna-Katri suosikkipaikassaan eli Etelämantereella.

1. Etelämanner

”Maailmanympärimatkani Etelämanner-risteilyä harkitsin todella pitkään. Onneksi kuitenkin päätin sen tehdä kalliista hinnasta huolimatta, sillä se oli ehdottomasti paras kokemus koko matkailuhistoriani aikana!

Koskematon valkoinen erämaa oli valtavan kokoinen ja upeampi kuin osasin kuvitellakaan. Vaikuttavien jäävuorimaisemien lisäksi Etelämantereen eläimistö hurmasi: pikkupingviinejä oli joka puolella ja valtavia valaita pomppimassa laivan ympärillä. Kaiken kruunasi ihan mielettömän hyvin toteutettu risteily, jossa oli ammattimainen henkilökunta, hienot tutkimusaluksen puitteet sekä uudet, samanhenkiset matkaystävät.”

Anna-Katri on käynyt Balilla monta kertaa. Maailmanympärimatkakin vei hänet sinne kahdesti: ”Balille tulen vielä ehdottomasti palaamaan useammankin kerran.”
Anna-Katri on käynyt Balilla monta kertaa. Maailmanympärimatkakin vei hänet sinne kahdesti: ”Balille tulen vielä ehdottomasti palaamaan useammankin kerran.”

2. Bali 

”Kaakkois-Aasian reissuosuuden alkutaipaleella Bali teki minuun lähtemättömän vaikutuksen – niin suuren, että palasin sinne loppulomastani takaisin peräti viideksi viikoksi. On ehkä vaikea selittää tarkasti, mikä Balissa vetoaa, mutta uskoisin sen olevan sopiva yhdistelmä kaikkea sitä, mitä matkakohteelta voi toivoa: upeita ja erilaisia maisemia, eksoottista kulttuuria ja ystävällisiä paikallisia ihmisiä.

”En ihmettele yhtään, että moni matkailija jumahtaa Balille.”

Oman lisänsä antaa Balin aktiviteettitarjonta, joista suosikkieni surffauksen ja joogan suhteen Bali on varmasti yksi maailman parhaimmista matkakohteista. Kun siihen yhdistetään vielä helppo ja ainakin toistaiseksi suhteellisen halpa elämä, en ihmettele yhtään, että niin moni matkailija jumahtaa Balille.”

Maailmanympärimatkan alkupuoliskolla Anna-Katri teki roadtripin halki Afrikan. Sieltä suosikiksi nousi Namibia.
Maailmanympärimatkan alkupuoliskolla Anna-Katri teki roadtripin halki Afrikan. Sieltä suosikiksi nousi Namibia.

3. Namibia

”Namibian tarjoamia maisemia en ollut nähnyt koskaan aikaisemmin, ja kaikessa karuudessaan ja kuivuudessaan tämä maa oli silti omalla erikoisella tavallaan uskomattoman kaunis. En varmasti tule koskaan unohtamaan leirielämäämme keskellä ei-mitään, kun uusien matkaystävieni kanssa istuimme iltaa leirinuotiolla aamuyöhön saakka.

Telttailussa oli omanlaista eksotiikkaa villin luonnon keskellä, ja muutamina öinä raahasin pelkän patjan ja makuupussin ulos ja nukahdin kirkasta tähtitaivasta katsellen. Ja sitten ne auringonlaskut Namibiassa! Erityisesti Etoshan luonnonpuisto tarjosi parastaan auringonlaskun aikaan, kun eläimet kerääntyivät vesialtaalle juomaan.

Sri Lankalla Anna-Katri tykästyi erityisesti luonnonpuistoihin.
Sri Lankalla Anna-Katri tykästyi erityisesti luonnonpuistoihin.

4. Sri Lanka

”Sri Lanka on aivan mieletön ja monipuolinen matkakohde, sillä sieltä löytyy lähes kaikki, mitä todelliselta seikkailumatkalta voi toivoakaan. Maa huokuu vanhaa buddhalaista historiaa temppeleineen ja rauniokaupunkeineen, mutta niiden vastapainoksi srilankalaisissa kaupungeissa pääsee kokemaan värikkään kulttuurin ja entisen siirtomaa-ajan loiston.

Kumpuilevat teeviljelmärinteet, upeat luonnonpuistot ja lukuisat vesiputoukset tarjoavat henkeäsalpaavia maisemia. Luonnonpuistoissa pääsee bongaamaan eläimiä, mutta aivan hyvin norsuperhe voi löntystellä vastaan autotien reunassa. Sri Lankassa kaiken kruunaa kilometrejä pitkät hiekkarannat, joilla voi rantalöhöilyn lisäksi surffata.”

Anna-Katri vietti syntymäpäivänsä näissä Bolivian maisemissa.
Anna-Katri vietti syntymäpäivänsä näissä Bolivian maisemissa.

5. Bolivia

”Bolivian suhteen minulla ei ollut mitään ennakko-odotuksia, mutta maa hurmasi lopulta täysin upeilla vuoristomaisemillaan. Suola-aavikon ja Andien vuoriston muodostamat maisemat olivat paikoitellen kuin toiselta planeetalta – vaaleanpunaisia flamingoja, turkooseja laguuneja, valkoista suola-aavikkoa ja maan alta pulppuavia laavahöyryjä.

”Välillä täytyi ihan nipistää itseään, että uskoi ne maisemat todeksi!”

Tosin epätodelliseen oloon saattoivat myös vaikuttaa vuoristo-olosuhteet, sillä paikoitellen liikuttiin yli 4 000 metrissä. Myös pienet siirtomaa-ajan kaupungit, kuten kaunis valkoisista rakennuksista koostuva Sucre ja vanha kaivoskaupunki Potosi ovat viihtyisiä ja turvallisempia kuin osasin odottaakaan.”

”Fidžillä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan”, kertoo Anna-Katri.
”Fidžillä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan”, kertoo Anna-Katri.

6. Fidži

”Paratiisisaarikohteista Fidži on kokonaisuudessaan ollut ehdottomasti paras. Siellä yhdistyy se kaikki, mitä kaukaisilta paratiisisaarilta saattaa toivoakaan – saarihyppelyt pienenpienille saarille, joilla ei ole muuta elämää kuin muutamat hassut rantabungalowit ja yksi ravintola. Meri oli turkoosiakin turkoosimpaa, rantahiekka niin valkoista, että siihen melkein sokaistui, ja vehreät palmupuut tekivät saarista trooppisen puutarhan, jossa värikkäät perhoset lentelivät.

”Päivät Fidžillä koostuivat löhöilystä rannalla tai riippumatossa, tai pulikoiden linnunmaidolta tuntuvassa meressä.”

Päivät Fidžillä koostuivat löhöilystä rannalla tai riippumatossa tai pulikoiden linnunmaidolta tuntuvassa meressä joko snorklaten tai vain kelluen. Illalla uni tuli helposti kuunnellen sirkkojen siritystä, ja aamulla bungalowista saattoi herätä aaltojen liplatukseen. Letkeä Fidži time -asenne tarttui jo heti ensimmäisenä päivänä, ja Fidžillä tunsin ehdottomasti rentoutuvani parhaiten.”

 

 

Vuoren rinteellä sijaitseva Taorminan kaupunki on maisemineen kaunis kuin karkki.

Ennen Sisiliaa olin kolunnut Italiaa ristiin rastiin. Melkein harmitti, että löysin tämän ihanan saaren vasta viime syksynä. Taormina on saaren ehdoton helmi. Vanha kaupunki sijaitsee ylväästi 206 metriä merenpinnan yläpuolella. Sen yläpuolelta, vieläkin korkeammalta löytyy piskuinen Castelmola. Kylässä 529 metrin korkeudessa asuu reilut 1000 ihmistä, ja se on lomalaiselle ehdoton nähtävyys.

Taorminan ”The Biitsi” on Mazzarron ranta. Sen edustalla on Isola Bellan saari, jonka keskeltä kohoaa muinainen linnoitus. Pienellä polkuveneellä pääsee kiertelemään lähikallioita. Helpoimmin rannalle pääsee Taorminan kaupungista köysiradalla tai bussilla.

Taorminan kujilta löytyy kivoja liikkeitä, mutta jos haluaa shoppailla kunnolla, noin parin tunnin ajomatkan päässä on Sicilia Outlet Village, josta löytyy tunnettuja merkkejä edulliseen hintaan.

Rentoa ja rouheaa herkuttelua

Sisilialainen ruoka on yksinkertaista, mutta ah, niin ihanaa – jopa italialaisella mittapuulla. Taorminassa on helppo syödä hyvin ja edullisesti. Pääkadun turistiravintolat kannattaa suosiolla ohittaa ja siirtyä suoraan pienille ja sokkeloisille kujille. Sieltä löytyy muun muassa Osteria Rosso Di Vino. Ravintola on suosittu, joten pöytä kannattaa varata etukäteen. Paikka ei myöskään ole halvimmasta päästä, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen. Osteria Rosso Di Vino, Vici De Spuches 8.

Maria hätääntyi matkalla, kun hänen korttinsa oli suljettu väärinkäyttöepäilyn vuoksi. Selvitimme, mitä matkailijan kannattaa tietää korttien käytöstä ulkomailla.

”Sain pankista viestin, että he olivat huomanneet korttiani käytetyn Ugandassa, missä olin vapaaehtoistöissä. Jäin kuitenkin siihen käsitykseen, että minun tulisi ottaa pankkiin yhteyttä vain, jos korttia on oikeasti käytetty väärin. Silloin se olisi voitu sulkea. Kaikki oli kuitenkin ok, joten oletin, että voin jatkaa kortin käyttöä normaalisti.

Kun sitten yritin käyttää korttia kaupassa, kävi ilmi, että kortti oli suljettu. Onneksi minulla oli riittävästi käteistä taskussa.

Otin pankkiin yhteyttä ja sain selville, että kortti tosiaan on suljettu varotoimenpiteenä. Pyysin aukaisemaan sen, mutta se ei enää ollut mahdollista. Minun olisi pitänyt saada uusi kortti, mutta postin kulkeminen Ugandaan oli epävarmaa ja saattoi kestää kaksikin kuukautta.

Vaikka pankki oli yrittänyt kertoa minulle kortin sulkemisesta, se tuli kuitenkin minulle yllätyksenä, joten hätäännyin tosi paljon. Lopulta järjestyi niin, että vain kortin luottopuoli suljettiin, mutta pystyin nostamaan sillä käteistä pankkiautomaatista. Sain uuden kortin Suomessa.”

”Kun yritin käyttää korttia kaupassa, kävi ilmi, että kortti oli suljettu.”

Näin kertoo Maria, joka joutui ulkomailla ongelmiin, kun maksukortti ei enää toiminutkaan. Vastaavia tarinoita saa lukea aina silloin tällöin myös sosiaalisesta mediasta.

Matkasta ei tarvitse ilmoittaa

Reissussa on kenkkua joutua tilanteeseen, jossa lompakossa ei yhtäkkiä olekaan tarpeeksi maksuvälineitä, kun pankki on sulkenut kortin varotoimenpiteenä. Toisaalta tarkoitus on hyvä: suojella kortin omistajaa ja hänen rahojaan.

Mitä voi ja pitää tehdä, jotta välttyisi ikäviltä yllätyksiltä? Kysyimme Nordeasta ja Osuuspankista.

Kummastakin kerrotaan, että matkasta ei tarvitse ilmoittaa pankille etukäteen. Korttitapahtumia seurataan automaattisesti, ja jos järjestelmä havaitsee jotain epätyypillistä, siihen puututaan.

Puuttumiskäytännöt vaihtelevat pankeittain. 

– Jos tunnistamme jotain epäilyttävää, otamme asiakkaaseen yhteyttä joko puhelimitse tai tekstiviestillä ja keskustelemme tilanteesta, kertoo Jani Hautala, Osuuspankin korttien ja vakuudettomien luottojen asiantuntijapäällikkö.

Mikäli asiakasta ei tavoiteta, korttiin voidaan laittaa tilapäinen käyttöesto. Kun asiakkaaseen saadaan yhteys tai hän ottaa yhteyttä, esto voidaan poistaa. Kortti voidaan sulkea, jos asiakas vahvistaa, että kortti tai sen tiedot ovat joutuneet vääriin käsiin.

Mikäli asiakasta ei tavoiteta, korttiin voidaan laittaa tilapäinen käyttöesto.

Nordean korteista vastaava johtaja Valtteri Korhonen muistuttaa, että tällaisia tapauksia varten yhteystiedot pankkiin kannattaa pitää ajan tasalla.

– Jos havaitsemme väärinkäyttöä tai saamme tietoomme, että kortin tiedot ovat mahdollisesti joutuneet vääriin käsiin, rajoitamme kortin käyttöä tarpeelliseksi katsomallamme tavalla.

Korhosen mukaan kortin käyttäjälle pyritään ilmoittamaan rajoituksista mahdollisimman nopeasti ja tämä pyritään pitämään tilanteen tasalla, jos kortti esimerkiksi joudutaan uusimaan. Maksuväline yritetään monissa tilanteissa myös saada takaisin käyttökuntoon.

– Tällöin kortti toimii normaalisti esimerkiksi kauppojen maksupäätteillä, mutta verkkokäytössä voi olla rajoituksia.

Korhosen mukaan käyttäjä ei usein edes huomaa, että kortin käytössä on ollut tilapäisiä rajoituksia. Ne on ehditty selvittää, ja kortti toimii taas normaalisti.

Kahden kortin taktiikalla

Se, millaiset tapahtumat sitten ovat epäilyttäviä tai epätyypillisiä, on korttiturvallisuuden vuoksi salaista tietoa. Osuuspankin Jani Hautalan mukaan voi olla, että paljon matkustavan korttia ei jouduta koskaan estämään, mutta toiselle, harvemmin reissaavalle käy niin esimerkiksi parikin kertaa.

Siihen voi kuitenkin varautua, että kortti lakkaa toimimasta tai esimerkiksi katoaa. Tässä Hautalan ja Korhosen vinkit.

  1. Tarkista, että pankilla on ajantasaiset yhteystietosi.
  2. Ennen matkalle lähtöä on hyvä tarkistaa kortin turvarajat ja luottorajan riittävyys. Ovatko ne sopivassa suhteessa siihen nähden, paljonko aikoo reissun aikana kuluttaa?
  3. Ainakin Nordean maksukortteihin voi tehdä maarajauksen, joka määrittelee, missä korttia voi käyttää. Se on hyvä tarkistaa verkkopankista ennen matkaa. ”Koko maailma kannattaa asettaa käyttöalueeksi vain Euroopan ulkopuolelle suuntautuvien matkojen ajaksi”, Valtteri Korhonen neuvoo.
  4. Varmuuden vuoksi matkalle kannattaa ottaa mukaan kaksi maksukorttia. ”Jotta toisesta kortista on aidosti turvaa, se kannattaa säilyttää huolellisesti erillään pääasiallisesta maksukortista”, Jani Hautala sanoo.
  5. Tallenna korttien sulkupalvelun ja pankin asiakaspalvelun numerot valmiiksi puhelimeen. Kun kortin on ilmoittanut kadonneeksi, oma vastuu kortista lakkaa. Silloin rahojaan ei menetä, vaikka joku käyttäisi korttia väärin.

Marian nimi on muutettu.